| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() krakersik00 toyota avensis warszawa | 2007-02-10 20:40:58 witam. gdze znalezć silniczek ? trzeba zdejmować osłony silnika od spodu? |
Judber Krosno | 2007-02-13 13:25:10 A czy wiecie w jaki sposób oddzielic pompke od zbiornika spryskiwaczy(czy da sie to zrobic bez wyjmowania zbiornika).W moim ave wyglada na to ,ze padla pompka.Dostalem sie do zbiornika i pompki(przez otwor halogenu)zdjalem kostke-na kostce napiecie jest.Po wyczepieniu wezyka od pompki plyn sie leje( z pompki),wezyki tez sa drozne.Chodzi o to by wyczepic pompke-tylko nie moge stwierdzic jak jest zamocowana.Moge ja objac dlonia lecz za wiele nie widze.Czy jest to mozliwe z mojej pozycji.A moze macie jakis pomysl co w ogole sie moglo stac ,ze nie leje (czy ktos sie spotkal np z tym ,ze pompka sie zapchala i nie leje a takze jej nie slychac.Płyn byl caly czas ale mialem wrazenie ze slabiej leje i sie konczy dolalem a okazalo sie ze jest i coraz slabiej lalo az przestalo calkowicie.Takie byly wstepne objawy defektu.Rozmawiamy o ave 98 sedan ,silnik 4a-fe.Prosze o rade.Pozdrawiam. |
Judber Krosno | 2007-02-13 13:27:34 A czy wiecie w jaki sposób oddzielic pompke od zbiornika spryskiwaczy(czy da sie to zrobic bez wyjmowania zbiornika).W moim ave wyglada na to ,ze padla pompka.Dostalem sie do zbiornika i pompki(przez otwor halogenu)zdjalem kostke-na kostce napiecie jest.Po wyczepieniu wezyka od pompki plyn sie leje( z pompki),wezyki tez sa drozne.Chodzi o to by wyczepic pompke-tylko nie moge stwierdzic jak jest zamocowana.Moge ja objac dlonia lecz za wiele nie widze.Czy jest to mozliwe z mojej pozycji.A moze macie jakis pomysl co w ogole sie moglo stac ,ze nie leje (czy ktos sie spotkal np z tym ,ze pompka sie zapchala i nie leje a takze jej nie slychac.Płyn byl caly czas ale mialem wrazenie ze slabiej leje i sie konczy dolalem a okazalo sie ze jest i coraz slabiej lalo az przestalo calkowicie.Takie byly wstepne objawy defektu.Rozmawiamy o ave 98 sedan ,silnik 4a-fe.Prosze o rade.Pozdrawiam. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-02-13 22:36:28
Zapnij zaroweczke kontrolna np 5w w kostke pompki i niech ktos ci wlaczy spryskiwacz ,jak nie zaswieci to pompka do wymiany. Naprawa odpada to jest monolit plastikowy. Pompka jest na wcisk do zbiorniczka trzeba ja wyrwac na wreda,tylko przy wkladaniu trzeba uwazac zeby nie wcisnac gumki uszczelki do zbiorniczka bo wtedy dupa zbita... |
Judber Krosno | 2007-02-14 08:59:24 Dzieki za rade.Ale wymontowalem pompke -wszystko przez dziure halogenu.Jeszcze wczesniej sprawdzilem kostke zarowką-dzialala.
Po kolei: -wyjecie saslepki halogenu -odlaczenie kostki i wezyka (kostka podciagnieta do gory do komory silnika do sprawdzenia) -zsuwanie do gory plastikowej podwojnej opaski-schodzi z pompki i wysuwa sie ze szpary na zbiorniczku -nastepnie krecac delikatnie pompka odciagalem od zbiorniczka -wyszla. Przeczyscilem dla pewnosci styki w pompce (delikatnie głowka od szpilki ,papierem sciernym bolce na kostce i ODŻYŁA!Po prostu zasniedziale styki.Najlepiej to czyscic jakim specjalnym preparatem do takich spraw elektrycznych(moze ktos cos poleci bo przydac sie moze na wielu innych stykach-trudno dostepnych.)Potem montaz: -najpierw wlozona gumka-uszczelka w zbiorniczek,potem delikatnie wcisnieta w uszczelke pompka ,zalozenie plastikowej opaski (rownoczesnie na pompke i w szparke zbiorniczka),podlaczenie wezyka i kostki,zatkanie otworu halogenu.Moze sie komus to przyda.Oczywiscie ja mam sedana i jedna pompke w innych modelach beda dwie pompki ,albowiem opaska mocujaca jest na dwie.Troche trzeba sie pogimnastykowac,ale mozna to zrobic przez otwor halogenu.Pozdrawiam. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2007-02-14 22:11:27 Najlepiej kontakt spray ale taki ktory nie wysycha,a potem pakuje tam wazeline do konektorow zeby woda nie weszla. |