Przeróbka z osobówki na ciezarówkę, a VAT

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Mam taki problem. A mianowicie Auto w firmie i kilka pytań z tym zwiazane - jak ktośmoze pomóc to bardzo bedę wdzieczny.
1) Jak to jest z przerobieniem osobówki na cięzarówkę (co trzeba i jakie ceny - w obliczu nowych przepisów).
2) Jakiego typu jest auto np Hyundai Coupe (samochód 3 drzwiowy) w rozumieniu poniższego cytatu:
Cytat:
Ale nie każde auto, w którym pozostawimy tylko jeden rząd siedzeń, spełni wymagania ustawy o VAT. Podane przykładowo przez Panią BMW E36 nie jest samochodem należącym do podrodzaju van lub wielozadaniowym, co sprawia, że „przerobiony” pojazd może zostać uznany za auto ciężarowe w rozumieniu przepisów prawa o ruchu drogowym, ale już nie ustawy o podatku od towarów i usług.

3) czy np naprawy auta osobowego mogę wciągnąć w koszty i odliczyć vat - czy tak jak z paliwem nie można.
Pozdrawiam.
Misio

z tego co poinformowały mnie panie z z mojego biura obrachunkowego odliczyć koszt zakupu paliwa już nie można od " auta z kratą" musisz mieć ciężarówkę (i o tym decyduje spec stacja diagnostyczna na podstawie nowego przepisu skarbówki ),i tu cięzarówką jest np.2 drzwiowy polonez truck (mam takiego !! )bo jego przestrzeń ładunkowa to połowa całkowitej długości (czy coś koło tego )a cztero drzwiowy z paką 1,6 metrową już nie ! ,ja teraz ten opis upraszczam oczywiście ale hyu coupe raczej ciężarówką w świetle nowych przepisów już nie będzie
ps. jak chcesz szczegółowy przepis to pisz na priva lub dzwoń to wyciągne z biura i ci wyśle

[ wiadomość edytowana przez: daar dnia 2006-12-11 16:53:22 ]