Wymiana oslony przekladni

« Poprzedni | Nastpny »
dzisiaj zeszlem do auta i sie przerazilem w jakim stanie jest oslona mojej przekladni, myslalem ze ma jedna dziurke a tu jest tak sparciala ze po dotknieciu sie targa, moje pytanie jest taki, duzo roboty jest przy wymianie tej gumy? i czy moze ktos z okolic sosnowca jest co by sie podjol takowej wymiany za rozsadne pieniadze

roboty duzo nie jest - musisz odkrecic drazki, przekladnie i ja wyciagnac - u mnie wyszla z lewej strony w jakies 3h bylo po robocie

Przekadnia trzyma si na 4 nakrtkach na przegrodzie.To proste. Od strony kierowcy luzuje si opask cigajc na wielowypucie. Odkrca si nakrtki kocwek, wyciska je i przekadnia wychodzi w caoci razem z kocwkami. Jak sobie j wyjmiesz to dorb sobie omioktny kluczyk do regulacji luzu bp luz moesz skasowa nie wyjmujc przekadni pniej. Sam oson zdejmuje si atwo jak masz przekadni na stole lub w imadle natomiast na samochodzie nie dasz rady wcisn otworw w kocwki przykrcane do przekadni. Udao mi si raz wymieni oson bez zdejmowania przekadni ale nie mogem umieci jej otworw we waciwym miejscu. Osona pka i tak na harmonijce. Jeeli nie masz luzu na przekadni moesz pj na skrty. Odkrci kocwki drkw od przekadni. Odkrci mocowanie przekadni od prawej strony / pasaera/ zdj star osnon, wsun now wkrci drki, cisn opaskami, przykrci cao do przegroby i po wymianie. Podejrzewam e zrobienie narzdzia w postaci wygitego jednego lub dwch wkrtakw paskich na kocwkach pomoe wcisn otwory w osonie na wycicia drkw.Osona kosztowaa mnie 20 z a jej wymiana z czyszczeniem, regulacj samej przekadni 150 z. Mam zmierzon oson i wybieram si na gied moe znajd co podobnego. W kadym razie jako oson przegubw napdowych do Samarki uzywam oson od Golfa i mam spokj na lata.

a taka orginalna oslona przekladni nie wytrzymuje dlugo??

mi wytrzymaa co kolo 100 tys. ale to chyba zalezy od gumy zastosowanej do produkcji osony.

a do wymiany tej gumy kanal potrzebny?

ok juz zrobione

« Poprzedni | Nastpny »