Silnik gaśnie przy przechodzeniu na gaz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie. Może ktoś wspomoże mnie radą n.t. problemów z instalacją gazową w Omie B r. 95 silnik 2.0 16v x20xev z instalacją Leonardo 01 Elpigazu. Od kiedy kupiłem auto jeździło na gazie i benzynie bez większych problemów. Świecił się check więc wymieniłem a tech pokazał błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Czujnik wymieniony ale został jeszcze błąd sondy lammbda (tylko na gazie). Pojechałem do gazowników a ci stwierdzili, że sonda jest źle podpięta. Podłączyli tak jak trzeba (podobo) zregenerowali parownik i...dupa. Silnik odpalam na benzynie i w momencie przechodzenia na gaz silnik zdycha. Zdarza się to w 90 % prób odpalania. Gazownicy sprawdzili wszystkie elektrozawory, sprawdzili ustawienia na kompie, jeszcze raz sprawdzili sondę lambda (chyba czasami trochę szwankuje ale oni twierdzą że przyczyna musi być inna)...i chyba skończyły im się pomysły. Zaczynam się już trochę w...iać. Jeżeli ktoś miał do czynienia z podobnym przypadkiem to będę wdzięczyny za wszelkie porady. Pozdrawiam
zapomniałem napisać, że dzieje się to niezależnie od tego czy silnik jest zimny czy ciepły.

[ wiadomość edytowana przez: szwicu dnia 2006-09-29 14:19:42 ]

Sondę sobie można podarować, bo po przejściu na gaz w tym sterowniku jest kilku, kilkunastu sekundowa zwłoka w odczycie sondy.