Zima idzie, pytanie o płyn do chłodnicy pomóżcie :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

No niestety zima idzie już do nas dużymi krokami i z tego powodu jak bumerang wraca pytanie o płyn do chłodnicy.

W tej chwili w mojej Carince E mam zalany płyn Borygo (taki poprzedniej właścicielce wlano). Dostałem od znajomego koncentrat płynu chłodniczego Ford Super Plus Premium, jak zauważyłem jest koloru różowego. Jego numer specyfikacyjny to WSS-M97B44-D.

Mam pytanie czy mogę bezpiecznie wymienić Borygo na ten płyn ? Czy czasem nie zaszkodzę mojemu układowi chłodzenia ?
Czy jest to wogóle technicznie właściwe.
Ile płynu wchodzi do układu ?

Koncentrat mam za free (4l-przy optimum wyjdzie 8l chłodziwa), więc dlatego się zastanawiam czy by było może warto, ale też nie chciałbym wg przysłowia "zamienił stryjek, siekierkę na kijek".

Czy ktoś obeznany w temacie mógłby mi doradzić jak mam postąpić ? I czy wymiana płynu jest skomplikowana w Carince E.

Samochodzik to Toyotka Carina E, 2.0l benzynka.

Za pomoc z góry serdecznie dziękuję.

pozdrawiam,

Fiskomp

Ja bym lal tego forda, zly napewno nie jest bo w koncu to plyn forda.

Jak bylo borygo i niz nie zostalo zjedzone to mu juz nawet kwach nie zaszkodzi.Ja mam Forda ale leje ten oryginalny z Toyoty bo mechanikom zostaje po kazdym przegladzie troche koncentratu i wylewaja to do zlewu.
ps ten plyn z Forda napewno jest lepszy niz borygo,a po borygu najlepiej przeplukac uklad bo jest agresywne i dziala korodujaco

A ja zalałem Castrol Antifreeze Koncentrat bez rozcieńczania i wszysko jest ok

A ja kupiłem K2 Kuler 5l za 27 zł w sklepie motoryzacyjnym pod moim blokiem. Kolor dla odmiany zielony A skoro nie widać różnicy to po co przepłacać...