[MOST] Jak wyjąć przekładnię główną z mostu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak wyjąć cały dyferencjał z poldka??

To znaczy?

[ wiadomość edytowana przez: robreg dnia 2006-06-14 00:42:13 ]

Muszę wymienić łożyska wałka napędzającego ale po odkeceniu czterech nakrętek i zdjęciu dwuch obejm które trzymają łożyska nie mogę wyciągnąc całego mechanizmu

ponieważ o ile mnie pamiec nie myli po przeciwnej stronie dekla od strony ktorej to próbujesz wyciagnac mechanizm jest jeszcze taka duza nakretka (nr 34 czy jakos) i ona trzyma walek atakujacy, musisz od tej drugiej strony porozkrecac zeby ci mechaniz wyszedl. sora jak sie myle ale dawno tego nie robilem i szczerze mowiac wg. mnie to gra nie warta zachodu bo pozniej strasznie ciezko to wyszystko wyragulowac zeby chodzilo cichutko i tak dalej, ale powodzenia

[ wiadomość edytowana przez: zbynek18 dnia 2006-06-14 00:46:49 ]

Nie wim może sie myle ale patrząc na rysunek przekroju mostu to wałek napędzający nie powinien przeszkaczać w wyjęciu dużej zębatki z łożyskami.

wyjales polosie?

a tak powaznie: wyciagasz polosie, demontujesz pokrywe przekladni klownej, odkrecasz 4 sruby mocujace pokrywy lozysk i kosz wraz z mechanizmem roznicowym i kolem talezowym przy uzyciu niewielkiej sily powinno dac sie wysunac. Niewielkiej sily, bo istnieje cos takiego jak naprezenie wstepne pochwy mostu - uzyskuje sie to za pomoca rozpórki do mostu. W praktyce da sie jednak wyciagcac i wlozyc kosz z lozyskami i podkladkami bez tego specjalistycznego urzadzenia, uwazaj tylko zeby nie pozamieniac miejscami biezni lozysk i podkladek regulacyjnych.

pytanie idiotyczne - a półosie są wyjęte? (napisałeś prawie nic o tym co już sprawdzałeś...)

wiesz ze chyba masz racje, teraz mi w lepetynie zaswitalo, faktycznie caly ten dziwny mechanizm mozna wyciagnac, po odkreceniu bodajze 4 czy 6 srub i zdjeciu 2 obejm, a walek zostaje na miejscu w obudowie mostu, widac za bardzo nie pomoge bo nie widzialem chyba z 2 lata mostu od srodka srodku xD

Prawdopodobnie będe wymieniał oba komplety łożysk te na wałku napedzającym i te przy pochwie mostu bo coś strasznie mi gruchocze w moście a łożyska pół oski już wymieniłem pozostały tylko w moście.

[ wiadomość edytowana przez: Yaros dnia 2006-06-14 01:01:22 ]

[ wiadomość edytowana przez: Yaros dnia 2006-06-14 01:03:31 ]

Czy wyjmowaliście ju samodzielnie bez tego rozpieraka mechanizm z tylnego mostu? Jak tak to podajcie jak bo dzisiaj czeka mnie z tym zabawa a ja nie wiem jak to zrobić

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-15 14:43:52 ]

w tym problem że nie chca same wyjś
a musze go rozebrać bo coś gruchocze w moście tak jakby łożyska tylko teraz nie wiem które.

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-15 14:43:28 ]

most jest podpięty do samochodu na kanale.

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-15 14:43:05 ]

Może ktoś wie jak wygląda ten rozpierak do mostu i możę go pisać lub nawet umieścic fotke?

Dzisiaj zakończyłem walke z tylnym mostem, wymieniłem wszystkie łożyska a efekt szumu i zgrzytanie nie ustał.

[ wiadomość edytowana przez: Yaros dnia 2006-06-16 22:26:31 ]

Gdzie i za ile można kupić w łodzi tylny most po regeneracji bo zmoim po wymianie wszystkich łożysk nic wiecej nie da się zrobic a wymianę wszystkich przekładni i satelitów nie opłaca sie robić .