hej, przerabiałem temat, i to dość dogłębnie...
nawet doszedłem do tego że zamówiłem kompletny dolot do Camry, i odesłałem go z powrotem.
wygląda to tak : stożek przepuszcza zdecydowanie więcej powietrza niż zwykły papierowy, ok wszystko fajnie, moc może wzrosnąć, lepszy sound... z mocą jednak niekoniecznie - fabryczny dolot ssie w miarę chłodne powietrze z nadkola, bądź gdzieś spod reflektora - stożek bezpośrednio spod maski...
jednak jest też inna wada : czytałem kilka anglojęzycznych testów ( prywatnych, nie że firma X testuje swój produkt i mówi jaki to jest super ) i wychodzi na to że skoro stożek puszcza więcej powietrza, to mniej go filtruje, czyli drobiny pyłu, a w skrajnościach nawet ziarnka piasku zapierdzielają przez dolot prosto w naszą cudną głowicę, a dalej do cylindrów... reszty domyśl się sam...
gaz IIgen + tuning, to samo sobie zaprzecza... zwężka jest zwężka, i na to niestety nic nie poradzimy... z sekwencją nie jest wiele lepiej... z firm które znam, tylko Godula oferuje tuning sekwencji, oczywiście trzeba ją też u nich zamontować, i dorzucić do instalki za 5klocków jeszcze 1 za tuning... dziwne jednak, że nic nie piszą o efektach takiego zabiegu...
dzwoniłem przy okazji do Vtechu - to są profi ludzie, pisałem z jednym z techników dobry miesiąc, do tego było kilka telefonów - chip pomoże zarówno benzynie jak i gazowi, z tym, że bardziej benzynie niż gazowi. wybieram się do nich w tym roku, więc jak coś, to się pochwalę...
wracając do stożka - gość mówił, że sam stożek nic nie da, a może nawet pogorszyć parametry - dolot, jako całość może pomóc, ale też nigdy wiele. przyrost mocy na stożku będzie rzędu 1KM, dlatego odpuściłem...
w jednym z testów był stożek, który zwiększał znacząco parametry, przy okazji bardzo dobrze filtrując, kosztował jednak dobrze ponad 1000zł i miał doprowadzone chłodne powietrze rurą z nadkola... wciąż pytanie czy warto...
wracając już całkiem do Twojego pytania : stożki z allegro za 60zł, może okazać się że w ciepły dzień w mieście po prostu wypłyną Ci spod maski, Simota ( miałem od nich ten nieszczęsny dolot ) robiła test w mikrofalówce, okazało się że przy gorącym dniu nawet K&N wykazywał deformacje...
do tego stożki bawełniane często trafia szlag po kilku myciach - w materiale robią się otwory coraz większe, czasem aż takie że spokojnie piach wleci.
problemów z montażem nie będzie, o ile się ostatecznie zdecydujesz - wywalisz puszkę z filtrem powietrza i wsadzisz w to miejsce stożek... milion kolanek, itp ułatwiających życie znajdziesz w necie, czy nawet na allegro.
reasumując, nie twierdzę, że tuning, nawet wykonany profesjonalnie psuje auta, na poważnie tuningowałbym jednak Cari GT-i, lub Camry V6 - auta, których fabrycznie mocniejszych kupić nie idzie... w przypadku 1.6 wystarczy zmienić na 1.8, czy 2.0, ewentualnie wszczepić chipa, który da Ci ok. 10KM.
jeśli jednak masz Cari jako auto przejściowe, i np bardziej zależy Ci na dźwięku i wyglądzie niż na rzeczywistych możliwościach tuningu, to nie oglądaj się - ładuj stożek, będzie rasowo brzmieć, i będzie wypas, jak otworzysz maskę
racjonalnie patrząc, może lepiej jednak wsadzić te parę złotych w zawieszenie, bo po zimie, nie uwierzę że masz wszystko w porządku
pozdrowionka, jakbyś się zdecydował, to zarzuć fotki - wygląd w końcu też się trochę liczy

)
ps : napisałem, co przeczytałem i oparłem się na własnych doświadczeniach, starałem się podać suche fakty, bez zbędnych emocji. proszę zatem wszystkich fanów stożka, żeby nie tworzyć tu wojny na zasadzie "a ja mam stożek już np.100, 200, 300kkm, auto ma power i rasowo burczy i nic mu tam nie jest"
chodzi o suche fakty, też chętnie poczytam opinie innych ludzi
pozdrowionka jeszcze raz 4 all