MotoNews.pl
10 Tarcza hamulcowa (43934/5) - PT

Tarcza hamulcowa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czesc zmieniajac opony zauwazylem, ze mam cienkie tarcze...ok 1,5 cm ile cm to jeszcze bezpieczne?

to chyba tyle nowe nie mają
jeśli dobrze pamiętam to nówki maja 11,5 mm

Grubość tarcz :
nominalna 9,95 - 10,15 mm
minimalna dopuszczalna po przetoczeniu 9,35 mm
minimalna dopuszczalna 9,0 mm

Zgadzam się z Jojem. Gdyby tyle miała to chyba była by lepsza od nowej

zamien sie z burzą na tarcze, dostaniesz cienkie

Ja tek tak sądze że nowe nie mają za cholere wiecej niż 1,5 cm, a nawet jak maja to chyba są jakieś zmieniane, no np jak są wentylowane czyli jakby połaczy dwie tarcze to moga mieć więcej.

Nowe Lucasa powinny mieć 10.7 czyli więcej niż standard, ale za cholere nie kojarze zeby coś mogło mieć 15 mm To masz jakieś super-hiper. Może miałes na myśli 1.5 mm ale wtedy to bys nie pojeździł za długo

Kolega Roverek chyba tak na "oko" strzelił rozmiar myśląc że grubość tarczy zmienia sie w szerokich granicach

Albo u kolego zamiast tarcze ścierać się poprostu rosną, klocek dotłacza warst tarczy i potem moga mieć 15 mm

jak coś to przetoczę tarcze....10zł sztuka...

Cytat:
2004-03-31 16:38:04, Sly pisze:
jak coś to przetoczę tarcze....10zł sztuka...

Ja to nie wiem czy w Poldku tak bardzo opłaca się przetaczanie ( w starym typie hamulców ). Nowa tarcza oryginalna kosztuje 35 złotych , rzemiosło chyba z 20.

a jak jest z wytrzymaloscia tarcz fabrycznych - na ile mniej wiecej wystarcza - bo musze z tylu wymienic i nie wiem czy kupic fabryczne, czy szukac czegos innego...

pozdrawiam
cybertec

Cytat:
2004-04-07 23:37:46, cybertec pisze:
a jak jest z wytrzymaloscia tarcz fabrycznych - na ile mniej wiecej wystarcza - bo musze z tylu wymienic i nie wiem czy kupic fabryczne, czy szukac czegos innego...

pozdrawiam
cybertec

Jak nie będziesz jeździć na zapieczonych tłoczkach i ręcznym , masz spokojny styl jazdy to powinny wytrzymać 80.000-100.000km. Rodzice w Fiacie 125p zmieniali tarcze z tyłu po 90.000km właśnie. W moim Poldku tarcze z tyłu mają 65.000km i są jeszcze ok. Ile wytrzyma rzemiosło to tego nie wiem.

U mnie klocki wytrzymują circa 15kkm przód i 25kkm tył - tarcze dwa razy dłuzej niż klocki

Stary typ hamulców. Klocki Fomar (nie piszczące ) i tarcze oryginalne.

Tomek to Ty ostry wymiatacz jesteś U mnie przód około 20kkm,tył nie wiem A tarcze to hohoho,albo i dłużej

Cytat:
2004-04-08 18:39:59, kaovietz pisze:
Tomek to Ty ostry wymiatacz jesteś U mnie przód około 20kkm,tył nie wiem A tarcze to hohoho,albo i dłużej

Eee tam, może dlatego że ja w odróżnieniu od niektórych hamuję przed wejściem w zakręt?

Cytat:
2004-04-08 18:16:34, t_kucyk pisze:
U mnie klocki wytrzymują circa 15kkm przód i 25kkm tył - tarcze dwa razy dłuzej niż klocki

Stary typ hamulców. Klocki Fomar (nie piszczące ) i tarcze oryginalne.

Kup Lucasy to bedziesz robil minimum 40 kkm

Cytat:
2004-04-08 22:13:18, road_runner pisze:
Kup Lucasy to bedziesz robil minimum 40 kkm

Za kilka kkm skończą mi się klocki i tarcze z przodu więc pewnie wrzucę znowu oryginalne tarcze i tym razem klocki Lucasa

Cytat:
2004-03-30 21:02:35, Roverek pisze:
czesc zmieniajac opony zauwazylem, ze mam cienkie tarcze...ok 1,5 cm ile cm to jeszcze bezpieczne?

O to widzę kolega chyba murarz - u budowlańców wszystko w cm i tolerancja +/- 1cm to normalka
U nas mechaników niestety mierzymy wszystko w mm i czasem nawet różnica 0,1mm oznacza że cos jest do bani. I nie da rady chlapnąć zaprawą żeby wyrównać.

U mnie jak na razie klocki z przodu bez problemu wytrzymały 20 kkm i jeszcze ich trochę zostało. Klocki naturalnie Lucasa... A co do tarcz to wydaje mi się, że przy niezbyt ostrej jeździe powinny wytrzymać z 50 tys km. U mnie w niebieskim się właśnie kończą. Cena nowych fabrycznych to 25zł/sztuka.

Pozdrawiam

Cytat:
2004-04-09 17:25:21, Maciek_938 pisze:
Cena nowych fabrycznych to 25zł/sztuka.

Pozdrawiam

ja wlasnie dzisiaj nabylem za te cene nowe fabryczne tarcze na tyl. Mam nadzieje ze troche wytrzymaja...
No i do kompletu klocki hamulcowe - oczywiście Lucas oraz zaciski - zaryzykowalem i wzialem regenerowane (po 95 zlotych).
pozdrawiam
cybertec