Ćwierganie pod maską

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zauważyłam, że coś mi ćwiergocze pod maską w Corollce (bynajmniej nie jest to wróbelek). Myślę, że to jakiś pasek ale chciałabym sie upewnić czy nic gorszego. Gdy siedzę za kierownicą wydaje mi się, że odgłos ten dobiega z prawej strony maski. Mam nadzieję, że to nic poważnego... aha nie jest to ciągłe czyli czasem ćwiergocze a czasem nie. Proszę o pomoc.

Mozliwe ze to pasek klinowy. Nie zapala Ci sie podczas jazdy kontrolka ladowania ?. Najlepiej jakbys podniosla maske i sprawdzila czy pasek ma luz tzn. czy bardzo sie ugina jak go naciskasz.

Madziu, u mnie jest podobnie.
Z tego co sie dopatrzylem to pasek od wspomagania kierownicy.
Podjedz do mechanika niech naciagnie paski.
Z tego co slyszalem dobrze napiety pasek powinien sie przekrecic maksymalnie o 90stopni (trzymajac go w dwoch palcach).

Pozdrawiam
K

Pasek to raczej by piszczał.
Ćwierkotanie (coś w stylu wróbelka ) bardziej wydaje napinacz paska rozrządu, lub sama pompa wodna.

A na wylaczonym silniku i właczonym zaplonie sprobuj posluchac nawiewu powietrza pokrec troche tymi suwakami od max po min. moze to tu cwierka....u mnie na zimnym silniku jak dam na max-a lubi cos pocwierkac przez chwilke

Sugar dobrze słyszałeś ale 90st. to poasków rozrządu bez samonapinacza.

Co do paska klinowego ma się uginać nie więcej 3-4mm i tyle krótko mówiąc ma być w miarę sztywny nie za mocno bo polecą łożyska np. w alternatorze.

Pozdro.

Kontrolka ładowania się nie zapala. Wspomagania kierownicy w Corollce nie ma... zastanawiam się nad kosztem - ktoś coś wie??

Cytat:
2006-01-05 19:12:49, madzia_83 pisze:
Kontrolka ładowania się nie zapala. Wspomagania kierownicy w Corollce nie ma... zastanawiam się nad kosztem - ktoś coś wie??

Kosztem czego?

Madziu
Oryginał w Toyocie razem z wymianą to koszt około 140zł ale podejrzewam że zamiennik Gatesa będzie o wiele tańszy,jednak ważniejszą rzeczą jest stwierdzic czy to tylko zużyty pasek czy podzespól z nim współpracujący tzn.alternator lub pompa wody,a to może stwierdzic tylko poprzez oględziny mechanik.Podejrzewam że na swoim terenie masz takowego więc udaj sie do niego z prosbą o diagnozę.jeśli rozchodzi sie o koszt zamienników paska będe wiedział ceny z rana(oczywiscie jeśli będziesz zainteresowana).

Madziu
Koszt paska Gatesa wynosi około 35 zł,koszt robocizny nie powinien byc wysoki gdyż i pracy przy takowej wymianie nie jest dużo.
Paski innych firm sa tansze ale ja polecałbym raczej Gatesa.

Madzik ja miałem takie ćwiergotanie od napinacza rozrządu, wymieniłem i mam spokój(koszt napinacz + pasek 130zł, wymiana 100)

CzapCzap no właśnie tego czegoś co trzeba wymienić

is155 dziękuję za wyczerpującą wypowiedź. Niestety Pan Werner czyli mój mechanik przed świetami bardzo się pochorował i myślę, że przez najbliżesze miesiace nie będzie zajmował się Toyotami Na szczęście mam zaprzyjaźnionego mechanika i napewno wsadzi zamienniki.

Romlat w poprzedniej Rollce wymieniłam napinacz i cena była taka jaką podajesz. Myśle jednak, że bez odwiedzenia mechanika i dokładnego zdiagnozowania przyczyny sie nie obejdzie. Może to tylko ten pasek?? Zobaczymy.

Witam
Tez mi coś zaczęło ćwierkać z prawej strony. U mnie ten odgłos przypomina raczej dzwonienie pustych butelek po mleku na Starze . Oczywiście o wiele ciszej. Słychac na wolnych ( potem silnik zagłusza.) Napinacz ma 30 tys więc to chyba nie on. Czy taki objaw może dawać padajaca pompa wody ? Ktos gdzies kiedyś pisał że mu paski luźne w 4AFE powodowały dzwonienie . ( nie pisk - wiem jak pasek piszczy) ale właśnie dzwonienie. Łożysko alternatora raczej by szumiało chyba. Najgorsze że dalej nie wiem do kogo w Krakowie jechać po ostatniej wizycie u mechanika , który mi o mało przegubu nie rozwalił przy wymianie osłony - w ostatniej chwili załapałem go za ręke z młotkiem i poinstruowałem że nie tak się do tego zabiera ( chciał nim zbijać przegub zewnętrzny zamiast ściągnąc krzyżak przegubu wewnetrznego, który został na półośce )
Jest ktoś w Krakowie kto by przynajmniej nie zepsuł ???
Pozdrawiam

Łożyska alternatora też mogą wydawać taki dzwięk jak pompy wodnej czy napinacza paska rozrządu, czy nawet jakiej kolwiek innej rolki na łożysku. W pewnej fazie uszkodzenia łożyska, gdy luz nie jest jeszcze duży powstają te piski zazwyczaj chodzi już na sucho.

Cytat:
2006-01-06 15:33:41, piwalek pisze:
U mnie ten odgłos przypomina raczej dzwonienie pustych butelek po mleku na Starze

popłakałam się
A w mojej teraz nie ćwiergocze. Nie wiem czy to ma znaczenie.

Cytat:
2006-01-07 19:16:21, madzia_83 pisze:
popłakałam się A w mojej teraz nie ćwiergocze. Nie wiem czy to ma znaczenie.

Moze ten wrobel co go mialas w koncu znalazl wyjscie

Cytat:
2006-01-07 19:32:21, CzapCzap pisze:
Moze ten wrobel co go mialas w koncu znalazl wyjscie

Kurcze to byłoby najlepsze i po kłopocie, no nie

Cytat:
2006-01-07 21:18:13, madzia_83 pisze:
Kurcze to byłoby najlepsze i po kłopocie, no nie

Albo sie usmazyl tak jak moj , co zauwazyl Misiek

Cytat:
2006-01-07 23:40:33, CzapCzap pisze:
Albo sie usmazyl tak jak moj , co zauwazyl Misiek