Bandycyzm i bezprawie ?-Rejestracja pojazdów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dziasiaj pojechałem do Wroclawskiego Wydzialu Komunikacji celem przerejestrowania auta na druga osobę mieszkajaca pod tym samym adresem co ja , normalnie to bylaby tylko wymiana dowodu rejestracyjnego i nalepek hologramowych na tablicach nic poza tym ,jak sie okazało juz tak nie jest , auto kupiłem w marcu , bylo na tablicach bialych z Katowic , zarejestrowałem , dostalem nowe wroclawskie tablice jeszcze z flaga polska w niebieskim pasku , dzis znow kazali mi wymieniac tablice na nowe biale tym razem z gwiazdkami a nie flaga , policzyli sobie za wszystko 180zl. , dlaczego majac nowe czyli teraz juz wychodzi na to ze stare biale tablice mam wymieniac je teraz na nowe bo auto chce na zone zarejestrowac ? przeciez miasta zarejestrowania nie zmienia , polska w uni jest od 2004 to dlaczego odrazu nie wydali mi jak w marcu rejestracji ulegl samochod unijnych tablic ? , do tego jeszcze nowy numer rejestracyjny bym dostal , tablice wymienilem poniewaz dzis wyjezdzam na troche z kraju i nie mialem czasu sprawdzac czy maja takie prawo tak robic , jestem ciekaw ktory z ukochanych poslow zarabia na tych wymianach tablic , poprzednie tablice jeszcze niezdazyly ulec najmniejszemu zniszczeniu , sciaglem je i zanioslem nowe im , narazie mi oddali je i najpozniej za dwa tygodnie beda do odbioru nowe tablice z tym samym numerem co mialem bo tak sobie zazyczylem i okazalo sie ze mozliwe do zrobienia jest cos takiego bez dodatkowych kosztow , a wiec jak juz mnie tyle znow skasowali to niech wysila sie troche i zrobia mi tablice z takim numerem rejestracyjnym jak mialem

Czy coś się więcej dowiedziałeś?
Rozumiem że w momencie przerejestrowania samochodu na żonę to ona jest jakby właścicielem i na nią mozesz wykupić OC?

Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam

moze ubezpieczyc wtedy auto na zone tylko po co jezeli moze poczekac do końca trwania ubezpieczenia i dopiero wtedy ubezpieczyc

co do tablic to nie musi wymieniac ich , nie ma takiego obowiązku , jezeli są z tego samego powiatu lub miasta a tu wyraznie widac ze jest to ja bym tam niezły ochrzan zrobił w tym urzedzie

Cytat:
2006-10-04 21:23:37, sterciu pisze:
co do tablic to nie musi wymieniac ich , nie ma takiego obowiązku , jezeli są z tego samego powiatu lub miasta a tu wyraznie widac ze jest to ja bym tam niezły ochrzan zrobił w tym urzedzie

A więc przerejestrować trzeba?
Ja będę musiał zakonczyć umowe o OC przed czasem.

Pozdrawiam

Może spróbuj zapytać w innym mieście.
Zmieniłem jakiś czas temu miejsce zameldowania.
Auto jest na ojca, a ja jestem współwłaścicielem.
Gdy pytałem w wydziale kounikacji w moim nowym miejscu zamieszkania, co muszę zrobić żeby w dowodzie rej. było tak jak jest obecnie, kobieta dała mi do wypełnienia kwitek i poprosiła żebym wpisał tam swoje niowe dane, a ona to wprowadzi jako adnotację do dowodu. Nie stało się tak bo auto było rejestrowane w innym województwie, gdzie do tej pory mieszkałem i musiałem tam podjechać żeby to załatwić.
Problem w tym, że w moim dotychczasowym mieście okazało się, że kwitek nie wystarczy i muszę przytargać tablice, wypełnic kwitek i złożyć podanie o nowy dowód.
Tłumaczenia, że jestem tylko współwłaścicielem na nic sie zdały.
Pomijam fakt, że współwłaścicielem zostałem przez przypadek bo kobieta podcza rejestracji pomyliła sie i wpisała ojca jako właściciela a miało byc odwrotnie.

Tak więc może zasięgnij rady jeszcze w innym wydziale, w innym mieście.

§ 14. 1. (35) W przypadku zawiadomienia o zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym, wynikającej:
1) ze zmiany adresu miejsca zamieszkania właściciela pojazdu, powodującej zmianę właściwości miejscowej organu rejestrującego, organ rejestrujący na wniosek właściciela pojazdu dokonuje rejestracji pojazdu,
2) ze zmiany adresu miejsca zamieszkania właściciela pojazdu niepowodującej zmiany właściwości miejscowej organu rejestrującego, organ rejestrujący wydaje nowy dowód rejestracyjny oraz dokonuje legalizacji tablic rejestracyjnych zgodnie z zasadami określonymi w przepisach w sprawie legalizacji tablic rejestracyjnych,

A w twoim przypadku jest zmiana właściciela, trzeba było dopisać tylko drugą osobę do dowodu rej. i zrobiliby tylko nowy dowód a tak jest to traktowane jak sprzedarz lub darowizna od której pewnie US będzie sie domagał podatku.