MotoNews.pl

Problem omega a 91r

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem z ogrzewaniem w omie (termostat wymieniony na nowy ) temperatura silnika po nagrzaniu w okolicy 80C podczas jazdy zmniejsza sie do 70-75c a powietrze leci letnie, sprawdzalem recznie macajac nagrzewnice prawie sie poparzylem (nagrzewnice wymienialem ok 3 miesiecy temu na nowke na strej ekstra grzalo niestety byla dziurawa, teraz na nowej jest wrecz parzaca a nie leci cieple powietrze z kanalow, jest jeszcze cos ,nieprzyjemnych zapach na pewno nie powinien sie wydobywac, czy mozliwe jest ze panowie mechanicy odwrotnie polaczyli do niej przewody zx obiegiem wody moze jest zapowietrzone cos juz sam nie wiem, prosze o pomoc
pozdrawiam

Witam kolegę. Mam podobny problem tylko u mnie jest temperatura 100C a leci chłodne powietrze. Podejrzewam że jest układ zapowietrzony . W książce pisze : otworzyć całkowicie zawór nagrzewnicy, otworzyć korek wlewu w chłodnicy lub zbiorniku wyrównawczym temperatura silnika nie może wtedy przekraczać 90C. Podstawić naczynie pod chłodnicę. Poluzować i przesunąć opaskę zaciskową na dolnym przewodzie gumowym przy chłodnicy. Ściągnąć przewód z króćca i zebrać do naczynia wyciekający płyn. Umocować dolny przewód do chłodnicy i zacisnąć opaskę. Wyciągnąć wtyk z czujnika temperatury i wykręcić czujnik z obudowy termostatu. W silniku 2.0 poluzować opaskę i odłączyć przewód gumowy podgrzewania od kolektora ssącego. W lewac płyn do chłodnicy do chwili , aż ukaże się w otworze po wykręconym czujniku . Wkręcić czujnik temperatury . W silniku 2.0 kontynuować wlewanie płynu, aż pojawi się na wylocie przewodu podgrzewania kolektora ssącego. Następnie podłączyc przewód do kolektora ssącego, napełnić zbiornik wyrównawczy do znaku ;KALT; i zakręcić korek wlewu . Uruchomić silnik i pozostawić do nagrzania, aż otworzy się termostat. Można to sprawdzić po zmianie temperat5ury dolnego przewodu chłodnicy. Wyłączyć silnik i pozostawic do ostygnięcia, w razie potrzeby uzupełnić.
Jak by coś będziemy kombinować coś innego ale warto odpowietrzyć dobrze układ bo ja mam na pewno zapowietrzony .Acha a tak pozatym wymiana termostatu na nowy może nic niedać ja wymieniałem 2 razy aż trafiłem na dobry warto brać paragon. Na razie powodzenia .
Hejka.