Dziwne stukanie silnika Carina E 1.6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Ja ciagle walcze z moim autkiem.Od poczatku mam dziwne stuki w silniku.Na zimnym jest cisza ale jak sie rozgrzeje to cyka jak kosiarka.Myslalem,ze to zawory ale po sprawdzeniu okazalo sie,ze nie.Luzy sa prawidlowe a nawet dwa zawory ssace maja za maly luz.Czy one moga tak barabanic???POMOCY

A wyregulowałeś te zawory? Za mały luz niezbyt dobrze wpływa na silnik (głowicę).
Częstotliwość cykania wzrasta wraz z obrotami?

Pozdrawiam

Zaworow nie regulowalem,bo po sprawdzeniu luzow doszedlem do wniosku,ze nie ma sensu.Sprawdzalem na zimnym silniczku i na ssacym mialem luzy ok.0.2mm a na wydechu ok.0.3(zgodnie z danymi na naklejce pod maska).Tylko dwa zaworki na ssacym mialy 0.1 i 0.05mm.Wiem,ze to nie dobrze ale raczej nie od tego sa te stuki,bo na zimnym silniczku jest cisza jak makiem zasial.Cykanie wzrasta wraz z obrotami i slychac cala klawiaturke a nie jakis pojedynczy zawor.Moze nie jestem przyzwyczajony do takich stukow(posiadam jeszcze mazde,tam silnika nie slychac)wkurza mnie to bardzo.Dzisiaj zmierze cisnienie w cylndrach,moze po tym cos wyjdzie.A jaki jest w tych silniczkach napinacz paska rozrzadu??Hydrauliczny?Jak tak to moze on?Zalamka total

Napinacz chyba na sprężynie.

Więcej nie pomogę Kafi?

Napinacz na sprężynie, a stukać mogą wtryski.
Poszukaj, Cromma też wkurzają odgłosy z wtrysków
Pozdro.

Wychodzi na to ze jestem nieźle zboczony na tle mojej corollki

A moze to slychac u Ciebie gdzies na wałku rozrzadu, jakas podpora, cos gdzies ?

Hmm, to jest bardzo głośne dzwonienie?
Nie znam tego silnika ale kiedys w skodzie mieliśmy tak, że tłok nawalał w zawór
Nie polecam kiepskich uszczelek pod głowicę

Pozdrawiam

hm......................

Wzrasta wraz z obrotami???

nie wiem przyczyn może być wiele: zaworki,wałki rozrządu, zapłon, wtryski............................................

Panowie,decyzja zapadla.W srode po pracy rozbieram silniczek i sie wsio okaze.W planach wymiana pierscionkow,uszczelniaczy trz.zaw.,i ew. panewki.Jak rozbebesze silnik to sie dowiem skad te stuki.Pozdro

Daj znać jeśli coś znajdziesz.
Co prawda u mnie nieco inny silniczek ale też coś denerwująco stuka/puka i za cholerę nie moge dojśc co.
Tyle tylko że słychać pukanie podczas jazdy i pod obciążeniem.
Na luzie cisza.

Pozdrawiam

A moze to cos po prostu z dociskiem i wogóle ze sprzegłem

Sprzeglo odpada.Po pierwsze primo dlaczego sa stuki tylko na cieplym silniku??A po drugie primo jak wcisne pedal sprzegla to jest zero zmian w odglosie.Wiec raczej nic z tego

No panowie,silniczek juz rozebrany.Silniczek bral olej,bo byly zapieczone pierscienie olejowe.A co do stukow to jeszcze nic nie wiem,bo nie ogladalem glowicy(nie chcialem przed snem sie denerwowac).Gladzie cylindrow mam w idealnym stanie tylko obawiam sie,ze moga byc po szlifie a ja kupilem pierscionki nominal.Tez jeszcze tego nie sprawdzilem z tych samych powodow co z glowica.Jak cos sie dowiem to napisze.POZDRO

Ja mam zdaje sie taki sam problem.
Mam corolle 98r. na gazie silnik 110 KM 1,6, więc badrzo podobny do twojego. Tak samo mi stuka i brał około 5 litrów oleju na 10 tys. Mam juz go rozebranego i wymieniam pierścienie, bo gumki zaworowe były wcześniej wymieniane. Dziś zawiozłem głowicę do regulacji zaworów bo podejżewam że to one powodują to stukanie zarówno na benzynie i gazie. Moja ma przejechane 168 tys. Mam nadzieję że te zabiegi odniosą skutek bo bardzo mnie to wkurza.

Chętnie się dowiem jak się u ciebie ta sprawa skończy. Informuj o wszystkim.

Aha, martwi mnie jeszcze jedna rzecz: Jadąc na benzynie po naciśnięciu gazu silnik zawsze "zawaha się", Szczególnie odczuwalne jest to na zimnym silniku ale jak się rozgrzeje to również występuje to zjawisko cho w mniejszyym stopniu. Na gazie tego nie ma. Co może by tego przyczyną?

Pozdrawiam

No panowie silniczek zrobiony.Poki co jest jeszcze na malym dotarciu ale nie wydobywaja sie kleby dymu z wydechu wiec juz jest dobrze.Niestety stuki zostaly.Wina lezy po stronie rozrzadu ale co to nie sprawdzalem,bo musialem szybko zlozyc gracika.Stuki moze powodowac walek rozrzadu ten slepy od strony kol.ssacego.Jest tam malutki motyw z przepolowiana zebatka.Trzeba to dobrze przekrecic aby kasowalo luz miedzyzebny.Nie mialem czasu sie tym bawic ale raczej to nie to,bo na zimnym jest cisza.W tym tygodniu zrobie regulacje zaworkow i zobaczymy.Koszt remontu 310zl.plus moja robocizna.Napisze co i jak po regulacji.KONJO jakby co to mam namiar na goscia z serwisu toyi,ktory robi fuszki na lewo(np.reg.zaworow 100zl razem z plytkami)POZDRO

Hmm,
Ja dziś miałem planowanie głowicy bo była lekko wgięta i sprawdzenie rozrządu. Mechanik mówi ze zawory są idealne, sprawdzał to juz 2 razy. Sprawdze jeszcze to o czym mówisz ten wałek. Jak nie to to już nic innego nie wymyślę i czekam na efekt remontu. Trochę się przedłużył bo czekam na części, które wciąż domawiam. Co do tego mechanika to chętnie - taki kontakt zawsze sie przyda. Mój mail dario81@vp.pl

Napiszę jak odpalę moją małą.

Pozdrawiam

Witam, odebrałem dzis moja corolke od mechanika. Nie jestem zadowolony, odgłos silnika pozostał, a do tego jeszcze mi coś gwiżdże w kolektorze ssącym chyba. Tak jakby powietrze gdzieś "na lewo " zasysało. Przewody co powietrza zostały pobieżnie sprawdzone Ten dzwięk wydobywa się jakby ze środka tej metalowej puszki przedsamymi rurami.

Czy ktoś wie co może byc tego przyczyną? Proszę pomóżcie. Mam cichą nadzieję że ten dzwięk sam się uspokoi.
Zobaczę też jak się będzie kształtowało zużycie oleju, czas pokaże

Będę wdzięczny za każdą sugestię

Pozdrawiam

Cytat:
Aha, martwi mnie jeszcze jedna rzecz: Jadąc na benzynie po naciśnięciu gazu silnik zawsze "zawaha się", Szczególnie odczuwalne jest to na zimnym silniku ale jak się rozgrzeje to również występuje to zjawisko cho w mniejszyym stopniu. Na gazie tego nie ma. Co może by tego przyczyną?

Pozdrawiam

Mam to samo . Podpięty jest TPS z przepustnicy do kompa gazowego, Czasami podobno właśnie takie są skutki ,ze jak naciśniesz na gaz mocno do połowy ,lub do końca ,to ma ponad 0.5 sekundy opóźnienia i dopiero zaczyna jechać.
Wkurzające mimo wszytko.
Wyjęcie bezpieczników z kompa gazowego nic niedało mi.