Policja o CB

« Poprzedni | Nastpny »
link do forum policyjnego, na ktorym toczy sie dyskusja o tym temacie http://www.ifp.pl/phpbb/viewtopic.php?t=5198

BOsze... przeczytaem i zgroza mnie ogarna... nie znaj prawa, interweniuj i jeszcze nie widz w tym nic dziwnego...

hehehehehe
dzis w dzien czytaem ten wtek
i odrazu pomyslaem o Gralowym forum
dziki ktremu uzusykaem sporo informacji o CB

a mnie korcio zeby tam u nich co napisa

pzdr

nie do e mam przesrane u nich jako "tuningowiec" a teraz jeszcze jako uytkownik CB pryskam z kraju

najbardziej szokujce jest to e kolesie nie znaj prawa, postpuj wbrew prawu i twierdz e wszystko jest OK.

a dzisiaj jeden z urzytkownikw napisa e w czasie kontroli zarzdali od niego DOWODU ZAKUPU RADIA... hehe co nowego...

Dowodu zakupu radia?? Oszaleli? Skd ja mam wzi dowd zakupu radfia?

Cytat:
2005-06-23 10:48:35, MacTB pisze:
Dowodu zakupu radia?? Oszaleli? Skd ja mam wzi dowd zakupu radfia?

zwaszcza e moje posiadam od 6 do 8 lat...

CB-radio stao si jednym z elementw wyposaenia pojazdw, ktrymi wykonywany jest transport drogowy. Nie ma potrzeby opisywania zalet tego urzdzenia, naley jednak wspomnie o moliwoci kontaktowania si za jego pomoc kierowcw, ktrzy w ten sposb uatwiaj sobie prac – ostrzegaj si O „korkach” na drodze, utrudnieniach w ruchu, a take w razie zagroenia za pomoc CB istnieje moliwo wezwania pomocy.
Warto wic wspomnie o obowizujcych w tym przedmiocie przepisw prawa. Do sierpnia 2004 roku, kady uytkownik CB-radio by zobowizany posiada stosowne Zezwolenie uprawniajce do korzystania z okrelonego CB. Caa trudno polegaa przede wszystkim na tym, i zezwolenie na korzystanie z Cprzygotowawczych dla Sdu. B posiada jeden uytkownik. W przypadku, kiedy pojazdem wyposaonym w CB kierowa inny kierowca, nie mg on posiada Zezwolenia, gdy byo ono imienne i przypisane do danego radia. Czsto wic kontrole koczyy si wszczciem postpowa W dniu 26 lipca 2004 roku Minister Infrastruktury wyda rozporzdzenie (Dz.U. Nr 169, poz. 1774) zmieniajce rozporzdzenie w sprawie urzdze radiowych nadawczych lub nadawczo – odbiorczych, ktre mog by uywane bez pozwolenia. Rozporzdzenie to zwalnia uytkownikw CB-radio pracujcego w pamie 26,96 – 27,41 MHz, typu PUBLIC-RADIO – PR 27, ktre speniaj wymagania normy PN-ETS 300 135, pracujcych z modulacj czstotliwoci (FM) z moc wyjciow nadajnika do 4 W, lub pracujcych z modulacj czstotliwoci lub amplitudy (FM/AM/SSB) z moc wyjciow nadajnika do 4 W dla FM i AM, oraz z moc 12 W dla SSB.
W przypadku posiadania radia speniajcego ww. wymagania, w trakcie kontroli drogowej, uytkownik powinien okaza wiadectwo Homologacji. W przypadku braku wiadectwa Homologacji, uytkownik musi posiada i okaza Deklaracj Zgodnoci, z ktrej bdzie wynikaa jedna, dwie lub trzy informacje, a mianowicie:

- o zakresie czstotliwoci (26,96 – 27,41 MHz),
- o mocy wyjciowej ( do 4 W),
- o zgodnoci z norm PN-ETS 300 135

Okazanie jednego z ww. dokumentw zwalnia (zgodnie z wyej cytowanym rozporzdzeniem) uytkownika z obowizku posiadania zezwolenia.

Iquest, nie zamieszczaj tego. to jest NIC NIE ZACZCA PISANINA NIEZGODNA Z OBOWIZUJCYM PRAWEM. tekst ten jest zreszt niezgodny w rozporzdzeniem na ktre si powouje...
nie ma adnego obowizku woenia ze soba jakichkolwiek dokumanetw do radia CB. jedynym urzdem uprawnionym do badania radiotelefonw CB jest URTiP.
policja nie ma w tej materii adych kompetencji. powtarzam: adnych.
jeli policjant zacznie wypytywa ci o radio, zapytaj o podstaw prawn? o konkretne paragrafy, o przepiisy wykonawcze do w/w rozporzdzenia.

Witam,
krtko:fragment ustawy:

ROZPORZDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 26 lipca 2004 r.

zmieniajce rozporzdzenie w sprawie urzdze radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, ktre mog by uywane bez pozwolenia

(Dz. U. Nr 169, poz. 1774)

Na podstawie art. 6 ust. 4 ustawy z dnia 21 lipca 2000 r. - Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. Nr 73, poz. 852, z pn. zm. 2)) zarzdza si, co nastpuje:
(.....)

" 1. 1. Nie wymaga pozwolenia radiowego uywanie nastpujcych urzdze radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych:
(....)
3) Radia Obywatelskiego wycznie w zakresie czstotliwoci 26,96-27,41 MHz:
(.....)

b) pracujcych z modulacj czstotliwoci lub amplitudy (FM/AM/SSB) z moc wyjciow nadajnika do 4 W dla FM i AM, oraz z moc 12 W (PEP) dla SSB;

czyli ewentualnie policjant moe sprawdzi numer seryjny radia CB pod ktem czy nie pochodzi z kradziey i czy nie jest poszukiwane. W sklepach przy zakupie dodaj kwitek nazwie deklaracja zgodnoci z ... itd , ale mwi to co ewentualnej osobie z URTiP, a policjant jej przedstawicielem nie jest.

Mozna tu przytaczac tylko ewentualne zajscia podczas kontroli.Wszystko z przymruzeniem oka, tylko nie wyskakujcie na policjantw ze sa gaby i nieznaja prawa, bo taka kontrola poza radiem CB przyniesie napewno jakis blad z waszej strony

Jux, w sklepie moga dawa cokolowiek... z tekstu ustawy nie wynika e takie co trzeba mie ze sob. rozporzdzenie mwi o parametrach jakie powiny spenia radiotelefony. a te spenia nawet mj galaxy. co z tego e ma 6 band i moc 10W... to e mam takie parametry nie oznacza e musz z nich korzysta...

Tytu forum "policja o CB", a waciwie czytajc ju chyba kilometr treci postw z odsyaczami do innych stron, dalej nie wiem co sdzi policja o CB.

Panowie w biaych czapkach, chyba z wasnej dociekliwoci studiowania paragrafw prawnych, nie wpadli na pomys eby przy kontrolach drogowych sprawdza rwnie CB. Musieli otrzyma takowe polecenie subowe. -Ciekawe jakie? Kiedy? ...i jak si przejawia w dyskusji -na podstawie jakiego aktu prawnego?

Jak dotd na stronach forum, tego i innych, nic szczeglnego w temacie nie zauwayem.

Panowie! -jak tak dalej bdzie to na drodze bdziemy pytani o ...
KSIECZKI OPAT RTV!!!! - a tak, bo bdzie naleao wykaza si opat : za telewizor lub za radioodbiornik domowy, a jak si ich nie posiada to naley opat wnie za radioodbiornik samochodowy. Ale w tym temacie miaa to robi elektrownia, pniej poczta i t d.

Widziaem komplet dokumentw umoliwiajcych kierowcy TIR-a przejazd na Ukrain. Bez dokumentw na adunek, wszystko mieci si jeszcze w jednej teczce.
kupujmy teczki do osobwek bo jak tak dalej to... : ... nocie przy sobie paragony z kasy fiskalnej na przewoone zakupy, bo jak dowiedziesz strowi prawa legalno pochodzenia mleka, piwa czy kiebasy grylowej?

Kolego Gralu!
-fajnie jest, e prowadzisz takie forum. Moe upowanimy Ciebie do wystosowania w imieniu nas wszystkich pytania do policji -na podstawie jakich przepisw wykonawczych (sygnalizowa to uczestnik dyskusji), s kontrolowane CB-radia.

Pozdrawiam 73!

Kolego JUX temat juz zakoczony
NIE POTRZEBA ADNYCH DOKUMENTW DO OKAZYWANIA POLICJI !!!
Jednak co do ksiazeczki opat RTV to niestety, ale musisz miec jesli masz radio w samochodzie, nawet cos o komorkach syszaem Tylko kto to bedzie sprawdza ?

Cytat:
Kolego Gralu!
-fajnie jest, e prowadzisz takie forum. Moe upowanimy Ciebie do wystosowania w imieniu nas wszystkich pytania do policji -na podstawie jakich przepisw wykonawczych (sygnalizowa to uczestnik dyskusji), s kontrolowane CB

ja wysyaem zapytania i do policji i do urtipu. niestety adna z organizacji nie raczya odpowiedzie.
moja interpretacja jest taka sama jak interpretacja AIracobry, ktr pewnie czytae na forum policji. nie ma takich przepisw wykonawczych, a przepisy dotyczce homologowania i certyfikowania narzucaj ten obowizek na importerw lub producentw przed wprowadzeniem do obrotu, a nie uytkownikw.

Cytat:
2005-07-04 09:09:48, iquest pisze:
Jednak co do ksiazeczki opat RTV to niestety, ale musisz miec jesli masz radio w samochodzie, nawet cos o komorkach syszaem Tylko kto to bedzie sprawdza ?

Ale ksieczka opat RTV dotyczy tylko pojazdw zarejestrowanych na firme, przykadowo usugi transportowe czy takswki. W prywatnym aucie nie musisz wozi ksieczki.

Cytat:
2005-07-09 19:42:14, Slawekp pisze:
Ale ksieczka opat RTV dotyczy tylko pojazdw zarejestrowanych na firme, przykadowo usugi transportowe czy takswki. W prywatnym aucie nie musisz wozi ksieczki.

Chyba ktos nie pomyslal, jak wydawal ten przepis - a jak w firmie jest 5 wozow po calej Polsce, a ksiazeczka jedna w centrali. To co Xerowac???
Iodiotyzm do kwadratu.

Cytat:
2005-07-09 19:42:14, Slawekp pisze:

mozecie mi podac jakis przepis ktory mowi o tym ze trzeba wozic taka ksiazeczke w taksowce?

Cytat:
2005-06-26 20:23:40, Gral pisze:
(ciach)... a te spenia nawet mj galaxy. co z tego e ma 6 band i moc 10W... to e mam takie parametry nie oznacza e musz z nich korzysta...

Cze.
Czy przypadkiem masz Uranusa?
Gdzie w naszym piknym kraju serwisuj ten sprzcik?
Mam w swoim uwalony potencjometr do wczania/gonoci.

witam, uranusa te mam, ale na sprzedarz
moje radio to galaxy pluto.
i narazie nie miaem powodw do szukania dla nich serwisu

« Poprzedni | Nastpny »