- brak informacji na temat mojego problemu, 3 miesiace snil mi sie ten sam problem z moja omeszka
- koszty poniesione na zakup zbędnych części
Rozpoczne od dziwnych objawów:
- na biegu jałowym komputer pokazywal mi spalanie 0,0 l/h, co oczywiscie jest nieprawda bo silnik pracuje, więc musi coś spalać na biegu jałowym
- podczas jazdy przy wrzuceniu na jalowym telepalo silnikiem, nie pokazywala sie rzadna lampka kontrolna, ani błed w ecu
- średnie zużycie spalanie też było oszukiwane i to grubo
- podczas jazdy i zdjęcia nogi z gazu samóch nie chamował płynnie a szarpał (wszyscy co ze mna jezdzili zastanawiali sie kto dal mi prawko
)
Rozpoznanie problemu, fachowy doradca, a wlasciwie 2, niestety skorzystalem z uslug jednego mieszkajacego w mojej miejscowosci i nie pozalowalem.
PROBLEM: zła regulacja nastawnika pompy
i po czytaniu informacji na forum szczena na dol jak przeczytalem koszty
Drodzy czytacie jesli pojawia wam sie podobne objawy uderzac zaraz do pompiarza, ja bez poprawy wymienilem, wszystkie filtry, przewody przelewowe, czujniki w bloku silnika (temperatury itd. itp.), podpore walu, lozysko walu, oleje płyny chłodnicze, skorzystalem z ceramizerów (mozna sobie z sumowac jakie koszty ponioslem).
A to wszystko dlatego, ze po przeczytaniu kosztow zwiazanych z nastawnikiem chcialem wszystko powymieniac co moglo byc przyczyna. Co najsmieszniejsze za regulacje nastawnika zaplacilem 100zl lacznie z podlaczeniem do komputera itd. Na pozostale czesci wydalem ok. 10 razy wiecej.
Porada ta, a wlasciwie wskazowka jest napisana, aby ludzie z podobnym problem, a wiem ze takich jest duzo z silnikiem 2,5TD jest sporo, nie bali sie tego nastawnika jak ognia a smialo pojchali do pompiarza, a najlepiej osoby zaufanej na regulacje i bedzie po krzyku.
Teraz pytanie dlaczego regulacja toz nic nie krecilem, zgadza sie, ale nasze silniczki 2,5 TD maja duze sklonnosci do cieknacej pompy wtryskowej i wiele osob (wlascicieli) przed nami musialo sobie z tym problemem poradzic sposobem domowym czyli uszczelniaczem, aby to zrobic trzeba bylo pompe wyciagnac i niestety wiekszosc nie potrafila juz prawidlowo ustawic nastawnika.
Polecam mojego mechanika i zarazem pozdrawiam:
Autoelektronika
Tczew ul. Rejtana
Koszty nie duze fachowa obsluga i dobra rada (bez naciagania na koszty).
Mam nadzieje, ze ten post wniesie duzo do dyskusji na temat szarpiacych TD i pozwoli zaznac spokoju tatusiom opla omegi 2,5 TD.
W razie pytan zapraszam na maila [email protected]

ale tego nawet gość, który pracował 10 lat w fabryce Boscha w Niemczech i to właśnie na pompach wtryskowych do diesli, nie potrafi zrobić, bo się poprostu nie da
To nie jest porada.
. Trzeba bylo przeniesc mojego posta i tyle, wiecie, ze gdzies bije przy obsludze forum, ale jak widac nie wiecie gdzie i jak sie zachowac. Pozdrawiam 
?? To już czerwone pole, u mnie chyba odcina paliwo przy 5 z groszami, jak dobrze pamiętam.