Carina E czy Awensis

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pewien dylemat z wyborem modelu. Obecnie jeżdzę Cari 97 1.6 ale ze względu na pewne niedobory chcę zmienić na autko z klimą i przede wszystkim większym silnikiem. Zastanawiam się nad Cariną 2.0 97 ale mój mechanik namawia mnie na Awensisa 98 1.8 (bo na to mnie na razie stać) że niby silnik dużo lepszy o większej kulturze pracy i przyzwoitych osiągach bezpieczniejsza konstrukcja itp. Jak oceniacie te silniki, jest w tym prawda? Pytanie jeszcze jak z przestrzenią we wnętrzu? Czy jest równie wygodna jak Cari ?

[ wiadomość edytowana przez: pawel1977 dnia 2006-12-29 11:15:12 ]

w ave z poczatku produkji ładowali silniki takie jak w Cari silnik 7A-FE jest to rozwiercony 4A-FE , niestety cierpi na podobne schorzenia jak 4A-FE , jezeli miałbym wybierac wybrał bym Carine z silnikiem 2,0 , co do avensis to mówi sie ze prawdziwe toyoty skończyły sie na modelu Carina , pozatym z własnego doswiadczenia to poleciłbym jak juz to ave po lifcie pomimo silników VVTi które ze słyszenia słyszłem ze są juz gorszej jakosci choć miałem D4 Ave i nie narzekałem na początku

Oczywiscie, ze Carina 2.0 97 rok niz avensis 1.8 98 rok.Bo ten avensis będzie miał jeszcze gorsze osiagi od tej twojej carinki ,a w najlpeszym przypadku takie same.

Nie jeździłem cari, więc nie mam porównania.
Avensis mogę polecić z czystym sumieniem!
Moja sześciolatka śmiga i się nie psuje.
Pozdr. P.

a ranking ustrekowosci jak wyglada tych 2 egz. ?
Mysle ze w przypadku aut 10 i wiecej letnich chyba szala sie przechyli na kozysc Cari

Koleżko

mam obecnie oba pojazdy. 10 letnią Carinkę i 4 latniego Ave (Sol wię ten lepiej wyposażony). W tym segmencie proponuję jednak pozostać przy Carinie. Ave to fajne, ładne zaawansowane technicznie auto,... w którym ma się co psuć i tak też się dzieje.

Spalanie oleju, usterki skrzyń biegów, uszczelki drzwi, kolumna kierownicy. Spójrz na ilość sond Lambda a przysiądziesz.

udanego poszukiwania Cariny
Tomek

No to ToyoTomas wyjaśnił prawie wszystko, ja dodam na plus Cariny, że ma więcej miejsca w środku.
Pozdrawiam

Wielkie dzięki. Też mi się tak wydawało bo ciągle jestem pod urokiem mojej cari poszukam dobrej 2 litrówki i będe śmigał dalej. jeszcze raz dzięki

A czy podobne zdanie macie też o Ave z 2 litrowym motorkiem ? Chodzi mi również o rocznik 98.

Tak.

Cytat:
2007-01-03 21:26:30, Perzan pisze:
Tak.

jasno i klarownie

powiem wam tak , mając do wyboru Carine E lub Avensis w tej samej cenie i powiedzmy Carine w roczniku 97 a avensis w roczniku 98 o tym samym silniku , wziąłbym bez wachania Carine , avensis cierpiały na wady wieku dziecięcego , wiele tych wad usunieto dopiero w modelu po liftingu

I wszystko jasne.
Tylko gdzie ja teraz znajdę dobrą dwulitrówkę jak nikt z nią nie chce się rozstać Dzięki za radę.

[ wiadomość edytowana przez: pawel1977 dnia 2007-01-04 11:07:36 ]

No dobra malkontenci - podajcie tę jakże długą listę wad avensis - porownam do mojego egzemplarza...

Cytat:
2007-01-06 22:29:07, pyrekcb pisze:
No dobra malkontenci - podajcie tę jakże długą listę wad avensis - porownam do mojego egzemplarza...

nie no miałem ave a wiec wypisał bym kilka wad jej Cari tez moja ma swoje wady ale to dlatego ze "baba" wczesniej nią jezdziła i troche nieumiejętnie widac

No to poproszę o te wady, bo mam ave sprzed "liftu" i poza wichrującymi sie tarczami, nie zauwazyłem jakichś szczególnych przypadłości...
Pozdr. P.

otóż wady ave po lifcie bo miałem takie , dwie sztuki nawet , jedną D4-D drugą D4 a wiec to co je trapiło :

dwukrotne awarie kompa w niej , na wiekszych dziurach w jednej i drugiej trzeszczenie deski rozdz. , sprzegło po przebiegu 150kkm w D4-D a własciwie to co z niego zostało do wymiany sie kwalifikowało (a nie jezdze z nogą na sprzegle ani nic co by mogło je skończyc szybciej), problemy z fabrycznym immobilizerem , branie oleju w D4-D i to od prawie nowosci a w ale w aso twierdzili ze wszystko jest ok , wycieki z układu chłodzenia , układ wspomagania do d... , w Cari sie lzej kreci kierą niz w ave po lifcie choć jest opinia ze w Cari wspomaganie jest słabe , awarie elektryki szyby w drzwiach lewych przednich ,parujące wnętrze podczas deszczu ale zauwazyłem to w wiekszosci aut juz , w octawi tez jest ta przypadłośc , jeszcze pare dupereli było ale to typu parujące reflektory , stopy które czasem sie nie wyłączały i wsumie bym do tej pory nie wiedział o tym gdyby nie kumpel który kiedys jechał za mną i sie dziwił jak ja to robie ze przyspieszam a zarazem jade na hamulcu , no zarówek to nie licze bo to w kazdym sie mogą przepalić

układ hamulcowy był ok , juz zmieniony w stosunku do ave przed liftem

[ wiadomość edytowana przez: sterciu dnia 2007-01-07 15:24:09 ]

Cytat:
2007-01-07 15:22:21, sterciu pisze:
otóż wady ave po lifcie bo miałem takie , dwie sztuki nawet , jedną D4-D drugą D4 a wiec to co je trapiło :

To może po lifcie cos zepsuli...

Cytat:
dwukrotne awarie kompa w niej ,

Brak.

Cytat:
na wiekszych dziurach w jednej i drugiej trzeszczenie deski rozdz. ,

Brak - zresztą, takie "wady" likwiduje się np. silikonem.

Cytat:
sprzegło po przebiegu 150kkm w D4-D a własciwie to co z niego zostało do wymiany sie kwalifikowało (a nie jezdze z nogą na sprzegle ani nic co by mogło je skończyc szybciej),

Bez mala 160 tkm i fabryczne sprzęgło - przy takim przebiegu raczej normalna sprawa, toż to wymiana eksploatacyjna, nie wada.

Cytat:
problemy z fabrycznym immobilizerem ,

Brak.

Cytat:
branie oleju w D4-D i to od prawie nowosci a w ale w aso twierdzili ze wszystko jest ok ,

W 3SF-E - brak.

Cytat:
wycieki z układu chłodzenia ,

Brak.

Cytat:
układ wspomagania do d... , w Cari sie lzej kreci kierą niz w ave po lifcie choć jest opinia ze w Cari wspomaganie jest słabe ,

Nie jeździłem nigdy cari, ale w avensis wspoaganie jest wystarczające.

Cytat:
awarie elektryki szyby w drzwiach lewych przednich

Brak.
Cytat:
parujące wnętrze podczas deszczu ale zauwazyłem to w wiekszosci aut juz , w octawi tez jest ta przypadłośc ,

Przypadłość aut z klimatyzacją - bez jej użycia szyby szybciej parują.

Cytat:
jeszcze pare dupereli było ale to typu parujące reflektory , stopy które czasem sie nie wyłączały i wsumie bym do tej pory nie wiedział o tym gdyby nie kumpel który kiedys jechał za mną i sie dziwił jak ja to robie ze przyspieszam a zarazem jade na hamulcu , no zarówek to nie licze bo to w kazdym sie mogą przepalić

Znów brak...

Cytat:
układ hamulcowy był ok , juz zmieniony w stosunku do ave przed liftem

Z powyższego wynika, że albo ja trafiłem super egzemplarz, albo Ty trafiłeś jakieś felerne egzemplarze...
Pozdr. P.

Cytat:
Brak - zresztą, takie "wady" likwiduje się np. silikonem.

W aucie na gwarancji takie coś by nie przeszo , a poza tym a Cari mi nie trzeszy i nawet silicon nie potrzebny jest

Cytat:
Bez mala 160 tkm i fabryczne sprzęgło - przy takim przebiegu raczej normalna sprawa, toż to wymiana eksploatacyjna, nie wada.

bardzo dziwne , w jednej Cari mam przebieg 180kkm i sprzegło oryginalne od nowosci i jeszcze nie wykazuje zuzyc , w drugiej Cari wymieniałem po przebiegu około 250kkm

Cytat:
Przypadłość aut z klimatyzacją - bez jej użycia szyby szybciej parują.

w jednej klimy nie miałem i było tak samo

Cytat:
Z powyższego wynika, że albo ja trafiłem super egzemplarz, albo Ty trafiłeś jakieś felerne egzemplarze...

kumple kupił ave z 2002 po lifcie z silnikiem 1,6 i tez narzeka , wczesniej miał Cari i jakos lepsze zdanie miał wyrobione o niej

Cytat:
2007-01-08 19:19:16, sterciu pisze:

Czyli mam "nietypowy" egzemplarz ave i nie pozostaje mi nic innego, jak się z tego cieszyć!!!