OPONY BIEŻNIKOWANE!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WItam wszystkich.

Przeglądajac allegro natrafiłem na mnustwo opon bieznikowanych. Jakoś nie bardzo mnie one przekonują, ale postanowiłem zbadać temat. Czy ktos ma doświadczenia z takimi oponami??
Dają na nie rok gwarancji, więc muszą być pewni tego co sprzedają, ale pytanie jak się one po tym jednym roku będą zachowywać?
Jedyne co mnie troche przekonuje to to że ciężarówki jeżdzą na takich oponach, i mam nadzieje ze niektore wypadki nie są przez te opony powodowane

W każdym razie zapraszam do wypowiedzi w tym temacie, bo nie da się ukryś że ceny takich opon - rzekomo renomowanych producentów sa niesamowicie przystępne

Witaj. Wszystko zależy od tego na jaki karkas trafisz w takiej oponie bieżnikowanej. Na pewno w 4 oponach każdy karkas będzie innej firmy. Zapewne też będą miały różne indeksy prędkości, ale można z tym żyć jeśli ktoś jeździ z umiarkowanymi prędkościami. Opony bieżnikowane są z reguły sporo cięższe od nowych. Mogą być problemy z wyważeniem, a nawet jeśli na wyważarce wszystko wyjdzie OK, to potrafi i tak drgać kierownica w czasie jazdy. Chociaż teraz i tak opony bieżnikowane są całkiem niezłe w porównaniu z tym jakie były kilka lat temu. Nie zniechęcam Cię, spróbuj sam, bo masz gwarancję. Miałem okazję jeździć Peugeotem 206 na oponach Markgum Sport (też nalewki) i oprócz tego, że na felgach były ogromne ciężarki nie było z tymi oponami żadnych problemów.