| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2002-09-04 11:32:13 Obawiam sie, ze ten czas jest zaprogramowany w chipie i raczej bez przeprogramowania sie nie obejdzie. Wg mnie tez mogloby byc 5 sek. dluzej.
BTW: w Coupe NIE MA lampki na podsufitce, a jedynie male ogarki z obu stron deski i przy tylnej szybie daleko z tylu sam nie wiem po co! Adamus |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2002-09-04 16:57:37 Eee, nie! W Poldkach od 1993 r. stosowany jest mikrokontroler, ktory m.in. steruje czasem osw. wnetrza, predkoscia wycieraczek, czy zapaleniem kontrolki przyczepy itd. Jest to standard nawet w gaznikowcach od modernizacji `93.
Pozdrowka Adamus |
keen Miłośnik FSO Passat 94'; Komar 81 ... Ostrowiec Świętorzyski | 2002-09-12 13:19:31 Nie wiem czy to pomoże w przypadku poloneza ale kiedyś za czasów kiedy jeździłem jeszcze maluchem znalazłem na to pewien sposób: przed samą lampką wpiąłem w instalacje kondensator(dość dużej pojemności) i rezystor. Spowodowało to opuźnienie zapalania i gaśnięcia światełka. |
Anonymous Niezarejestrowany | 2002-09-12 16:37:26 ja mam pytanie wlasciwie odwrotne PN 1.4 16V 95r |
SILAN Kia Carnival Skyline Lubin | 2002-09-12 17:27:00 WITAM.
TEGO SIE NIE ZMIENIA ANI NIE USTAWIA. W SKRZYNCE BEZPIECZNIKÓW (POD KIEROWNICĄ) W ZASTĘPSTWIE MAM ZROBIONY MOSTEK ZAMIAST PRZEKAZNIKA I SWIECA WSZYSTKIE CHOĆ BEZ "CZASÓWKI". POZDRAWIAM SILAN |
![]() medyk Polonez Caro Gliwice | 2002-11-05 15:56:30 Brak oświetlenia w kabinie poldzie 1.6 GLE jak zwykle to bywa po otwarciu drzwi powinno sie zapalić oswietlenie lecz tak sie nie dzieje Prosze o ew.pomoc wiem ,ze moŻe być przyczyn wiele ale:zarówki są ok jak zapale na włączniku to świeci,bezpieczniki ok,a obojetnie które drzwi otworze to samo>nie świeci |
wit atu plus gdynia | 2002-11-05 16:42:06 zacznij od sprawdzenia włączników w słupkach,zwłoczne są w plusach ale impuls i tak zaczyna się od włączników drzwiowych. |
pablo_fso Miłośnik FSO R.I.P. Polonez Atu p ... Wola | 2002-11-05 16:47:17 to żaden problem!!!wykręć wszystkie drzwiowe wyłączniki i dokładnie je przeczyść!!!U mnie po takim zabiegu działało ok. |
Toma Miłośnik FSO Polonez Coupe Konstantynów Łódzki | 2002-11-05 17:18:07 Zgadzam sie z poprzednikami na 99% włączniki w supkach. Wystarczy je wykręcić i przeczyścić. |
Bialy (A) Miłośnik FSO ![]() wawa | 2002-11-05 18:02:14 Witam
Hmm własnie pare dni temu poruszyłem ten sam temat na chacie. Umnie jest inaczej trochę mianowicie cała instalacja i wszystkie włączniki są w idealnym stanie. Koledzy doszli do wniosku że to padł przełącznik w lampce w podsufitce. Niemiałem czasu jescze tego sprawdzić moze kiedyś sie za to wezmę. Pozdrawiam Bialy_1987 |
SXC Polonez 1.4 GLI 16V ... Warszawa | 2002-11-05 19:22:57 watpie aby wszystkie naraz 4 sztuki wylacznikow padlo (znaczy sie nadawalo sie do czyszczenia). Ja stawial bym na przetarty przewod do ktorego sa podlaczone wszystkit 4ry przelaczniki, badz tak jak mowi Bialy moze te przekazniki. Ja bym radzil zaczac od przekaznikow bo zeby sprawdzic te kable trzeba zdemontowac tapicerke podlogi |
SILAN Kia Carnival Skyline Lubin | 2002-11-05 20:44:08 WITAM.
JEŻELI MACIE SPRAWNE WŁĄCZNIKI MASĄ ( TE W SŁUPKACH) TO NA 200% WINNY AWARII JEST PRZEKAŻNIK W SKRZYNCE BEŻPIECZNIKÓW ( TAKIE TROCHĘ WYŻSZE CUDO KTÓRE ODPOWIADA ZA OPÓ ZNIONE GASZENIE OŚWIETLENIA - Z RESZTĄ JEST OPISANY NA DEKLU). NASTĘPNA SPRAWA TO TO ŻE W ZWYKŁYCH CARO TEZ TO JEST U SIEBIE MUSIAŁEM ZROBIĆ ZWORKE ( NIE DZIAŁA OPÓŻNIENIE ) PONIEWAŻ MAM TRZY LAMPKI W ŚRODECZKU A TEN PRZEKAŻNIK CIĄGNIE TYLKO 10 WATT ( KOSZTUJE OKOLO 35zł).JESTEM PEWNY BO TO OSOBIŚCIE ( JAK WSZYSTKO Z RESZTĄ ) PRZERABIAŁEM POZDRAWIAM SILAN |
kordek4 Polonez CARO 1.4 GLI ... Kolumna | 2002-11-06 09:04:20 Ja stawiam jednak na włączniki w słupkach. Po pewenym czasie wszystkie skorodują i masy na kabelek nie będą podawać. Miałem tak u siebie, że wszystkie 4 sztuki po 3 latach eksploatacji samochodu nie działały. Styki pokryły się takim białym nalotem (tlenkiem). Wystarczyło oczyścić szczotką drucianą i nałożenie warstwy smaru, żeby lekko chodziło i dalej nie korodowało. Po tym zabiegu dziłą to już ponad 3 lata i jest OK
Co do tego wyłącznika zwłocznego, to nie ma tam przekaźnika (przynajmniej u mnie), ale prąd jest "puszzcany" na żarówkę w podsufitce przez tranzystor mocy sterowany układem opóźniajacym. I rzeczywiście obciążenia tego tranzystoras powyżej 10 W może prowadzić do jego zniszczenia. |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2002-11-06 14:23:21 No bo prowadzi - miałem kiedyś włożone tam 2x10W - zjarał sie i musialem go zastąpić zworką.
Swoja droga w lampkach które nie sa sterowane elektroniką warto stosować 10W zarówki - dają więcej światła. Ja mam taką w bagazniku (oczywiście włacza sie u mnie dopiero po podniesienui pokrywy.) ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Admiral Miłośnik FSO Honda CB750, HONDA V ... wieczny malkontent | 2002-11-06 14:49:08 Układ opóźniający wyłączanie oświetlenia wnętrza był montowany dopiero od modelu MR93.
Ale sądząc po "profilu", to masz już wyłącznik zwłoczny oświetlenia. Polecam jeszcze sprawdzić przełącznik oświetlenia w samej lampce, bo lubi nawalać. Tak było u mnie, u Ozira, i w kilku innych samochodach. |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2002-11-06 15:02:29 też prawda - kiepsko czaami ze stykaniem ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() medyk Polonez Caro Gliwice | 2002-11-06 15:54:57 Kurde panowie to jest ten przekaznik zwłoczny czy nie?Mam 1.6 GLE rok prod.1994 rok produkcji |
keen Miłośnik FSO Passat 94'; Komar 81 ... Ostrowiec Świętorzyski | 2002-11-06 16:37:59 Wykorzystam ten temat:
U mnie działa swiatełko przy otwartych drzwiach, ale przy zamkniętych włączyć się go nie da. Gdzie mam szukać rozwiązania ? |