Problemy z silnikiem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Mam problem z moim autkiem (carina II 1990,2.0, GLI,3S-FE,bez katalizatora,LPG).Od dłuższego czasu mam problem z odpalaniem na benzynie-praktycznie nie mogę jej odpalić (odpalam na gazie)Silnik strasznie przebiera (zarówno ciepły jak i zimny) bardzo ciężko wkręca się na wysokie obroty przy zimnym silniku (powyżej 3500).Przy szybkich krótkich i gwałtownych przegazowaniach słychać strzały silnika.Silnik ciepły natomiast prawidłowo pracuje na gazie natomiast na benzynie katastrofa.Przy przyspieszaniu szarpie,nie wchodzi na wysokie obroty.Ponadto przy pracy na benzynie czyć wyrażnie gryzący zapach spalin.Poza tym podwyższają się obroty do około 2000.
Paliwo wymieniłem,świece ok,zapłon i rozrząd też ok.
Czy to może być przepływomierz powietrza?Jak to sprawdzić?Do mechanika na razie nie chce oddać bo oni chcą mi powymieniać wszystko!A może to coś innego?
Proszę o pomoc i rady
Pozdrawiam
koczorowski_s@tlen.pl

Sprawdz czujnik temperatury... i sonde lambda... wyglada na to, ze mieszanka jest za bogata...

sondy lambda nie posiadam,a z czujnikiem to może byc problem,bo nowy oryginalny kosztuje ponad 350 zł,podróba ok 270zł.Czy ktoś wie w jaki sposób można go sprawdzić bez inwestowania żeby być w 100% pewnym?Czy to może być też wina zapchanych wtryskiwaczy?