A co Wy wiecie o remoncie 2.0 ?
Wiec tak...
Komplet uszczelek do silnika 2.0 - ok 260pln (ja za tyle kupilem zestaw do Opla Vectry) - wiecej Ci nie bedzie potrzebne z uszczelek - to pelen zestaw naprawczy do tego silnika.
Zestaw pierscieni 86mm - 61 pln !!
Ja wymienialem panewki glowne i korbowe... za komplet panewek szlif walu i bloku silnika (600PLN)
Do tego dochodzi robocizna... tutaj sie nie wypowiadam bo to wszystko zalezy od mechanika ktory sie tego podejmie...
Jezeli chodzi o glowice...
Napewno wymienic trzeba dzwigienki i pastylki...
Szklanki - nie koniecznie - tylko sprawdzic i te co trzeba zmienic.
Teraz jezeli chodzi o szlifowanie walu... jezeli robic szlif to zawsze na taki sam wymiar... a nie jedna panewka zostaje oryginalna a inna w 1 nadwymiarze... wszystko tak samo...
Oczywiscie przy remoncie warto wymienic takie rzeczy jak.... aparat zaplonowy, kable, swiece, cewka (nie koniecznie ale warto).
Przeczscic silniczek krokowy w przepustnicy... i inne drobne pierdoly na ktore sie w sumie nie zwraca uwagi...
Jak wyjmiesz juz blok z samochodu... wez szczoteczke i umyj pozadnie blok od srodka... (zrob to sam bo czasami mechanicy o tym zapominaja... a podstawowa zasada przy kapitalce to czyste graty przed zlozeniem
Mam nadzieje ze opisalem to w miare dokladnie.
P.S Tomek... glowicy sie nie PLANUJE przy remoncie a jedynie BIELI

Planowanie zwieksza stopien sprezania ( i tak naprawde zmniejsza pojemnosc) co w przypadku robienia remontu pod GAZ jest bezsensowne...
A ha ... dezerter... jezeli nie moglbys kupic tych czesci w takiej cenie jak podalem (uszczelki) to prosze o prv.. jakos sie dogadamy....