MotoNews.pl

Spadek mocy carina E 1,8+gaz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Toyoty Cariny E 1,8 z 96 roku. Na liczniku ma 200000 tys. Mam problem z mocą tzn. wydaje mi sie a wręcz jestem pewien że jest zbyt słaba. Wczesniej mialem opla vectre A też 1,8 i w porównaniu z toyota była dużo mocniejsza. Tam gdzie wczesniej oplem wyjeżdzałem bez prbolemów 2-ka (i miałem jeszcze pod nogą) toyotą ledwo się wyciągam. Bez znaczenia jest czy jade na gazie czy benzynie. Czy ktos moze miał podony problem?? Prosze o pomoc...

"Check engine" świeci ?
Pozdro.

Zdarzyło mi się raz jak przłączylem zgazu na benzyne ale jak wrocilem spowrotem na gaz to zgasła. Sonda lambda ma byc podobno ok tak przynajmniej twierdził poprzedni właściciel (i raczej mozna mu wierzyc). Samochód chodzi równo na biegu jałowym tak na gazie jak i na benzynie. Jutro wymienie filtr powietrza bo tego jeszcze nie zrobilem ale wątpie czy pomoże. Pozdrawiam

Uuuuu... sprawdź no kody błędów.
Możliwy walnięty czujnik LB. Spalanie jej wzrosło ?
Kto i kiedy wymieniał rozrząd ? Może pasek jest przesunięty ?
Od 4000obr to auto powinno fruwać
Pozdro.

Pasek był zmieniany na 150 tys wiec prosi sie o wymiane, ale jeszcze musze swieta na nim przejezdzic pali gazu ok. 11,5 na 100 km moze nie jakos super oszczędnie ale w sumie pokonuje krótkie odcinki około 15 km i wylaczam silniczek i zpowrotem do domu tyle samo poza tym jezdze po gorkach. Ale zastanawia mnie ten pasek bo moze lepiej nie zwlekac jutro najwyzej zapytam mechanika bo jestem umowiony. Pozdr.

Jeżeli pasek był zmieniany przy 150tys. km (o 50tys. za późno! ), a jesteś pewien tego jak i przebiegu, to spokojnie możesz jeszcze ze 30tys. zrobić na nim jeżeli to podróba, a 50tys. jak to oryginał.
Nie wiesz czy coś ostatnio nie było robione w okolicach rozrządu ? Jakiś uszczelniacz czy cuś ?
Poza tym pamiętaj o tym, że ten silnik pokazuje co potrafi dopiero tak od 3500+ obr/min. Vectra mogła mieć inną charakterystykę. Trudno to ocenić tak przez forum, zwłaszcza że nie masz pewności czy to silnik taki słaby, czy te typy tak mają.
O spalaniu może ktoś coś podpowie, kto ma taki silnik ? Ja ze swoimi 14l się nie odzywam
Jeżeli masz gdzie, to może przegoń ją solidnie i zobacz co potrafi. Nawet z gazem myślę że się rozhula do ok. 190km/h. Moje 2,0 ze spokojem na LPG 180 robi, a po chwili modlitwy do 200 dociąga
Aha, no i jaki ten gaz ? I/II gen czy wtrysk ?
Pozdro.