Pasek rozrzady w Dfiacie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
musze wymienic pasek rozzadu w kancie czy ktos ma jakies wskazowki porady, co musze po kolei zrobic i na co uwazac?

skoro pytasz o pasek to silnik poloneza AB , bo starsze miały łańcuszki , żeby to wymienić to trzeba w DFie wyjąć chłodnice , potem uważać na znaki na kole pasowym i rozrządu , w sumie łatwizna , ale niewiele z tego pamientam . Była to jedna z pierwszych całkiem samodzielnych napraw w DFie i dałem rade mimo że nie mam żadnego przygotowania technicznego , więc też sobie poradzisz .
Żeby mieć dostęp musiałem też zdjąć atrape , koło pasowe ?? oczywiście osłone paska , naprawde niepamientam co jeszcze , ale uwarzaj na znaki na kołach
powodzenia

U mnie największym problemem było odkręcenie śruby na wale korbowym,a pozatym raczej każdy sobie poradzi.

no wlasnie czym mam odkrecic ta wielka srube na kole pasowym? i jak ja pozniej zaktecic, od ktorego roku byly paski gumowe (mniejwiecej)

Srube odkreca sie wielkim kluczem najlepiej Nie polecam odkrecania przecinakiem itp. A co do rocznikow w ktorych byly paski - to byly w silnikach "polonezowskich", ktore latwo mozna rozpoznac chociazby po braku filtra odsrodkowego na wale korbowym czy pelnoprzeplywowym filtrze oleju a nie bocznikowym. Roznic jest wiecej ale to niewazne. Co do montowania - to zanim mnie ktos poprawi albo uscisli to powiem ze montowane byly w bodajze 86 r w wersjach ME wlasnie, no i na koniec produkcji - ale nie wiem od kiedy.
Przy wymianie paska pamietaj o znakach na kolach !

czy to znaczy ze jesli mam fiata z 83r na silniku poloneza to bede mial lancuch zamiast paska i mam przerombane z ta sruba?(

Nie no jak?
Jak masz silnik Poloneza,na pewno masz pasek,bo nigdy nie dawali w Polonezie łańcuchów.Łatwo poznac,bo w PN nie ma tego nieszczęsnego filtra odśrodkowego.

jak masz srube na wale korbowym zamiast filtra odsrodkowego to masz silnik poldka - zreszta ME to potwierdza - i masz pasek. O historie mozesz pytac Adamusa na FSOAK

oki dziekuje bardzo za pomoc, musze go wymienic bo nie mam pojecia ile na nim jest zrobione, ja zrobilem jakies 10 tys a nie wiadomo ile mial wczesniej

BLADY - napisałes ze skoro silnik poloneza to AB - dlaczego?
ja tez mam silnik od poldka ale o oznaczeniu AA.
jak ja bym chciał zeby tak było zdaje sie ze silniki AB miały o jakieś 10 koni więcej od AA prawda?