| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2006-03-14 10:48:53 Tego silnika co prawda na oczy nie widziałem, ale powinna mniej więcej tak wyglądać: http://www.allegro.pl/item90603062_opel_dti_pompa_vacum.html
Biegnie z niej gumowy wężyk do serwa hamulców. Po zdjęciu tego wężyka na pracującym silniku, pompa powinna dobrze zasysać powietrze. Można sprawność sprawdzić przystawiając rękę do otworu (Tylko z rozwagą, bo jak jest sprawna-dobrze zasysa, to może pozostawić niezłą "malinkę" na ręce ).
Według mnie nie jest ważne czy stuka, czy nie. U mnie w 2,5 td też ma małe luzy i stuka - ale działa prawidłowo. Ważne jest czy przy dużych prędkościach są hamulce. Jeżeli pompa jest niesprawna, tak jak u mojej siostry w Audi B4 100 2,4 D przy 100 km/h czasmi hamulce odmawiały posłuszeństwa (przy małej prędkości też słabo działały). Okazało się że pompa została podmieniona na zużytą u jej "znajomego mechanika". Oczywiście nawet numery pompy zostały przebite (nieumiejętnie) . Później domyśliłem się dlaczego - nowa vacum pompa do Audi kosztuje ok. 3000 zł. |