Myjki ciśnieniowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Widzę, że coraz więcej ludzi ma takie urządzenie a ja przymierzam się do kupna. Jako, że nie jestem zwolennikiem kupowania byle czego, dlatego proszę Was o rzetelne opisanie swego sprzętu (podanie ceny mile widziane). W związku z tym mam kilka pytań do posiadaczy tych urządzeń:
- przede wszystkim chodzi mi o wady i zalety poszczególnych myjek,
- czy do takiej myjki można stosować szampon samochodowy, czy tylko aktywną pianę,
- itd, itp.

Wiem, że można wskoczyć do sklepu i pogadać ze sprzedawcą na te tematy ale ja jednak wolę się dowiedzieć co nieco od użytkowników tych myjek
Z góry dzięx za odp.

Na gospodarczo-domowe potrzeby polecam ogólnie dostępne myjki firmy Karcher,co zaś tyczy się modelu to wszystko zależy od zasobności portfela .
Jeśli rozchodzi się o chemię to radzę raczej stosować preparaty przeznaczone do myjek ciśnieniowych niekoniecznie firmy Karcher.

A ja mam zwykłą z markietu

Cytat:
2006-03-28 10:21:34, looqasch pisze:
A ja mam zwykłą z markietu

Napisz coś więcej o niej.

Hmm ... jesli chodzi o wady to moja jest troche za glosna, napewno w Niedziele rano jej nie wlacze

Edit: ale to chyba wszystkie takie myjki sa glosne
?

[ wiadomość edytowana przez: CzapCzap dnia 2006-03-28 17:53:09 ]

Zalezy od funduszy ja mam za 0k 300 bo na wiecej nie mialem i haha musi byc ok, ale jezeli zalezy Ci na dobrym sprzecie to od 1000 w gore, ja mam firmy Black Daker czy jakos tak moc. 1400W , 120 Bar

Ja mam tez jakis nie specjalny sprzecior, na polskie to bedzie kolo 400zl .
Chalenge Xtreme
1700W
skuteczne(czynne) cisnienie 80 bar
max cisnienie 130bar
6.0litrow wody na minute
waga 11kg

ja miałem myjke boscha 120 Bar i była oki tylko ze zaraz po gwarancji coś w niej padło teraz mam karchera ale uzywam tylko do mycia kół wsumie go ale jest wydaje mi duzo lepszy niz bosch , cichszy , lzejszy pomimo gabarytów taich samych i gwarancja 3 lata a nie jak na boscha tylko rok , cena za nią na allegro nowa to było coś koło 700zł.

Mycie silnika ... hmm , jak sie do tego zabrac ?.
Ja bym wyjal akumulator ale co jeszcze trzeba zrobic (zabezpieczyc) ?? Pozdrawiam

Cytat:
2006-03-28 10:23:20, marcin032 pisze:
Napisz coś więcej o niej.

Zwykła tania za 270 zł (2 lata temu) Zgubiłem gdzieś instrukcję i nie pamiętam parametrów Do mycia wystarcza

Cytat:
Mycie silnika ... hmm , jak sie do tego zabrac ?.
Ja bym wyjal akumulator ale co jeszcze trzeba zrobic (zabezpieczyc) ?? Pozdrawiam

Zabezpiecz dolot do silnika czyli filtr powietrza i całą tą rurę, szczególnie na cześci aluminiowej przepływomierz powietrza (to czarne) - z tym się dzieją cuda jak zamoknie dobrze
A po za tym zasłoń trochę alternator aby nie lać wody do środka, sprawdź miejsce gdzie jest oś przepustnicy czy tam jest szczelnie i tak nie lej specjalnie na cewkę zapłonową ( to aluminiowe nad ABSem) i aparat zapłonowy (kopułka) Nie wiem gdzie jest komp ale jak w pobliżu to też zasloń. Kable i kopułkę później bardzo dokładnie wysusz suszarką ( nie może być wilgotne !!) I najlepiej aby silnik nie był gorący