MotoNews.pl
8 Pompa wody sie nie kreci...!? (216999/0) - PT

Pompa wody sie nie kreci...!?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj spotkala mnie niemila przygoda w mojej bestyjce 3.0NE.
Podczas jazdy zaczelo cos jakby swiszczec pod maska i zaczal slizgac pasek klinowy chwilke potem badam kontrolki migaja, oj widac mamy problemiki temperatura idzie do gory wiec staje badac co to. Po otwarciu machy widze ze kolo na pompie wody sie poprostu nie kreci a pasek slizga po nim, spod kola troche siknelo jakby plyn zmieszany z olejem bo takie mi sie geste to wydawalo, no i co ciekawe widze ze kolo pasowe jest od lekko zeszlifowane widac ze tarlo o kolo zebate co jest nizej.
Wiecej nic po ciemku nie wybadalem ale mam pytanie do znawcow czy to poprostu padla tylko pompa wodna czy cos powazniejszego (nigdy jej nie robilem i niewiem jak to wyglada pod spodem-jej naped itp...) skoro sie zablokowala i wogole niema szans sie obrocic???

robiłeś rozrząd ? nie wymieniłeś pompy wody !!! duuuuuży błąd !!!

gumbasiku litosci prosze tam twoje info niema zastosowania.pompe sie zmienia jak padnie

Kolego kup nowa pompe z pulki cenowej 170 zl zaloz i zapomnij o sprawie.Wymien odrazu plyn chlodniczy.
Aaaa aby odkrecic ta pompe potrzebujesz takze odkrecic kolo pasowe na wale korbowym(19 prawy gwint)

[ wiadomość edytowana przez: SENATOR dnia 2008-07-29 11:19:14 ]

Dzieki, wlasnie dzis to obejrzalem dokladnie i fakt moze niebedzie tak zle chyba sie zatarlo lozysko w niej czy cos ale z rozrzadem niema nic to do czynienia bo pompa napedzana jest paskiem klinowym tym co alternator tak ze juz sie uspokoilem troche. Wiem ze w innych silnikach jest naped od rozrzadu i wtedy bylby maly beret pewno...
Zaraz jade na sklep zabudowac pompe i samemu chyba sie zmieni bez problemu nawet SENATOR mi juz wskazowki zapodal...
Jeszcze tylko pytanie ile powinna wynosic normalna temperatura C30NE bo moj trzyma 88st i sie wolno grzeje takze odrazu termostata wymienie skoro plyn bedzie spuszczony...
dzieki pozdrawiam