Amortyzatory-jakiej firmy obecnie? + sprężyny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Przyszedł czas na amortyzatory + sprężyny na tył. Wożę butlę LPG 60L w bagażniki i zastanawiam się, czy są warte coś "wzmacniane" sprężyny bo są takie w sklepach, np. jakiejś polskiej firmy po ok. 90zł.

Ale wracam do pytania - potrzebuję serię, bez cudów bo i Essi niestety normalny. W sklepach ceny olejówek między 105-170, najdroższe właśnie Sachs.

Można kupić Magneti Marelli gazówki (sprawdzałem, faktycznie na ich stronie na tył są tylko gazówki) po 107zł i to mnie dziwi.
Reszta zwykłe olejówki-Kayaby koło 120, podobnie Cofap, Delphi. Monroe. Ciut droższe były QH (Quinton Hazel). Wszystko w granicach różnicy 20zł. Poza tym nie mam pewności, czy do wszystkich są dodawane odboje i osłony.

Osobiście utarło mi się przekonanie, że Monroe są kiepskie, a Delphi to zależy jak się trafi

Zatem co wybrać ? Kayaby? czy Magneti Marelli, ale zstanawia mnie czemu są takie tanie (podobno to to samo co Cofap).

Proszę o krótkie podsumowanie i sugestie bo przeglądałem archiwum i ....

Pozdrówka

Podjedz do chłopaków na ul.Reduty (PIMAG) tam Ci doradza a i nie zorają z Ciebie. Ja osobiście u nich wymieniałem amory ale z przody założyłem KYB olejowo-gazowe jest Ok a i za wymiane wzieli 50zł za komplet
masz tu nr. tel do nich: (012) 411-77-44