Samara, wymiana silnika na wiekszy ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
od jakiego auta mozna wsadzic silnik do samary tak zeby nie trzeba bylo robic duzych przerobek, chodzi mi o silniki z pojemnoscia od 1.6 do 2.0, wie ze do 2107 mozna wlozyc silnik od fiata argenty

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2005-03-03 18:54:37 ]
[ powód edycji: Zmaina na male litery - po co krzyczec + plus literowka ]

Skoro do 110 wkładają silnik dwie litery od Opla, to do samarki tez wejdzie.

tylko,że do 110 wkładają oplowską 2-kę razem ze skrzynią i wymaga to zmiany przednieg zwiasu.widziałem w samarze 1.4 turbo(130 KM)od UNO

No właśnie, mnie mnie ten temat też bardzo interesuje. Może ktoś ma jakieś linki lub wie gdzie szukać.

Cytat:
widziałem w samarze 1.4 turbo(130 KM)od UNO

widziałeś na żywca czy na necie. Jak na necia to może masz linke?

Zapaleńcom i napaleńcom

Cytat:
2005-03-03 17:37:40, Golem pisze:
Zapaleńcom i napaleńcom

Zapaleńcom, napaleńcom ... i kasownym

Cytat:
2005-03-03 11:56:40, Koliber_111 pisze:
(...)widziałem w samarze 1.4 turbo(130 KM)od UNO

A tutaj mamy SILNK FIAT UNO 1,3 TURBO No ale wtedy to już nie łada

Jesli potrzebujesz super wrazen to szukaj oplowskiego silnika i kombinuj.
Najlepiej zapytaj Bastka z krak.

A jak chcesz miec porzadne kopyto to wstaw sobie turbine do samorowskiego silnika.

Cytat:
2005-03-16 19:22:55, MikeB pisze:
A tutaj mamy SILNK FIAT UNO 1,3 TURBO No ale wtedy to już nie łada

Zobaczyłem cenę ... zabolało. Swoją drogą 1600 za silnik z 150 tys. przebiegiem - nie za dużo ?

Cytat:
2005-03-16 20:32:18, Krzysztof-Fleszer pisze:
Jesli potrzebujesz super wrazen to szukaj oplowskiego silnika i kombinuj. Najlepiej zapytaj Bastka z krak. A jak chcesz miec porzadne kopyto to wstaw sobie turbine do samorowskiego silnika.

Za 8 tyś Taniej by jednak wyszło wstawienie 2.0 ale z jakiejś rzadszej lanci, bo większość na tył ma napęd
edited
A nie chce Bastkowi głowy zawracać, bo narazie chce doprowadzić konstrukcję do dobrego stanu, żeby mi się nie rozleciało wszystko, ale skoro już jest BASTEK TERAZ na forum, to może się wypowie

[ wiadomość edytowana przez: MikeB dnia 2005-03-17 00:57:17 ]

Hmmmm - to cięzki temat z takim przeszczepem silniczka ... pomijając kwestie ,ze takie auto trzeba zarejestrować jako SAM i teoretycznie robić przegląd techniczy ,żeby to do ruchu dopuścili ...

Napewno ruscy do 110 pchali 2 litrowego opla (taki jak w oplu GSI) ,tylko ,że nie mam pojęcia czy ze skrzynią oplowska (co się wiąże z przerabianiem półosiek ,mocowań silnika ,połowy elektryki i całej elektroniki ,przeniesienia podstawowych akcesoriów silnika i milionem innych rzeczy ...

Reasumując ,da się wszystko zrobić ,tylko pytanie ile to bedzie kosztowało i czy efekt końcowy jest wart tyle zachodu ...

Tak więc moje zdanie jest takie - należy zamontować największy silnik jaki jest przeznaczony do danego auta ( samara to 1500) i poprostu zająć się rozsądnym tuningiem (też kosztowna sprawa - ale przynajmniej nie trzeba wszystkiego budować od początku w razie awarii)
Z silnika 1500 (moze troche rozwierconego bo pewnie się da) można wyciągnać na N/A ze 150 koników ,a ładując suszarke i rozsądnie zbudować taki motor to myślę ,że pod 200 dałoby radę

Tak więc raczej odradzam wsadzanie innych motorów ...

No tak, tylko że włożenie suszarki to ok 7 tyś A jakby się komuś trafił silnik od takiego opla za 2-3 tyś ze wszystkim, to... Mogłoby być warte świeczki?
edited
Piszesz zamontować, a czy na to samo nie wyjdzie jeśli rozwierci się 1.3? Skoro to tak naprawdę te same silniki

[ wiadomość edytowana przez: MikeB dnia 2005-03-21 00:27:48 ]

witam czy wymiana zwyklego silnika z samary 1,3 na silnik od astry 2,0 GSI jest mozliwa ? i czy da rade to zrobic ?

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2006-11-01 16:44:42 ]
[ powód edycji: Wystaczylo poszukac, podlaczone, milej lektury ]

sluchaj nie ma elementow ktorych sie nie da zalozyc, sa tylko takie ktore jeszcze nie pasuja. widzialem kiedys fieste mk1 z motorem 2,8... takze wszystko jest mozliwe, pytanie tylko za jakie pieniadze i ile roboty przy tym