Automat w 2.5tds gubil sie gubil ......i sie zgubil :O

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hola Amigos,
czy ktos pamieta moze moj post "Automat w 2.5tds ktory sie gubi"??? chetnie dolaczyl byl ciag dalszy tyle ze na dzien dzisiejszy to juz nie jest ciag dalszy - temat sie diametralnie zmienil - automat padl.
Ale do rzeczy: bedac w trasie, nagle komp wyrzucil mi ze moge zmieniac biegi wylacznie recznie, zaswiecila sie tez zimowa gwiazdka * tuz obok wybieraka tak jakby skrzynia weszla w tryb jazdy zimowej.
I zostala mi tylko "3jka"!!! masakra. Gdy troche pozwalnialem poprzyspieszalem to cos sie w skrzynii poprawilo i mam juz 2,3,4 bieg ale nie mam 1. Z ruszaniem jest tragedia.
Nie mozna wymusic "1" nawet w ustawieniu przekladni na "1"
Bylem w jakims przydroznym serwisie Merca i tak koles podpial techa Bosha ale stwierdzil ze nie ma zadnych powaznych bledow na skrzyni, cos tam poresetowal i stwierdzil ze powinno byc dobrze. Tyle ze "*" palila sie dalej a skrzynia wciaz nie miala "1". Nastepnie doradzil mi zeby zdjac kleme i sprobowac zresetowac kompa przez odciecie zasilania. NIestety i to nic nie dalo.
Generalnie sprawa wyglda tak ze przy ruszaniu na "D" cale auto sie trzesie tak jakbym ruszal zza wysokiego biegu ale gdy sie rozpedzi to juz biegi od 2jki zmieniaja sie raczej bez problemu. Raczej gdyz probujac dojechac do domku pare razy przy wyprzedzaniu byl problem z redukcja przez KICKDOWN. Skrzynia sie wysprzegla
Sam nie wiem juz co o tym myslec.
Szukam dobrego diagnstyka w Szczecinie lub okolicach ktory podepnie wlasciwego kompa i powie co jest grane.
Jesli do niego wogole dojade bo o ruszaniu z miejsca pod gorke moge zapomniec. Silnik chyba wyskoczylbym z ramy
poradzcie, prosze. moze jakies sugestie.
Czy to moze miec zwiazek z tym gubieniem sie automatu o ktorym pisalem we wczesniejszym post'cie????
Z gory dzieki

Cytat:
poradzcie, prosze. moze jakies sugestie

Apropos wyspecjalizowanych serwisow w ASB to kazdy za samo rozmontowanie i diagnoze bedzie sobie liczyl pewnie kilkaset zlotych (mi w 3 mowili ceny okolo 500). Mozliwe ze wyrobila sie jakas koncowka elektrozaworka i przez nieprecyzyjne jego przelaczanie wszystko sie pochrzanilo bardziej. W archiwum jest kilka stron o ASB w tym jedna z forum - mozesz poczytac, ale wiele precyzyjnych informacji gdzie szukac przyczyny tam nie znajdziesz.
Kiedys - jeszcze ze 2 lata temu kupno uzywanej ASB bylo ciezkie (nie byl to popularny towar) i drogie - sam to przerabialem - skrzynie kosztowaly po 3000 i wiecej. Skonczylo sie na tym ze w naszym samochodzie jest w tej chwili skrzynia od senatora B z zaczepem dostosowanym pod silnik diesla. Obecnie sytuacja sie zmienila... Ja na Twoim miejscu od razu bym wykonal telefon do Mariosaomegosa i dowiedzial sie czy ma automat do diesla oraz o jego cene. Hmmm... chyba ze sam chcesz we wszystkim grzebac...

[ wiadomość edytowana przez: chemik333 dnia 2006-10-21 20:23:05 ]