wodniak Opel Omega B Kwidzyn | Witam kolegę. Mam podobny problem tylko u mnie jest temperatura 100C a leci chłodne powietrze. Podejrzewam że jest układ zapowietrzony . W książce pisze : otworzyć całkowicie zawór nagrzewnicy, otworzyć korek wlewu w chłodnicy lub zbiorniku wyrównawczym temperatura silnika nie może wtedy przekraczać 90C. Podstawić naczynie pod chłodnicę. Poluzować i przesunąć opaskę zaciskową na dolnym przewodzie gumowym przy chłodnicy. Ściągnąć przewód z króćca i zebrać do naczynia wyciekający płyn. Umocować dolny przewód do chłodnicy i zacisnąć opaskę. Wyciągnąć wtyk z czujnika temperatury i wykręcić czujnik z obudowy termostatu. W silniku 2.0 poluzować opaskę i odłączyć przewód gumowy podgrzewania od kolektora ssącego. W lewac płyn do chłodnicy do chwili , aż ukaże się w otworze po wykręconym czujniku . Wkręcić czujnik temperatury . W silniku 2.0 kontynuować wlewanie płynu, aż pojawi się na wylocie przewodu podgrzewania kolektora ssącego. Następnie podłączyc przewód do kolektora ssącego, napełnić zbiornik wyrównawczy do znaku ;KALT; i zakręcić korek wlewu . Uruchomić silnik i pozostawić do nagrzania, aż otworzy się termostat. Można to sprawdzić po zmianie temperat5ury dolnego przewodu chłodnicy. Wyłączyć silnik i pozostawic do ostygnięcia, w razie potrzeby uzupełnić.
Jak by coś będziemy kombinować coś innego ale warto odpowietrzyć dobrze układ bo ja mam na pewno zapowietrzony .Acha a tak pozatym wymiana termostatu na nowy może nic niedać ja wymieniałem 2 razy aż trafiłem na dobry warto brać paragon. Na razie powodzenia .
Hejka.
|