MotoNews.pl

Wiatraczek w rurze zimnego powietrz!?!?!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak myslalem coby to zamontowac w rurze imnego powietrza wiatrak ssący, np. od zasilacza komputerowego. Tak sie zastanawiam, czy moze to cos dac?!?!?! Bo skoro potrzeba duzo zimnego powietrza, to chyba nie jest to zly pomysl. Czekam na fachowe opinie i porady. Z gory dziki!! Pozdrawiam!!!

Wiatraczek to raczej chory pomysł.
Jego wydajność jest zbyt mała aby cokolwiek zmienić.
Będzie on wręcz przeszkadzał bo stawiał on będzie dodatkowy opór.
Pozdrawiam
Gucio

grunt to inwencja.rokuje na przyszłość.

mozna sprobowac, ale gdyby to mialo sens, to wg mnie juz by to robili

Musial bys miec wiatrak o naprawde duzej mocy, napewno taki z kompa jest za slaby.

Trzeba pamiętać o tym, że zawirowania powietrza w kapeluszu filtru powietrza nie są tam sobie a muzom. Im więcej powietrza do gaźnika tym lepiej, ale nie w sposób chaotyczny. Ja u siebie skrócilem przewód doprowadzający zimne powietrze do gaźnika (wg. mistrza Szczecińskiego). Efekt?? Brak dławienia przy gwałtownym dodaniu gazu, polecam, rewelacyjne rozwiązanie.
Wracając do wiatraczka, odradzam, lepiej nie zaburzać zawirowań powietrza wynikających z pracy gaźnika. Pozdrawiam.

kiedys widzialem cos w rodzaju prowadnic powietrza nakladane na filtr powietrza a w zasadzie do jego sierodka nie wiem jaki to miale ofekt. moze poprawilo cyrkulacje. ale skoro bylo to musi cos dawac
pozdro 4 @// dow

ja sie nie znam za bardzo na tym ale mnie sie wydaje ze to raczej daje niepozadane zawirowania powietrza.

Widzialem to gdzies na tuningowych stronkach, taka turbinka Kowalskiego tyle ze nie pod gaznikiem a na dolocie montowana. Zasada dzialania ta sama - ma zawirowywac powietrze i robic cuda. Teoretycznie naturalnie bo mnie np uczyli ze lepszy bedzie przeplyw laminarny a nie turbulentny - nawet ukierunkowany... Zreszta wynikow testow tego nie mam wiec tak sobie gdybam, ale moim zdaniem lipa i tyle.

Istnieja tak zwane strumienice dolotowe z wiatrakiem , ale ich obroty siegaja rzedui 1500 obr./min. a wiatraczki PC maja do 5500-7000 wiec troche slabo

Widzialem filmik z takim urzadzeniem o ktorym mowisz Olaf, facet to podpiol pod akumulator i puscil, jak by zamocowac ster to byl by latajacy model

Kopę lat Olaf