Kto korzysta z nawigacji???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zamontowałem sobie w ladzianie. fajna sprawa. ostatnio wracając z lodzi na trasie były roboty drogowe i na CB mowili że korek na 45 minut stania. szybkie wpisanie do navi informacji o korku i pięknie poprowadziła mnie przez boczne całkiem niezłe drogi. 10 minut i wyjechałem kilka kilometrów za blokadą.

mam palma z automapą.

Na pewno GPS w aucie to fajna sprawa , szkoda tylko, że nadal ździebko droga ale z tym należy również należy uważać, poczytajcie ten artykuł z WP , niezła beka, ludzie jednak potrafią być tępi

[ wiadomość edytowana przez: Huey dnia 2006-12-22 22:51:56 ]

myśleć trzeba zawsze

Witam
no ja korzystam, ale na morzu, generalnie z GPSa, ale zdarza mi się korzystać także z systemu CMAP, z chartplottera, albo z laptopa, super sprawa ale warto czasem wracać do tradydycyjnej nawigacji na mapie, całe ostatnie lato korzystałem z map papierowych

Fakt nawigacja jes rzecza piekna tylko kogo stac na nia w tych czasach ??

Ja korzystam z palmtopa i z Automapy i jestem w miarę zadowolony. W miarę, bo ta automapa ma jednak mnostwo dziwnych błędów, które powodują, że czasami jeździsz sobie w qłko, zamiast wiaduktem jedziesz dołem przez skrzyżowanie, jedziesz prostą drogą i nagle pokazuje ci, ze jestes poza trasą i przez 15 min () przelicza ci nową trasę i nie wiesz w tym czasie jak dalej jechać, etc. No i jest tylko Polska... I jak Ci się zresetuje komputr, to zwykle musisz na nowo toto instalować (nawet jak mam wszystko nagrane na zewn. pamięci i takietam. Ale powoli dopracowują mapkę coraz bardziej...

Mapamap jest chyba lepsiejsza....w kazdym razie dziala, chociaz mnie wystarcvzy atlas przejrzec przed jazda

ja jezdzilem kilka miesiecy po polsce z automapa. Rewelacyjnie mi sie sprawdzala w duzych miastach... Caly Szczecin zjezdzilem od adresu do adresu bezbłędnie. Na trasie tez fajna sprawa. Chociaz raz mialem fajna sytuacje. Dałe wybor najkrotszej trasy Wrocław - Strzegom... ta trase zjezdzilem setki razy i znam ja napamiec, automapa pokierowala mnie przez wiochy w taki spsob ze co chwila przecinalem droge ktora jezdzi sie normalnie... az tu nagle przed Jaroszowem, wyladowalem we wsi RUSKO i stanalem nad brzegiem kopalni odkrywkowej... kiedys przebiegala tamtedy droga teraz zostala kilkuset metrowa dziura

...co do nawigacji po Europie "teściu" jezdzi Tirem i korzysta z iGo'a po dlugim oswajaniu sie z palmem jest zadowolony... chociaz czasem laduje pod 2,5 metrowym wiaduktem

A ja korzystalem z Gjepeesu ostatnio - w drodze na wegry. Swietna sprawa i wcale nie droga !
Odbiornik kosztowal jakies 140 zl.
Do tego notebook(to juz wiekszy wydatek) +Route66 rewelacja !
Kazda najmniejsza miejscowosc nie tylko w polsce, ale i za granica
Wspolpracowal superowo.
Aa do tego jeszcze przetwornica 12na220V co by moja slaba bateria w notebooku nie padla po 25 minutach.
Nie wiem czy dla tego ze odbiornik gps mam najtanszy, czy dla tego ze nie wykalibrowalem mapy, ale czasem strzalka byla0,5cm od drogi -(a ten sam program widzialem z innym odbiornikiem gps i wydaje mi sie ze byl nieco dokladniejszy-byc moze kalibracja mapy) mysle ze to pikus, w porownaniu z tym ze w obcym miescie i panstwie wiedzialem gdzie i jak i do kad jade.

Witam
Cena Gepeesa przekłada się na jego dokładność... o ile w nawigacji jachtowej wystarcza zwykle kilkunasto- kilkudziesto metrowa dokładnosc, resztę zapewnia pływanie na nabieżniki i inne znaki, o tyle np. przy połowach ryb dokładnośc napłynięcia na pozycję i wskazania sondy mają istotne znaczenie, i tu najlepiej sprawdzają się odbiorniki z systemem WAAS, a te są dużo droższe.
Podejrzewam że w nawigacji na lądzie podobnie najwieksza dokładność zapewnie ten system

Aa widzisz - to dobrze ze mowisz - pewnie dla tego czasem mialem niedokladny pomiar.
Ale z drugiej strony, wtedy moglbym bardziej zaufac i wjechac do rzeki
Slyszalem ze sa i lepsze(w geodezji co do cm) a i juz w 80 latach ponoc jakis gosc na wielkim ligowym boisku rozsypal monety, a pozniej je z gpsem poznajdywal.
Co ta technika robi z ludzi