| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Elvoo SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA NIVA Warszawa | 2006-01-08 15:09:15 Witam serdecznie.
Wiem, że temat już był, ale chciałbym zrobić sobie małe podsumowanie wiadomości i dopytać o szczegóły. Sprawa wygląda tak: Obecnie jeżdżę kremową Ładą 2107, ale chciałbym przesiąść się na Łade Nive. Stąd też bierze się ten temat. Wiem już, że w momencie zakupu mam zwrócić szczególną uwagę na stan blachy, rdze i te sprawy. Wiem również, że silniki w tych autach są bardzo trwałe i trudne do zajechania. Wiem też, że problemu z częściami i naprawami nie ma, dostęp i ceny są w porządku. - Chciałbym natomiast dowiedzieć się, jak wygląda sprawa paliwożerności tych samochodów? - Jakie pojemności silników są dostępne, ile który pali oraz, który wykazuje się najlepszym stosunkiem pochłaniania paliwa do przyjemności z jazdy? - Jak wygląda cennik? Wiem, że to zasadniczo zależy od stanu, wieku, przejechanych kilometrów i tak dalej, ale nie chciałbym przepłacić. Z tego co zdążyłem prześledzić na allegro (jakkolwiek dobre jest to źródło) ceny są BARDZO zróżnicowane: od 3000 do 17000 (?). Logiczne jest, że 17000 odpada. Najbardziej interesują mnie ceny do 5000zł. - Jakie są szanse, że za takie pieniądze dostanę auto w przyzwoitym stanie? - Jakie źródła polecacie na poszukiwania takiego auta? Chciałbym również zapytać, głównie posiadaczy tych aut, jakie są wasze ogólne wrażenia? Czy moglibyście dodać coś od siebie? Osobistą, subiektywną ocenę autek? Na koniec pytanie takie: Kiedy przeglądałem, allegro, wpadłem na Łade Nive ze wspomaganiem kierownicy. To rozumiem raczej sprawa indywidualnego domontowania, a nie fabryczna przyjemność? PS. Wiem, że to auto terenowe, dlatego też nie spodziewam się cudów, ale na asfalcie jakie prędkości osiąga ten wóz? Chce nim jechać na wakacje więc przydałaby się prędkość powyżej setki. Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi. Bardzo poważnie traktuje plan zakupu Nivy dlatego też wasze wypowiedzi, jako specjalistów, będę traktował priorytetowo. Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam. ELVOO |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2006-01-08 15:29:20 Witam równie serdecznie.
Jako, że ostatnio mam podobną zagwozdkę, więc odpowiem na podstawie tego, co sam zdążyłem prześledzic
Paliwo - w trasie ok 7-8 litrów przy raczej normalnej jeździe, po mieście na pewno będzie ok 12. W terenie, potrafi skoczyć powyżej pewnie i 20
Było kilka silników - 1.6, 1.7, 1.7i monowtrysk, 1.7i multi, 1.9D z peugeota. Spalanie tak naprawdę, z tego, co zdążyłem zaobserwować jest podobne przy benzyniakach w ropniaczku, trochę mniej, był też jakiś 1.6 chyba diesel...,ale nie pamiętam.
Z tego co zdążyłem wyczytać, to najbardziej optymalna cena za nivę to 7 tyś - poniżej będziesz musiał jednak przygotować się na naprawy, powyżej rzadziej. Źródło musi być wiarygodne A tak powaznie, to tak jak z każdym samochodem - trzeba trafić i sprawdzić z każdej strony. Jest wiele ofert nadleśnictw, ale podobno są bardzo wyeksploatowane, więc...sam wybierasz
Wspomagania były tez montowane fabrycznie (były też doróbki z mercedesów) ogólnie myk jest taki - zależy na jaki teren się nastawiasz, jeśli to będzie lightowy teren, to można spokojnie mieć wspomaganie, jeśli natomiast ma to być cięzki teren, to odradzam, bo ukręcają się drążki kierownicze. Przy dobrym stanie samochodu, możesz osiągnąć te 120 spokojnie, ale pewnie ta 100km/h to jednak optymalna droga. Wyczytałem też opowieść jednego gościa, któremu leśniczy odpowiedział na takie pytanie: - poleci 80 po szosie, -a w terenie? - tyle samo
Poza tym, wejdź na stronę naszego klubu www.ladaklub.pl gdzie znajdziesz opisy modeli, a także dane modeli, silniki i osiągi
No i nie trudno nie wspomnieć o klubie nivy, na tym samym serwerze "niva offroad klub" Tam, tez mogą Ci podpowiedzieć
Powodzenia ![]() |