Wymiana środka chłodzącego.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Posiadam toyote corolle D4-D 2.0 rocznik 2003. Mam pytanko odnośnie klimatyzacji. Posiadam klime manualna, od nowosci nie było z nią nic robione. Nawet chłodzi, nie smierdzi ale odnosze wrazenie ze chyba chlodzi nie tak bardzo jakbym chcial.
Byłem u dealera i tam poinformowano mnie ze powinenem co 2 lata wymieniac srodek chlodzacy. Koszt wymiany srodka plus olej do klimy to 180 zł. Chialbym sie dowiedziec czy rzeczywiscie ta zmiana cos mi da i czy nie mozna gdzies zrobic tego taniej. Czy wogóle wydawac te pieniadze.

W ciągu roku może "uciec" do 15% czynnika. W ciągu trzech lat daje to 45%, a to już dużo. Klimę powinno się sprawdzać raz w roku Zajedź do jakiegoś warsztatu specjalizującego się w klimach i napełnij układ, a przy okazji wymień filtr kabinowy Zobaczysz, że będzie lepiej

Cytat:
czy nie mozna gdzies zrobic tego taniej

Na pewno można. Musisz tylko poszukać odpowiedniego warsztatu. Przykładowo w Wawie takie napałnienie, to koszt ok. 200 zeta, w Białym ok. 90,-
Kto szuka, ten znajdzie

Cena jest też zależna od tego ile środka trzeba uzupełnić...

Cytat:
2006-07-10 22:04:35, Pigletto pisze:
Cena jest też zależna od tego ile środka trzeba uzupełnić...

Niestety, nie w każdym warsztacie W większości płacisz za usługę, a nie za ilość czynnika

W kazdym w ktorym do tej pory pytalem tak bylo.

Dzis nawet dzwonilem: przeglad ukladu 80 zl, odgrzybienie 80 zl i do tego cena zalezna od ilosci czynnika - 1kg=100 zł