Problem z zasiegiem...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dostalem 2 cb radia, jedno do samochodu zamontowalem, antenke kupilem i zaczep tez. Problem jest w tym ze drugie zamontowalem w domu a antene samochodowa przyczepilem do dachu zeby zwiekszyc mase sztywne przewocy przykrecilem do gniazda i zrobilem z nich tak jakby sloneczko ( w kazda strone odchodzi przewod a jest ich kilka, dl. ok 1 m ) nastepnie kabel pociagnalem do domciu i do cb alan 28 kabel zakonczylem wtyczka i mam pytanie czy ekran na kablu powinien dotykac wtyczki czy nie?? I poza tym mam tragicznie maly zasiag .. jakis 1 km, kabel zapewne mam za dlugi bo do 155cm powinn byc ok 4,5m a mam chyba z 8 metrow czy to to???? pomozcie

wtyczke zarabiasz tak, aby zyla koncentryka przeszla na wylot wtyczki, a ekran koncentryka ma dotykac wtyczki, ale tej czesci zewnetrznej, nie moze byc zwarcia pomiedzy zyla i ekranem.

Polecam najpierw montowac wtyczki, sprawdzajac czy nie ma zwarcia, i dopiero potem podpinac do anteny.

na antenie dsamochodowej powinienes miec powyzej 10km - nawet do 20, ale srednio to chyba 15 nie przekracza.

na baze polecam jednak antene bazowa, chociarzby najtansza, ale jednak dluga, no chyba ze nie mozesz postawic takiego "potworka" na dachu
przy bazowkach musi byc choc 1m masztu, najlepiej 5,5m ::

[edit]
i sprawdz jeszcze mase tej anteny co juz masz na dachu ...

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2006-01-30 08:42:06 ]