MotoNews.pl
10 Zbieżnosc (159306/12) - PT

Zbieżnosc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam dzis wymienialem u mechanika lozysko kola, kiedy odkrecil mi piaste od mcpersona to poleciala zbierznosc, bo tam kat sie popsul czy cuś, moje pytanie brzmi czy z tym musze koniecznie jechac do zrobienia zbierznosci czy samemu da sie ten kat ustawic?

[ wiadomość edytowana przez: Góral dnia 2006-09-15 21:43:57 ]
[ powód edycji: literówka w tytule ]

Weider, musi to na rusi
u nas jak kto chce

jeśli tylko kąt wyprzedzenia poleciał, to jeszcze pół biedy. dużej różnicy w proadzeniu auta nie będzie. jeśłi jednak poleciała zbieżność, to auto będzie uciekało na boki zwłąszcza przy hamowaniu i zacznie ci ciąć gumy.

jak chcesz sam zrobić zbieżność, skoro tam różnice do dzięsiątych części milimetra ustawiają?

jesli wymieniałes łozyski piasty i została odkrecona zwrotnico od McPersona to zbiarznosc jest dobra a poleciał kat POCHYLENIA koła czyli tzw geometria. ustawic na oko jest ciezko, mozesz sprubowac odkrecic te dwie sruby i zobaczyc czy sa slady na zwrotnicy i według nich ustawic. najpierw porównaj oba koła czy czy stoja jednakowo w płaszczyznie pionowej, jesli tak i autko prowadzi sie dobrze to proponował bym to zostawic a ustawienie geometrij w warsztacie kosztuje około 60 zł + drugie tyle za zbierznisc

w Wawie ustawienie pełnej geometrii kosztuje 90-100pln.

Czyzyk ma 100% racji Mnie ta zabawa kosztowała 90zł.
DEx

no to mi geometria poleciala bo jak jade prosto to mam kierownice przekszywiona ale nie sciaga. Ale wibruje przy 90km na godzine kierownica