MotoNews.pl
12Numer silnika (54528/27) - PT

Numer silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam kupiłem podzia 1.6 gli + rok 1997 sładak a w dowodzie jako numer silnika widnieje numer LD-24-01.... Pomóżcie jaki to układ wtrysku Pozdrawiam Paweł

W moim zestawieniu literek są tylko: AB, AE, AF, CB, CE, CF, EL, EK i EJ. Rozumiem, że skoro to składak to nadwozie i silnik nie stanowiły kompletu. Ja to swój wtrysk porównywałem ze zdjęciami w książce: "Obsługa i Naprawa - Polonez"

Witam!!!
Numer o którym piszesz jest to numer nabijany na stacji diagnostycznej na pierwszym przeglądzie jeżeli jak piszesz to jest składak to jest to normalne. Więc litery LDXXXXXXX nie świadczą o typie silnika, są tylko po prostu kolejnym znakiem porządkowym który świadczy o legalności silnika. Zobacz numery nadwozia czy nie zaczynają się podobnie.
Tak na marginesie, czy ty przypadkiem nie pochodzisz z Łodzi albo woj.łódzkiego?? Litery LD właśnie przypisane są do stacji diagnostycznych w Łodzi i woj.
Pozdrawiam
Gucio

Jestem z Łodzi a numery nadwozia to SUPB01000VW...... to może coś rozjaśni Wam rozszyfrowaniu tego egzemplarza Pomóżcie za co z góry Wam dziękuję Paweł

Witam ponownie
Więc sprawa jest jasna.
Mianowicie: silnik był albo kupiony nowy albo był zmieniany blok, natmiast numer LD24-XXX... nie ma nic wspólnego z typem silnika jest to oznaczenie stacji diagnostycznej która nabijała numery i kolejny numer.
LD24 jest to najprawdopodobniej stacja na ulicy Wedmanowej. Tak więc po tym numerze silnika typu motoru się nie domyślisz.
Pozdrawiam
Gucio
P.S p. jak jesteś z Łodzi to może się kiedyś spotkamy może będę wstanie ci pomóc

Jak rozszyfrować numer silnika tzw. nr identyfikacyjny VIN znajdziecie w dziale Warto wiedzieć na naszej stronie, w temacie DANE TECHNICZNE I EKSPLOATACYJNE POLONEZA

oki czytałem dział "warto wiedziec" ale nie kumam jak to rozszyfrować a jestem laikiem i nie wiem. Pomóżcie jak powiedział tow. Gierek
PS Gucio możemy się spotkać nie ma problemu.
Pozdrawiam wszystkich poldolotowców. Paweł

Witam!
Więc tak Paweł kwestia dogadania możemy się spotkać tylko kiedy??
Jakby co to podeślij jakiś kontakt do ciebie na @ mój adres to plcb9401@simplusnet.pl.
GDA co do opisu w warto wiedzieć To opisane są tam seryjne oznaczenia a to które jest na tym silniku jest po prostu kolejnym numerem ewidencyjnym i nie ma nic wspólnego z typem silnika.
Pozdrawiam
Gucio

Muszę cie zmartwić po numerach swoich nie dojdziesz jaki to silnik gdyż, po numerach widać że to całkowity składak czyli zarówno silnik jak i karoseria bo w numeże nadwozia w części określającej typ silnika masz wbite 000 więc musisz poprościć kogoś kto się na tym zna i potrafi rozrużnić. szczerze muwiąc nie jest to trudne

pozdrawiam

Moze ktos umie rozszyfrowac numery silnika 1.4 rovera w poldku. To znaczy w ktorym roku zrobiony i takie tam no i moze tez numery nadwozia.

Pozdrowienia!!!!

Numery nadwozia sa normalne chyba w poldkach z silnikami rovera
Data jest na 9 miejscu z numeru VIN ale:
nie zawsze to jest prawda co tam jest poniewaz to jest tylko numer okreslajace model roku na przyklad MR 93 moze byc z 94
jest strona o numerach VIN ale podam ja dopiero jutro

Numery silnika to moze na www.roverki.pl beda wiedzieli.

Co do nadwozia to symbol silnika Rovera to EL - 1.4 z kat. i EK - 1.4 bez kat. Wiec numery zaczynaja sie:
SUPB30ELBTW...... to Atu Rover z kat z 1996 roku.
SUPB01EKBRW...... Caro Rover bez kat. z 1994 roku.

Pytanie jak byl oznaczony prototypowy 1.6 16V, ktory byl na zlocie w W-wie? Pamietacie??

Pozdrowka
Adamus

Witam!
Sprawdzalem numer nadwozia z dowodu rej. z opisami poszczegolnych jego czesci i zauwazulem, ze jest tak: SUP...CAH.... no i sprawdzajac na stronie oznaczenie poszczegolnych symboli nie znalazlem takiego czegos jak CA... jest CB, CF, CE, ale nie ma CA... wiec co toza silnik? Moze ktos z Was wie ???

O qrna!!! To mamy zagadkę. Sprawdx dokładnie początek numeru silnika- na bloku. Może to jednak CB?

... jusz wiem co jest nie tak... blad jest we wpisie do dowodu rej. ... na blaszce pod maska mam normalnie CB... sorki ze zasmiecilem forum, ale piczatke z wpisem pelnego numeru nadwozia wbijali mi jakis tydzien temu w wydzile kom. i dla tego mnie to zainteresowalo... bede musial to wyjasnic... Pozdrawiam i dzieki!!!

wyjaśnij to jak najszybciej bo mogą wyniknąć nieprzyjemności przy kontroli przez policję
Ich nie obchodzą błędy wynikające z nieuwagi urzędników w wydziale komunikaji

Uff. Kamień z serca. A już myślałem że jest coś, czego nie wiem o polonezie

Czy można sprawdzić po nr silnika z którego jest roku ??
i jak to sprawdzić ??

Pozdrawiam Robaczek

Podaj numer silnika i jego pojemnosc i typ (AA, AB, CB), to moze bede mogl Ci pomoc.

Pozdrowka
Adamus

Z typem silnika to będzie problem bo tak naprawde to nie wiadomo czy w orginale był to 1.6 GLE czy 1.6 GLI a nr zaczyna się na WA najprawdopodobniej jest nabity ( pewnie była wymiana )

Pozdrawiam Robaczek