W tym modelu jest chłodnica oleju, którą bez problemu zadoptowałem do poloneza - narazie teoretycznie
Więc chlodnice tę zakłada się bardzo prosto, i składa się ona z:
podkładki do filtru oleju, 1 śrubu z otworem w środku i 2 gwintami, 2 uszczelek i chłodnicy.
Instalacja:
Odkręcamy stary filt oleju, zdejmujemy z niego uszczelke,
W miejce pod filtrze wkręcamy śrube z otworem w środku, na nią wkładamu uszczelke ze starego filtru( posmarowaną olejem....), na to zakładamy podkładke z otworami porzez ktorą przepływa olej, do filtra z silnika, ale do filta odrazu nie trafia bo płynie sobie do chłodnicy, i już lekko ostudzony olej, wpływa dopiero do filtra, a z niego bez jakich kolwiek historii do bloku.
Filt jest seryjny od poloneza, ale można zapodać od Lublina jest prawiem 2 razy większy - dluższy, więc może się nie zmieścić w komorze silnikowej
Zastanawiam sie tylko dlaczego chłodzony jest nie odfiltrowany olej tylko "brudny" z obiegu?? ALe ja tak wymyślono to tak powinno być....
I co o tym sądzicie?? Wiem że nasz etetowy klubowy rajdowiej Walezy stosował chłodnice oleju, ale chłodnica była od Golfa, podkladka kupiona za ok 200zł - więc moja propozycja jest kusząca.
Cała nowa chłodnica ze wszystkimi opisanymi podkładkami i filtrem oleju( można zamienić z Lublina na poloneza - nawet w sklepie się ucieszą
I tu mam prośbe do klubowiczow którzy często bywają na giełdach w całej Polsce, aby się dowiedzieli ile takie coś kosztuje na giełdzie - oczywiście używane - to się chyba nei zużywa
W Lublinie jest też sprężarka - może i ją by zaadaptować do poloneza - Lublin ma wtrysk, więc to propozycja dla tych co mają GLI, GSI i MPI ) .... bo do gażnikowca do tylko wymienić gażnik, kolektor i jazda ( i tak dużego ciśnienia nie będziemy stosować więc tylko chłodnica oleju powinna wystarczyć - bo w lublinie do Turbo dolożyli tylko to
Wydech rownież jest kuszący od turbo, 2x większa średnica rur - tylko je ze sobą pospawać bo niestety mają inne kształty ale by się coś podebrało....
Lublin fajne ma rownież hamulce ale na 5 otworów
Więc prosze dowiedzcie się ile za takią chłodnice wolaja na gieldach
Wszelkie propozycje, porady i inne spostrzeżenia prosze zamieścić- przedadzą sie w poszykiwaniu innych alternatywnych rozwiązań
Nie wiedzialm czy zamieścić ten post w " ceny na giełdach" ale o chłodnicy oleju jeszcze nie było( wpisywalem olej, oleju, chłodnica) więc to coś nowego na forum....
[ wiadomość edytowana przez: polonezcaro dnia 2003-06-07 18:22:11 ]