| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
krzychuk SYMPATYCZNY GOŚĆ Laguna 1.8RT/VW T4 2 ... lublin | 2006-01-15 22:31:25 Mam taki problem od jakiegos czasu pojawiły sie dziwne szumy na silniku.Niby wszystko wygladało ze szumy te dobiegaja gdzies z przodu silnika ale po podnoszeniu maski wygladało tak jakby szumiało sprzegło.W końcu w sobote postanowiłem zdjac pasek klinowy.Po zdjeciu uruchomiłem silnik i cisza. Pokreciłem pompa wody pompa chodzi cichutko pokreciłem alternatorem no i pojawiły sie jakies szumy.Podejrzewam łozyska na alternatorze ale od jakiegos czasu a raczej od samego zakupienia auta mam ładowanie około 14.9V troszke za duzo gwarancja obejmuje napiecie ładowania 13,5-14,5V.A moje pytanko brzmi czy dam rade wymienic sam łozyska na alterku czy lepiej dac to do roboty firmie która da mi na to 3 miesiace gwarancji i jaki koszt tego moze byc? |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2006-01-15 23:32:35 ja za wymiane lozysk placilem 30 zl z czesciami i montazem. Wyjecie i zalozenie altera tez.
warto sie paprac? |
Grzesiek SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2006-01-15 23:56:51 30 zł za częsci + robociznę,toz to jak za darmo
to w pugu tak miałes,czy jeszcze w ladzie? jaki tam masz dostep do altka? z dołu też cos trzeba robic,czy tylko z góry? |
krzychuk SYMPATYCZNY GOŚĆ Laguna 1.8RT/VW T4 2 ... lublin | 2006-01-16 23:47:30 Ja sie dowiedziałem ze mnie naprawa bez wyjecia bedzie kosztowac 100zł +25zł nowy regulator ale same łazyska kosztuja około 40zł
Dodatkowo musze wymienic pasek klinowy pompa wody tez juz zaczyna przeciekac .Wiec mój portfel jest az zaszczupły na to wszystko ale jak nie wymienie paska to kto wie ile wytrzyma i kiedy peknie a jest juz dosc dobrze popekany alternator jak trzasnie to juz lipa bo mam nowy akumulator.Ale jak sie pompa wody rozleci to juz całkowite dno.I od czego zaczac? |
arii82 MEGA ŁADZIARZ jest ETA była 21100/ ... Chełm/Kulik | 2006-01-22 08:41:28
Krzysiu dasz radę ja sam wymieniałem, potem tylko znajomy elektryk sprawdził czy dobrze ładuje. |
krzychuk SYMPATYCZNY GOŚĆ Laguna 1.8RT/VW T4 2 ... lublin | 2006-01-22 10:18:50 No za same łozyska gosciu zaspiewał mi 40 zł ale jakies takie w d..pe lepsze choc i tak uwazam ze chyba mozna by je troszke taniej kupic.A zna ktos z was rozmiar tych łozysk? |
bercik-ferst1 SYMPATYCZNY GOŚĆ LADA 2107 Warszawa | 2006-07-26 23:25:57 Słuchajcie, niedawno wymieniałem alternator (nie osobiście) i było dobrze, potem patrzam na trasie a tam poluzowała mi sie jedna wsówka (ta która znajduje sie w alternatorze) i nie ładuje mi akumulatora. Cała sprawa to tylko kwestia przytegowania tego tam, powiedzcie mi czy to jest jakoś strasznie skomplikowane i nie musze wzywać całej gwardii narodowej i moge załątwić to sam? No i oczywiście czy to jest bardzo trudne, (konkretnie wyjęcie tego ustrojstwa z silnika) Możecie mi też powiedzieć jak w odpowiedniej kolejności mam go zdejmować żeby potem dało sie po ludzku go założyć i naciągnąć pasek klinowy żeby było OK. |
Tomatol ..... | 2006-07-26 23:38:28 A żeby znaleść odpowiedzi na pytania wystarczy użyc wyszukiwarki było juz duzo o altelnatorach taki mały cosik po lewej stronie z napisem Szukaj |
![]() pawel0240 SYMPATYCZNY GOŚĆ Opel Astra GT Zabrze / Katowice | 2006-07-27 17:59:29 Zeby wsunac wsuwke chcesz wyciagac alternator ??? niewiarygodne !!! Chyba lubisz sobie zbedna robote robic |
bercik-ferst1 SYMPATYCZNY GOŚĆ LADA 2107 Warszawa | 2006-08-02 21:34:05 Wprost uwielbiam. Zawsze można sie czegoś nauczyć. A tak bez kitu to nie chodzi o wsówke, chodzi o to coś na co tą wsówke wsówam. W alternatorze sie to zepsuło bo jak tym ruszam to to zaczyna działać , za to jak jade albo puszczam to nie działa. W tym mój problem. Podejrzewam że jak wyjme alternator to se zerkne i to zrobie ale nie mam pojęcia jak go wyjąć od dołu czy też od góry, a pozatym jak to zrobić żeby naciąg paska był odpowiedni po założeniu.
Mówiąc wprost potrzeba mi żeby ktoś mi powiedział jak krok po kroku wyjąc aleternator i potem włożyć go z powrotem bez większego uszczerbku dla samochodu i paska klinowego. |
kruchy_ezg ŁADZIARZ Samara 21093 MPI Zgierz | 2006-08-02 23:34:50 kolba20 moze ci pomoc, bo ja nie pamietam ile browarow trza do tego wypic ![]() |
bercik-ferst1 SYMPATYCZNY GOŚĆ LADA 2107 Warszawa | 2006-08-08 22:16:07 Uwaga, prośba do wszystkich co sie znają. Jak bez problemowo wyjąć alternator z samochodu krok po kroku? |
krzychuk SYMPATYCZNY GOŚĆ Laguna 1.8RT/VW T4 2 ... lublin | 2006-08-08 23:07:38 Najpierw jesli masz to musisz sciagnac osłone spod silnika
potem luzujesz srube od naciagu.Jezeli masz kanał to od spodu wypinasz wszystkie kable jest tam jedna wsówka i dwa oczka na srubie przykrecone nakretka M6 na kluczyk 10 ( składajac to zastosuj podkładke sprezysta) Nastepnie od dołu odkrecasz srube i wyciagasz ja uwazajac zeby alternator nie spadł ci na głowe. Z kanału jest to około 15 minut pracy ilosc browarów potrzebna do tej czynnosci podlega indywidualnemu dawkowaniu. |
kruchy_ezg ŁADZIARZ Samara 21093 MPI Zgierz | 2006-08-08 23:27:59
zeby nie bylo - nie mielismy kanalu, wiec trwalo to zdecydowanie dluzej ![]() |
bercik-ferst1 SYMPATYCZNY GOŚĆ LADA 2107 Warszawa | 2006-08-09 16:10:14 Bardzo wielkie dzięki, bardzo mi pomogłeś. |
arii82 MEGA ŁADZIARZ jest ETA była 21100/ ... Chełm/Kulik | 2006-10-07 20:45:15 Po przygodzie na zlocie z ładowaniem dochodze do mniosku, że chyba czas coś z tym zrobic.
Czy jest mozliwość założenia alternatora i innego auta? Albo może dowiem się jak obecny alter przerobić aby mieć regulator napięca na nadkolu |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2006-10-07 23:11:02
Ja tak mam wlaśnie - regler mechaniczny na nadkolu i zapomniałem co to alternator. Ale nie powiem ci jak to zrobić, bo ja sie na tym kompletnie nie znam, ale moge ktoregos dnia popatrzec, ktory kabel gdzie jest pociagniety i mozesz u siebie zrobic tak samo. Miejsce fabryczne na mechaniczny regulator ma kazda klasyczna ładzianka! |
krzychuk SYMPATYCZNY GOŚĆ Laguna 1.8RT/VW T4 2 ... lublin | 2006-10-08 07:02:56 ale arii ty musisz pytac kogos odnosnie twojego typu alterka bo przeciez ty masz samarowski a wogóle to moze warto podjechac na UA iza niewielka kase kupic sobie oryginał????? |
arii82 MEGA ŁADZIARZ jest ETA była 21100/ ... Chełm/Kulik | 2006-10-08 07:15:35
Zgadza się, zapomniałem o tym wspomnieć, ale z tego co zauważyłem to obalternatory różnią się tylko sposobem mocowania szczotkotrzymacza. |