Wystrzały gazu w Sienie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam Fiata Siene 1.6, 16V na gazie. Autko jeździ bardzo dobrze zarówno na gazie i benzynie. Ostatnio zdarzyło się, iż kilka razy coś strzeliło mi pod maską i rozerwało mi całą obudowę filtra powietrza. Przeczytałem już trochę na ten temat na forum i wnioskuję, iż były to wystrzały gazu. Co może być tego przyczyną ? Czy winne mogą być przewody wysokiego napięcia i czy można to jakoś jednoznacznie stwierdzić. Świece mam nowe NGK. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale odkąd kupiłem autko filtr powietrza był poklejony taśmą więc ostatnimi czasy oddałem go do pospawania i w krótkim czasie po jego naprawie zostały z niego tylko strzępy. Proszę o jakieś porady, bo w kwesti gazu to jestem raczej laikiem.
P.S. Czy może to być winna filtra gazu, bo odkąd mam autko to jeszcze nie był wymieniany.
Pozdrawiam

Cytat:
2006-08-22 17:25:09, Coolio pisze:
Co może być tego przyczyną ? Czy winne mogą być przewody wysokiego napięcia i czy można to jakoś jednoznacznie stwierdzić. Świece mam nowe NGK. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale odkąd kupiłem autko filtr powietrza był poklejony taśmą więc ostatnimi czasy oddałem go do pospawania i w krótkim czasie po jego naprawie zostały z niego tylko strzępy.

Świece, przewody WN wymieniamy trochę częściej niż to ma miejsce przy jeździe na benzynie.
Właśnie to jest najczęstszą przyczyną strzałów. Następna przyczyna to może być zła (uboga mieszanka).

1. Jeśli świece masz nowe, jednoelektrodowe, to mogązostać
2. Wymień przewody WN, jeśli nie jesteś ich pewien
3. Jedź na wymianę filtra gazu i regulację.