Duzo pali. Moze to gaznik??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich
mam samare 1500 i podczas jazdy na trasie pali mi 9-10 litrow benzyny na 100 kilometrow. Ostatnio bylem u mechanika, ktory grzebal mi w gazniku i od tego czasu pali jak smok. Moze ma ktos jakies pomysly jak zmniejszyc zuzycie paliwa

witam
co to znaczy grzebal?? czyścił go czy np zmienił dyszke??

no własnie, sprecyzuj, jeśłi wiesz, co robił.
a jeśłi uważasz że to po jego grzebaninie, to może warto zastanowić się nad zmianą mechaniora.

karoluss sorki grzebankow gażniku zostawiam fachowcom ul .Jęczmienna nazwisko Szoda bogajże ustawiam tam swoja machine pali przy spokojnej jeżdzie tzn patrząc na ekonomizer około 6,5l,ale jak jej depne to max 8 jazda mieszana

Po prostu pojedź do dobrego mechanika, który najlepiej zajmuje się tylko gaźnikami! Niech Ci wszystko dobrze poustawia i sprawdzi stan gaźnika!

Pozdro!

Nie ma to jak fachowcy a tak powarznie jeśli kręcił ci główną dyszą to morzesz mieć problem jeśli jej nie przekręcił to dobrze do tego trzeba mechanika nie fachowca zrób akjak mówią inni jedz do kogoś kto się zajmuje tylko gaźnikami ewenyualnie tylko ruskimi
panoni

Dzięki
bede zmuszony zmienic mechanika bo normalnie jazda moja samarka jest nieoplacalna, a do tego nie mam gazu.
POZDRAWIAM

Witam!
Pytanie troche nie zwiazane z tematem, ale nie chce otwierac nowego watku. Chodzi o to, ze kiedy mam samochod na benzynie, na biegu jalowym po gwaltownym dodaniu gazu silnik sie na chwile przydusza po czym wchodzi na obroty. Podobna sytuacja ma miejsce gdy jadac trzymam gaz "do deski" to przy pewnych obrotach czuc szarpniecie. A jak wczoraj na trasie probowalem jechac dluzej na benzynie, to przy wcisnietym (tak gdzies do polowy) pedale gazu przy okolo 80kmh zaczelo telepac i padlo tracilo predkosc.
W polowie sierpnia bylem na regulacji i czyszczeniu gaznika, to przez jakis czas nie mulil i sie normalnie wkrecal na obroty, ale teraz znowu wrocil do normy :/.
Pytanie jest takie - od czego zaczac (narazie wymienil membrane pompki przyspieszajacej)?
Z gory dziekuje za pomoc,
pozdrawiam

Witam
Z benzyną mam nie wiele do trzynienia(echo w baku) Najprawdopodobnie masz zatkaną kturąś z dysz lub poprostu filterek paliwa jest brudny i puszcza śmiesie do gaznika (wszyscy wiemy jakie mamy paliwo u nas).
Pozdrawiam

Witam
Cytat:
2004-10-19 19:49:55, Radiance pisze:
Witam! Pytanie troche nie zwiazane z tematem, ale nie chce otwierac nowego watku. Chodzi o to, ze kiedy mam samochod na benzynie, na biegu jalowym po gwaltownym dodaniu gazu silnik sie na chwile przydusza po czym wchodzi na obroty. Podobna sytuacja ma miejsce gdy jadac trzymam gaz "do deski" to przy pewnych obrotach czuc szarpniecie. A jak wczoraj na trasie probowalem jechac dluzej na benzynie, to przy wcisnietym (tak gdzies do polowy) pedale gazu przy okolo 80kmh zaczelo telepac i padlo tracilo predkosc. W polowie sierpnia bylem na regulacji i czyszczeniu gaznika, to przez jakis czas nie mulil i sie normalnie wkrecal na obroty, ale teraz znowu wrocil do normy :/. Pytanie jest takie - od czego zaczac (narazie wymienil membrane pompki przyspieszajacej)? Z gory dziekuje za pomoc, pozdrawiam

w mojej 7mce też jest gaźnik od samarki, i mam te same objawy, problem był już omawiany na forum, przyczyną jest mikser gazu, który przysłąnia trochę głowne dysze gaźnika, a przede wszystkim przysłania wlot dyszy emulsyjnych odpowiedzialnych za mieszankę paliwa podczas jazdy na bezynie, ogólnie motor dostaje za mało powietrza, były opisy przeróbek miksera (wycinanie otworów w mkserze), innym rozwiązniem byłby montaż miksera gazu montowanego pod gaźnikien, taki mikser ma Kacper97 w Niwie, albo wiercenie gaźnika i doprowadzenie gazu pod przepustnice powietrza

panowie moja 6stka dosłownie pali jak smok nie da sie tego wogule przezyć doszło w zimie nawet do 17 litrów ! nie mam pojecia co to ale jest strasznie odpala fajniutko wszystko , wiem ze zbieznosc musze ustawic i drazki kierownicze wymienic bo si ejuz nie nadaja , jak przeczyscic gaźnik ? jeszcze tego nie robiłem na co zwrócic uwage jak sie do tego zabrac?

a jak tam hamulce? u mnie nie odbijaly z przodu i tez sie zdziwilem jak mi wyszlo 18l/100... na trasie... filtr powietrza moze sprawdz.. a tak wogole to jezdzisz na czym?

[ wiadomość edytowana przez: maciekk dnia 2006-03-06 23:37:35 ]

a to dobry pomysł wiem ze wczesniej były raczej kiepskie te hamulce może pora na wymiane tłoczków ;/ heheh jeżdze na benzynce , wszystko wydaje mi sie w normie filtr tez , dawno go nie ruszałem ale tez bardzo malo jezdzilem, u mnie mam poczucie ze cos mnie hamuje jak zdejme noge z gazu

u mnie problemem nie byly tloczki tylko sie miekie przewody zatkaly... jak dostaly cisnienie to zaciskaly, ale odpuscic to juz nie chcialy

czy pod mikserem na gazniku powinna byc uszczelka?

gdzies widzialem taka dyskusje juz jak dla mnie by sie przydala

a no byla byla . Jedni mówia ze jak niema to tak zostawic jak dobrze dziala a drudzy ze zawalili tam szpare silikonem . Ja odpuscilem sobie i niemam uszczelki ani silikonow zadnych ( uszczelki niemialem odrazu po zalozeniu gazu )

A ja mam uszczelkę a na to mikser. Obok jest dziura. Działa jak należy już od 100kkm.

ja mam tam jakies resztyki siliconu
a mam problem z mocą na gazie 110km/h z gorki max
a na bezynie pale kapcie...

wiec ten silicon chyba sie nie dostal narazie do gaznika

a instalacje masz dobrze dobrana?