Witam.
Chciałbym dorobić przycisk do włączania i wyłączania ABS'u. Obecnie wyjąłem bezpiecznik ABS i można normalnie hamować na śliskim. Latem ABS będzie bardzo przydatny. Czy ktoś się może słyszał jak sterować załączaniem ABS'a z kabiny? Trudno użyć przekaźnik ze względu na prąd 50A. Może komputer BOSH'a ma wolne złącze do sterowania ABS'em? Gdzie schowany jest komputer ABS'u? To skandal żeby samochodu tej klasy nie można było zatrzymać na śliskim parkingu! O mało co zawału nie dostałem!
ABS nie skraca drogi hamowania! Na Wikipedia.com jest dobry artykuł o ABS. Na przykład z 80 km/h hamowanie z ABS'em wydłuża drogę z 250 na 450. Oczywiście są sposoby żeby nawet na suchym asfalcie hamować szybciej bez ABS'u, ale żonie wolę ABS włączyć, co obecnie wymaga zaglądania pod maskę.

. Na razie znalazłem tylko czarne pudełko wielkości panela od radia - po wyjęciu prawego schowka, pod miejscem gzie kiedyś była poduszka.
Jesli jedziesz w "trybie rajdowym", to jestes skupiony i ABS zasadniczo przeszkadza (choc na suchym oszczedza opony). Ale w "trybie turystycznym" jest sporym udogodnieniem.