Coś ze sprzęgłem??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam poloneza 1,6 gli z instalacją gazową . Mam taki problem wrzucając luz i puszczając sprzęgło słyszę taki dziwny szum jakby coś tarło , jeżeli wcisnę sprzegło szum zanika . Może ktoś spotkał się z takim zjawiskiem , albo jest to normalne w polonezach . Z góry dziękuję za pomoc.

jest to odgłos łożyska oporowego czy też jak kto woli łożyska wyciskowego które jest nieodzownym elementem sprzęgła. wydaje mi się że szum tego łożyska jest normalnym zjawiskiem (też to mam)

normalnym zjawiskiem to to nie jest!!!

Ja mam dokladnie to samo w fiacie..od momentu jak zmienilem skrzynie na 5 biegowa..to mam to samo jak puszcze sprzeglo..a jak wcisne to szum zanika..moj tata stwierdzil..ze sprzeglo juz nie trzyma porzadnie..i jeszcze troche i zacznie porzadnie slizgac.. ale poki co jest dobrze..pozdroowka Mariusz

mustang nie panikuj, nic sie nie dzieje ze sprzegłem. To dosc normalne ze to łozysko szumi co nie oznacza ze jest uszkodzone. Jednak jezeli bedziesz mienial sprzegło to proponuje tez zmienic i owo łozyszko... dostep do niego jest zajebiscie trudny.

Też słyszę ten delikatny szum, ale dopóki sprzęgło jest ok, a mam nadzieję, że jeszcze długo na nim pojeżdżę, to nic przy tym robił nie będę.

Spajk nie chodziło mi o to że jest to normalnym zjawiskiem że szumi i tak musi być bo tak go stworzyła fabryka tylko że jest to normalnym zjawiskiem że zdarza się w Polonezach że owo łożysko szumi i nie świadczy to o jego uszkodzeniu.

I u mnie szumi i to wyraźnie słychać.

A ja spytam się inaczej:jest ktoś u kogo to nie szumi?
Pamiętam, ze w moim DF ze starym typem sprzegła(tym które wyszło pod koniec lat 70 z produkcji)było cicho.

u mnie nie szumi :] ale mam stare sprzeglo na lapki... za to jakis baran tego nie wyregulowal i szarpie :[

To niestety nie jest normalne zjawisko, aczkolwiek często spotykane - własnie i mnie to dopadło (wcześniej było cicho) , z tego co rozmawiałem z OLO nie warto za to się brać a jedynie przyzwyczaić , można polepszyć sobie samopoczucie odciągając trochę łapę sprzęgła sprężynką

Cytat:
2004-03-11 06:51:41, Nabauab pisze:
A ja spytam się inaczej:jest ktoś u kogo to nie szumi?

U mnie jest cichutko . Kiedys szumialo ale Maras tak mi je zalorzyl ze przez poł minuty doslaownie wylo a potem ucichlo na dobre

Cytat:
2004-03-11 09:02:05, road_runner pisze:

U mnie jest cichutko

Szczęściarz

Podepne sie pod temat...
Czy brak sprezyny odciagajacej lape sprzegla
moze powodowac szarpanie autem w czasie zalanczania sprzegla ?

Siema tez miałem taki przypadek, ale byłem zmuszony do wymiany sprzęgła oraz łozyska i było cicho.Ważnym tez elementem są takze gumowe pokrowce są 2 jeden na skrzyni biegów osłania mechanizm zmianny biegów i wycisza i 2 guma znajdująca sie w kabinie.
Te typy tak mają ze skrzynką biegówi sprzęgłem!
ZA TO KOCHAM MOJEGO DF!!!

Cytat:
2004-03-11 23:37:39, BARRY pisze:
Podepne sie pod temat...
Czy brak sprezyny odciagajacej lape sprzegla
moze powodowac szarpanie autem w czasie zalanczania sprzegla ?

nie powinien

Witam gorąco choć na dworku zimno
Przedłużę okres trwałości tegoż postu :
problem jest następujący :
Przy odpuszczaniu pedału początkowo sprzęgło załącza się plynnie i zaczyna przekazywać napęd na koła i już za chwileczkę ( jak się jeszczę całkowicie go nie odpuści ) z rejonu skrzyni i mostu dochodzi takie łubułup łup szarpanie - drganie po czym w pełni się załącza i w zasadzie się nie ślizga : linka wymieniona i wyregulowana ; krezyżaki i łożysko na wale bez luzów
Acha i jeszcze jedno lapa sprzęgła ma niewielki luz w odrotnym kierunku do rozłączania
CO SPRAWDZIĆ W PIERWSZEJ KOLEJNOŚĆ I CO MOŻE BYĆ NIE TAK ? Dzięki za odpowiedzi P_O_Z_D_R_A_W_I_A_M

W służbowej ładzie miałem taki objaw i okazało się że tarcza sprzęgła była po prostu krzywa, więc może warto to sprawdzić, pozdrawiam

A tak swoją drogą to czy na łapie sprzxęgła p[owinien występować luz czy nie bo jak tam jest to pewnie i tam przyczyna

jezeli podczas puszczania sprzegła robi łup łup i szarpie to jak dla mnie ewidentny objaw padającego docisku , jak sie myle niech ktos mnie poprawi...