Czasem nie zapala na zimnym silniku (e9)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Koledzy pomóżcie bo już nie wiem co to może być i po prostu wysiadam
Rollka czasem mnie przykro zaskakuje i nie chce odpalić. W ramach testu postała 2 dni na dworze. Wczoraj rano odpaliła ale trzeba ją było trochę dłużej na kluczyku przytrzymać natomiast dziś rano... za 7 razem poszła Wydaje mi się, że dzieje się tak gdy długo stoi na zimnie (silnik się wyziębi, w nocy było gdzieś ok. -7 C). Czy ktoś wie co jest przyczyną?? Niestety moi mechanicy rozkładają ręce a mi po prostu nie wierzą
Wiem, że mam spalony czujnik temp. silnika - możliwe że to on jest sprawcą tego zamieszania (czasem na wolnych obrotach na nagrzanym silniku ma 1400-2000 ), w środę chcę go wymienić.
Plisss pomocy bo brakuje już pomysłów co jej może być!!

madziu jeśli masz silnik na wtrysku to czujnik sterujący jest niezbędny,inaczej sterownik nie widzi że silnik jest zimny,jeśli gaznik to sprawdzić przysłonę ssania czy się nie zacina,poziom paliwa,kable,swieczki,powodzenia

Cytat:
2007-02-19 07:39:48, profesorr pisze:
madziu jeśli masz silnik na wtrysku to czujnik sterujący jest niezbędny,inaczej sterownik nie widzi że silnik jest zimny,jeśli gaznik to sprawdzić przysłonę ssania czy się nie zacina,poziom paliwa,kable,swieczki,powodzenia

Dziękuję, trochę mnie upewniłeś Mam silnik na wtrysku ale świece, kable, paluch rozdzielacza i tak były wymieniane bo stan był kiepski.
Mam nadzieję, że to to, bo wszystko inne elektryk posprawdzał i było OK.

Mam identyczne auto, ale takich objawów nie miałem, no moze jak było bardzo mało paliwa. A zapłon to sprawdzał ten twój mechanik ? Mam nadzieje ze ci go ustawił po zmianie kopułki i palca rozdzielacza

Sprawdzał Mirwin i ustawiał
Z tego co mówił to właśnie ten czujnik trzeba wymienić ale zastanawiam się czy coś jeszcze może winić
Aha elektryk mówił, że być może pompa się zapchała syfem z paliwa i też by to przedmuchał. Ogólnie teraz dość sporo z elektryką porobiłam.

A może jakies wężyki Ci pozamieniał podczas napraw. Pod kolektorem jest jeszcze wtryskiwacz rozruchowy, który tez może Ci szwankować lub filtr paliwa zapycha sie. A i jeszcze jedno, czy przypadkiem nie masz urządzenia alarmowego z odcieciem zapłonu? Ja mam takie coś zakładane by AC było mniejsze a teraz potrafi po włączeniu sie nie do konca wyłączyć i autko nie zapala a stanowczy kopniak w centralkę naprawia ją.

Cytat:
2007-02-19 12:44:11, mirwin pisze:
A może jakies wężyki Ci pozamieniał podczas napraw. Pod kolektorem jest jeszcze wtryskiwacz rozruchowy, który tez może Ci szwankować lub filtr paliwa zapycha sie.

Hm ciężko stwierdzić. Możliwe dlatego mam nadzieję, że to elektryk posprawdza. Paliwo tankuję na dobrych stacjach ale ponieważ mieszają wszędzie tak więc filtr może być brudny.

Cytat:
A i jeszcze jedno, czy przypadkiem nie masz urządzenia alarmowego z odcieciem zapłonu? Ja mam takie coś zakładane by AC było mniejsze a teraz potrafi po włączeniu sie nie do konca wyłączyć i autko nie zapala a stanowczy kopniak w centralkę naprawia ją.

eee na 99% nie mam odcięcia zapłonu. To zwyczajny alarm.

Cytat:
2007-02-19 07:21:28, madzia_83 pisze:
Koledzy pomóżcie bo już nie wiem co to może być i po prostu wysiadam Rollka czasem mnie przykro zaskakuje i nie chce odpalić. W ramach testu postała 2 dni na dworze. Wczoraj rano odpaliła ale trzeba ją było trochę dłużej na kluczyku przytrzymać natomiast dziś rano... za 7 razem poszła Wydaje mi się, że dzieje się tak gdy długo stoi na zimnie (silnik się wyziębi, w nocy było gdzieś ok. -7 C). Czy ktoś wie co jest przyczyną?? Niestety moi mechanicy rozkładają ręce a mi po prostu nie wierzą Wiem, że mam spalony czujnik temp. silnika - możliwe że to on jest sprawcą tego zamieszania (czasem na wolnych obrotach na nagrzanym silniku ma 1400-2000 ), w środę chcę go wymienić. Plisss pomocy bo brakuje już pomysłów co jej może być!!

Zachowaj ten uszkodzony czujnik temp.jak rowniez pozostale czesci jakie ci wymienia,jak juz calkiem spasuja to zapraszam na mala diagnostyke.

Cytat:
2007-02-20 22:50:07, Bigelektron pisze:
Zachowaj ten uszkodzony czujnik temp.jak rowniez pozostale czesci jakie ci wymienia,jak juz calkiem spasuja to zapraszam na mala diagnostyke.

OK umawiamy się tak i trzymam Cię za słowo pozostałe części miałby Werner ale świec i palucha raczej nie zachował na pamiątkę A całą kopułkę z Corolli mam u siebie bo ta ze Starletki jest wsadzona.

Cytat:
2007-02-20 22:50:07, Bigelektron pisze:
zapraszam na mala diagnostyke.

Kurde jak dobrze miec kogos za "miedzą"

Cytat:
2007-02-21 19:24:48, Cromm pisze:
Kurde jak dobrze miec kogos za "miedzą"

No nie do końca za miedzą o ile się orientuję ASO Toyoty jest jakieś 20 km ode mnie. Tak szczerze mówiąc jutro oddaję Toykę do elektryka ale chciałabym aby potem i tak ktoś naprawdę obeznany zerknął czy w elektryce już wszystko OK. Myślę, że i tak umówię się z Bigelektronem na małą diagnostykę