MotoNews.pl
10 [Audio] - antena do radia (14392/27) - PT

[Audio] - antena do radia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!

Moja antena jes polamana w zwiazku z tym chce ja zmienic... czy taka zwykla z markety bedzie pasowa? Jak wyglada otwor w dachu po zdjeciu anteny? myslee, ze aktualnie jest antena fabrczyna a co za tym idzie dziura tez)

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-03-05 03:05:05 ]
[ powód edycji: Zmieniałem tytuł ]

Otwór jest okrągły z małym nacięciem na wypustkę w stopce anteny, aby się nie obracała w dachu.

Proponuje założyć zwykłą najtańszą antenę typową do poloneza

nio tak typowa dla poloneza... ale w marketowych antenach po 20zl nei pisza do jakich aut

Moze ktos kupil cos w markecie i pasowalo?

hmm to cos takiego:
__
___/ \
Przod auta |___ |
\__/

??

Wszystko da się włożyć pod warunkiem że kupujesz antene przeznaczoną do wmontowanie na fabryczne miejsce a jak nie będze pasować to podłożysz podkładke lub rozwiercisz otwór

Na giełdzie napewno dostaniesz polonezowską w dobrej cenie

Niom wybiore sie na gielde... hmm znalazlem cos o cyzm mowicie.. cos takiego? np 2 albo 3 od gory http://www.cyfronika.com.pl/sam_anteny.htm

A nie możesz kupić samego bata do anteny. W niektórych sklepach z częściami mają takie. Tylko aby gwint pasował. No chyba że pałamała Ci się ta dolna część.

jak wymienić przewód od anteny.mój jest nadłamany od wyciągania radia i kiepsko zbiera fale.
czy jest z tym dużo roboty i co trzeba odkręcić aby to zrobić?
czy można kupić sam przewód czy komplet z anteną?

no fajnie ze sie pojawil ten temat bo wlasnie mam pytanie:

Kupielm porzadne radio da samochodu,mam antene na dachu,jednak zle mi odbiera fale,nie czysto i szumi,dodam ze radio bylo montowane przez zaklad, antena jest na dachu i z tego co wiem jest polaczona z przedluzka bo bylo za malo kabla z anteny,zamontowalem tez wzamacniacz sygnalu(taka fajna zabawka) bo jak nie mam tego wzamacniacza to mi nic nie odbiera praktycznie moze ktos wie jaka antene kupic porzadna a by wszystko fajnie gralo.

NoBo z tego co sie orientuje to tak:montowali mi antene na dachy,wiec odkrecili kawalek podsufitki oraz lewy plastik przy desce rozdzielczej ten pod skosem i puscili tamtendy przewod,zabraklo im i adli przedluzke ktora poszla pod pokryciem az do radiatak to chyba bylo

Jeśli chodzi o sztukowanie kabla to owszem można to robić tylko z głową. Najlepiejza pomocą jakiejś profejonalnej złączki np F-ki jak w satelicie. Łatwo się montuje i jest solidne. Lutując sam kagel tracimy dużo na sygnale. Podobnie ma się sprawa przedłużania kabla TV w domu.

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-03-05 03:02:10 ]
[ powód edycji: redagowałem ]

Przecei mozna ładnie połączyć środkowa "żyłę" koncentryka,ładnie zaizolowac, a potem uzupełnić szczelnie ekran i ponownie zaizolowac i po sprawie ...

Cytat:
2003-05-22 10:45:19, kordek4 pisze:
Przecei mozna ładnie połączyć środkowa "żyłę" koncentryka,ładnie zaizolowac, a potem uzupełnić szczelnie ekran i ponownie zaizolowac i po sprawie ...

NIby tak. Ale lutowanie wprowadza większe straty niż połączenie mechaniczne. Zobacz wszystkie sieci telefonicznie i komputerowe opierają się na skręcaniu kabelków a nie lutowaniu. Pozatym poprawna ciągłość ekranu jest równie istotna.

a jak wymienić cały kabel?od anteny na dachu?czy ktoś to robił?

Cytat:
2003-05-22 13:48:00, NoBo pisze:
a jak wymienić cały kabel?od anteny na dachu?czy ktoś to robił?

Może być problem bo naogól podstawa anteny jest nierozbieralna, jak to teraz jest modne podłączenie kabla jest zalane plastikiem. Możnaby go uciąć przy podstawie ale to i tak jakby go sztukować. Osobiście nie spotkałem się z rozbieralną podstawą anteny .

NoBo w porzednich odpowiedziach już była odpowiedz jak wymienić cały kabel, odkręcasz przednią część podsufitki dalej odkręcasz prawy plastik (ten przy prawym słupku przedniej szyby, siedząc w bolidzie) i dalej patrzysz jak biegnie kabel , i w ten sam sposób montujesz nowy przewód (oczywiście to dotyczy jeżeli antena jest na dachu bolidu).

dziękuje wam wszystkim
będę walczył!

schil problem nie tkwi w ułożeniu kabla tylko w połączeniu go z podstawą anteny, która naogół jest nierozbieralna (ach te jednorazowe rzeczy ). Można połączyć stary i nowy kabel ale to i tak nie ma znaczenia w którym miejscu. Chyba że ten oryginalny przy antenie był kiepskiej jakości albo złamał się gdzieś blisko podstawy (chociaż jeśli nikt tam nie kombinował to nie powinien). Podsumowując jeśli chcesz tylko przedłużyć kabel to może się okazań niepotrzebne prócie całej tapicerki w środku. Jeśli fachowo połączysz kabelki to straty i tak będą minimalne. Nie zaszkodzi też sprawdzić czy jabel nie jest gdzieś zgnieciony albo załamany. Może się okazać że w tym miejscu kabel albo ma sporą upływność albo nieciągłą którąś z żył (gorący lub ekran).

A gdzie ją dać? Na błotnik ? na zderzak ? Ja bym ją założył na dachu tylko nie mam ochoty go dziurawić. Widziałem już antenę na masce na środku na czarnym plastikowym wlocie powietrza ................ średnio ....

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-03-05 03:08:31 ]
[ powód edycji: readagowałem bo skleiłem wątki ]

Ja preferuję tylnią część dachu. Chcesz? Przyjedź. Zakładałem u siebie i u Rusty. Schodzi się 2 h max.

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-05-22 13:56:49 ]
[ powód edycji: Nie pytaj ;) ]