| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Proiss nasty b!tch Olsztyn | 2006-01-30 22:48:45 jest taka sytuacja że przyprowadziłem auto zn iemiec a niemam hyba jego wymeldowania czy będe miał problemy z jego zarejestrowaniem
mam: 1umowę kupna z wlasciwielem niemieckim kaufvertrag 2zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu 3dokument identyfikacyjny pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy za granicą załącznik do badania tech. 4 ubezpieczenie oc graniczne 5 fahrzeugbrief 6 fahrzeugschein z jakąmś pieczatką ungultig
czy te dokumenty mi wystraczą do zarejestrowania ? edit na jakimś innym forum znalazłem takie coś "jesli przekonasz Niemca żeby Ci pożyczył swoje tablice i dokumenty to możesz jechać do Polski, ale to mało prawdopodobne dlatego że Niemiec będzie się bał że jeśli się coś stanie to on będzie miał problemy że się na to zgodził.Ogólnie zalecają niemcom żeby sprzedawali auta na export tylko wymeldowane.Jeśli auto idzie na export to urzędy wymagają by to auto zobaczyć w celu sprawdzenia numerów nadwozia, bez pokazywania auta w urzędzie może to załatwić Niemiec jako wyrejestrowujący swoje auto." [ wiadomość edytowana przez: Proiss dnia 2006-01-30 23:09:35 ] |
damian-k Opel Astra Szczecin | 2006-02-03 21:01:22 Tak naprawdę do zarejestrowana auta w polsce musisz mieć:
-dowód własności pojazdu, (Czyli umowa kupna) -zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu, (PRZEGLĄD ZE STACJI DIAGNOSTYCZNEJ W POLSCE) -dowód rejestracyjny lub inny dokument potwierdzający rejestrację pojazdu za granicą, wydany przez organ właściwy do rejestracji pojazdów za granicą, ( I TU ALBO ZAŚWIADCZENIE O WYREJESTROWANIU ALBO fahrzeugbrief który również jest dokumentem potwierdzający że auto było zarejestrowane w niemczech) -dowód odprawy celnej przywozowej, jeżeli pojazd został sprowadzony z terytorium państwa trzeciego, NIE DOTYCZY Z NIEMIEC -dokument potwierdzający zapłatę akcyzy na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, jeżeli samochód osobowy został sprowadzony z terytorium państwa członkowskiego, zaświadczenie* wydane przez właściwy organ potwierdzające: - uiszczenie podatku od towarów i usług, jeżeli pojazd został sprowadzony z terytorium państwa członkowskiego, - brak takiego obowiązku (CZYLI OPŁATA 150 zl W SKARBÓWCE) Dowód uiszczenia opłaty na rachunek Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w wysokości 500 zł. Wpłat należy dokonać na rachunek NFOŚiGW w BGK III Oddział Warszawa NR 65 1130 1062 0000 0109 9520 0014. Dowód wpłaty musi zawierać nr nadwozia. PS fahrzeugschein też wustarczy jako dowód rejestracji w niemczech [ wiadomość edytowana przez: damian-k dnia 2006-02-05 23:45:31 ] |