EBC czy Brembo?

« Poprzedni | Nastpny »
Witam,

wiem, ze bylo to poruszane wielokrotnie na forum, ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazlem.

Ktory zestaw hamulcowy jest wg Was lepszy na przod?
tarcze EBC z klockami EBC Greenstuff czy
tarcze Brembo z klockami Ferodo?

Omega B, 2,5TD

Pozdrawiam,
Szymek

Witam. Ja posiadam tarcze brembo i klocki lukas i jest bardzo dobrze, ju 20kkm zrobiem i nie wida ladw zuycia tarcz. Wszystko rwno hamuje bez wibracji. Jeli chodzi o ferodo klocki to te zoy do oryginalnych tarcz i te si dobrze spisuj nie cieraj sie szybko nie pyl nie wibruj itp. tak e polecam te kombinacje.
PS a tak w ogle to pracuje na utrzymaniu ruchu tarcz hamulcowych Brembo w Dbrowie Grniczej, wiem jak je produkuj co z nimi robi od wytopu, odlewu do obrbki i wysyki.

Szymek nitk Ci nie da jednoznacznej odpowiedzi. Nie ma pewnie za wiele osb ktore miay moliwo bezporedniego porwnania tych zestaww. Obydwa s dobre, bierz ten na ktry dostaniesz korzystniejsz cen. osobicie jednak wybrabym te Brembo i klocki Textara.

ps. niedawno tez zamontowaem do oryginalnych tarcz klocki Lukasa i s ok. Nie due pylenie, ale od czasu popiskuj.
pzdr, daj znak na co sie zdecydowales.

Uwaaj eby czasem nie kupi podrbek. Mj ojciec jakie 2 lata temu kupi podrbki ferodo i bardzo szybko sie zuyy-wogle byy bardzo kruche. Teraz mam klocki textara, ktre sie mao zuywaj-kosztem tarczy-no ale jest dobrze bo na dugi czas nie ma problemw z hamulcami-wic se chwale. Niedugo te stane nad wyborem nowych tarcz i moe innych klockw-jak prdzej nie zezomuje omegi

pozdrawiam

zdecydowalem sie na Brembo i Ferodo,

w sklepmoto.pl zaoferowali komplet za 470zl

Jak przysla to opisze wrazenia

Cytat:
2006-05-28 22:13:31, Szymek_J pisze:
zdecydowalem sie na Brembo i Ferodo, w sklepmoto.pl zaoferowali komplet za 470zl Jak przysla to opisze wrazenia

mysle, ze bedziesz zadowolony, ja mam taki komplet w Vectrze, swietnie sie sprawuje

z tyu Ferrodo z przodu Brembo do disla

gwarantowane +15 koniuf na lw stron i 10 koniuff na praw

Ja ostatnio zaoyem Ferodo ( kupiem w IC ) i nie jestem zadowolony. Zona ma je w corsie i sa super, a w omie szybko trac sie hamowania po nagrzaniu, zupena poraka.

Ju kupie, wic musztarda po obiedzie mona powiedzie, ale tak naprawd nie napisae, jaki styl jazdy prezentujesz. Jeli jedzisz bardzo szybko, uywasz czsto hamulca, to obawiam si, e brembo za 200z moe nie wystarczy. Z drugiej strony, nie wiem, co wystarczy do jazdy, o ktrej pisz, bo ja zakupiem za ponad 1000z swojego czasu komplet EBC tarcze Sport i klocki RedStuff. Wytrzymay 7.000km !!! (sownie siedem tysicy) i byo po klockach (to jeszcze p biedy) i po tarczach
Dlatego, jak to ju w ktrym z postw napisa forumowy guru DRA najlepiej kupi najtaszy shit bo ciera si dokadnie tak samo szybko, jak megahipersuperduperturbosportowyhit.

Przesylka dotarla dosyc szybko bo po dwoch dniach (sklepmoto.pl).

Moja historia ku przestrodze innych...

Klocki juz mocno szorowaly, wydawaly straszne osglosy ale w dniu, w kotrym mialem juz wymienic te tarcze i klocki postanowilem cos jeszcze na miescie zalatwic. Wracam juz do domu, dojezdzam do czerwonego swiatla, naciskam hamulec, a ten.... wpadl do samej podlogi ! samochod jedzie dalej! szybko za reczny (juz wiem czemu nazywa sie awaryjny ) i.. zatrzymalem sie dwie grubosci lakieru przed samochodem poprzedzajacym! po podpompowaniu hamulca noznego znowu zaczely dzialac, wiec powoli doturlalem sie do domu. Zabieram sie za wymiane i co sie okazuje...
Wypadl jeden kolcek! na prawym kole, zewnetrzy, tzn ten od strony kola, dobrze ze nie od strony tloczka. Tarcza oczywiscie spilowana dociskiem

Moral z tego taki, ze nie mozna czekac do ostatniej chwili moglo sie zle skonczyc...

Wracajac do zestawu Brembo i Ferodo... to moje wrazenia sa jak najbardziej pozytywne, jezdze dopiero na nich dwa dni ale jak narazie jest ok.

Pozdrawiam

A jednak mnie posuchae nie bdziesz aowa. napisze ci dlaczego, raz ugotowaem je, bo w zim mi nawaliy uszczelnienia toczkw i brd, sl itp. doprowadzio do tego e nie odbijay i hamoway non stop spalanie 20 litrw tarcze czerwone bo to noc wieciy si jak tym na rajdzie i co dojechaem do domu 200 km. powoli ale dojechaem. Rozebraem kupiem uszczelki toczki przeczyciem zobaczyem e tarcze wygldaj jak wyglday klockw jest tyle samo nic przypalone wszystko Ok zakadam hamuje i jest dobrze nic nie bije hamuje rwno mylaem e ju musze wszystko wymienia ale dalej jest dobrze dlatego jest takie moje przekonanie do tego zestawu. No i cena jest ciekawa.

« Poprzedni | Nastpny »