| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2007-01-04 10:12:57 ja jeszcze duzuce 5 groszy:
- sprawdzilbym czujnik temperatury cieczy, bo po tym przegrzaniu moze dostał w palnik i powstały jakies przerwy i moze wyrzuca blad 22 o ile dobrze pamietam samodiagnozowanie i kody bledow chyba nie roznia sie miedzy 4E-FE a 1.6, 1.8 i 2.0 ? Jak myslicie ? |
Grzesiek TOYOTA FRIEND Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2007-01-04 10:24:09 Czy skasowanie błędów pomoże?
skoro błąd jest-wiec coś nie działa skasowanie nic nie da,bo błąd wyskoczy ponownie a jeżeli jest tylko w pamieci, to napewno nie zmniejszy spalania. jedź na komputer i sprawdź co było/jest nie tak w bosh serwisie koszt ok 60 - 70 zł. |
Kozmin Lodz | 2007-01-04 10:46:16
Rozumiem, ze zresetuje kompa przez odlaczenie klem i po sprawie. Ale przedtem odczytac kody, tylko jak to zrobic?! Paski sa ok, to jest metaliczny dzwiek (jak metal o metal) wiec pasek to raczej byc nie moze |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2007-01-04 20:18:14
Czynności oczywistych (czyt.: wielokrotnie omawianych na tym forum) nie opisuję. Pozdro. |
karol-P TOYOTA DRIVER corolla E11 Białystok | 2007-01-04 20:55:43 prostszy sposób na wykasowanie błędów to wyjęcie na jakieś 15 sekund bezpiecznika EFI |
Grzesiek TOYOTA FRIEND Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2007-01-05 00:30:31 Zaraz zaraz,na logikę:
co kasujemy poprzez rozłączenie aku? wg mnie nie kasujemy błędów kasujemy pamięc błędów,które wystąpiły,ale już nie występują jeżeli nie usuniemy usterki,błąd będzie nadal wyskakiwał u mnie pamięc się kasuje po 20 pełnych cyklach-tj odpalam rano zimny silnik, nagrzewa sie do tem roboczej, gasze,potem znów odpalam zimny,nagrzewa sie do roboczje i tak 20 razy-wiem to od znajomego z aso, sam nie miałem konieczności tego sprawdzać |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2007-01-05 00:56:59
Jest to jak najbardziej logiczne rozumowanie. Kwestia umowna co nazwiemy błędem. Czy mruganie lampki czy usterkę w silniku.
Kasujemy skutek, a nie przyczynę i jeśli usterka nadal występuje to będzie mrugać. Nie wiem dokładnie jak to działa, ale niewykluczone, że "pomniejsze" usterki mrugają tylko przez jakiś czas, a później już tylko siedzą w pamięci i żeby dowiedzieć się czy wszystko w porządku trzeba odczytać kody, bo ECU dostosowuje się do istniejących warunków. Pozdro. |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2007-01-05 09:22:45 Samo diagnozowanie kodow nie rozni sie chyba miedzy 4E-FE a reszta czyli 1.6 - 2.0 ??
pisalem o kodach, wklepac samodiagnostyka w wyszukiwarce na forum ![]() |