AVENSIS D4D 3 PROBLEMY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
MAM AVENSIS D4D Z 2000 ROKU OD NIEDAWNA I NIESTETY COS DZIWNEGO SŁYCHAĆ OSTATNIO Z OKOLIC MASKI
-METALICZNY KLEKOT PRZY OSTRYM DODAWANIU GAZU (TYLKO W CZASIE JAZDY
-OD CZASU DO CZASU SŁYCHAĆ COŚ JAKBY DELIKATNE "WYCIE" PRZY RUSZANIU I WRZUCANIU 2 BIEGU (CZĘSTO MA TO MIEJSCE W CZASIE SKRĘCANIA
-MOTOR (RÓWNIEŻ NIE ZAWSZE ) GDY JEST DOBRZE ROZGRZANY WPADA W DRGAWKI NA JAŁOWYM BIEGU NA ZEWNĄTRZ SAMOCHODU SŁYCHAĆ WTEDY DELIKATNE STUKANIE

SZUKAM TEZ DOBREGO WARSZTATU WE WROCKU Z NORMALNYMI CENAMI- NIE CHODZI MI O NAPRAWY WSZYSTKIEGO ZA DYCHĘ ALE O WARSZTAT W KTÓRYM NIE KASUJĄ ZA SAMO ODDYCHANIE POWIETRZEM SERWISOWYM

witam moze to byc sprzeglo tzn kolo zamachowe

Ile ma przejechane twoje Ave. Jeśli sporo to może Ci się kończyć koło dwumasowe. Szczegółów poszukaj na Forum - jest nawet fajna animacja jak to koło działa.
Co do dźwięków anormalnych to trzeba na nie zwracać uwagę i szybko reagować.
Sam niestety jestem tego przykładem i mam poważny problem

dzięki za zainteresowanie-auto ma 150 000-z tego co słyszałem to możliwe że już prz tym przebiegu to koło pada-w związku tym następne pytanie czy to koło(sprzęgło?- sorry techniczny ze mnie "lajkonik") jest dostepne tylko w ASO czy też można dostać zamiennik ??na forum są tylko dość stare posty na ten temat-może coś się zmieniło?

szukaj na alegro było pare sztuk,jak nie też są firmy co regenerują

odświeżam i ponawiam pytanie o zdanie na temat tych trzasków i klekotów-na razie jeden mechanik wskazał na turbinę ale potem sie z tego wycofał może jednak ktoś na forum zna jakiś warsztat od toyekwrocek i okolice (nie ASO)a albo namiar na magika z ASO który dorabia na boku

we Wrocku mozesz podjachac na róg Długosza z Czajkowskiego tam jest warsztat co zajume sie naprawą japońców , zaminniki powinieneś w JC dostac bez problemowo

tylko jeden warsztat na cały wrocław może jakies nowe inne sugestie

no i juz wszystko pieknie i ładnie zasuwa tylko troche to kosztowało -miałem walnięty dwumas

zapraszam na forum XTT.pl tak wiekszosc forumowiczow jest z wrocka wiec ......

A co zalozyles regeneracje, VALEO czy orginał dwumasowy ?
ile cie wyszlo ?

nie byl to aisin ale na pudle napis toyota co do kosztów 3500

Witam i odświeżam temat koła dwumasowego !

W mojej ave D4D 2002r przebieg 212kkm coraz wyraźniej słychać że mogę mieć problem z kołem dwumasowym.
Poszperałem trochę w sieci i oto jakie są możliwości:

1. Oryginał Aisin + kompletne sprzęgło ceny od 3,3 tys zł

2. Regenerowane - metoda usztywnienia oferowane razem ze zregenerowanym sprzęgłem - ceny od 900 zł

3. Regenerowane - wymiana zużytych elementów oferowane razem ze zregenerowanym sprzęgłem - cena 1000 zł (firma z Poznania reklamuje się jako jedyna w kraju posiadająca maszynę do regeneracji tych kół)

Poradźcie co wybrać. Może ktoś wcześniej zdecydował się na regenerację i ma juz wyrobione zdanie

Dzięki z góry za podpowiedź !

Cytat:
2007-02-27 22:37:01, Fifo_2005 pisze:
[...]
Poradźcie co wybrać. Może ktoś wcześniej zdecydował się na regenerację i ma juz wyrobione zdanie Dzięki z góry za podpowiedź !

Wybrać wariant 4) czyli zamiennik z Valeo (bodajże rozwiązanie jednomasowe), który jest jak słyszałem "wieczny".

Wg mnie na pewno nie wariant 2)!!

Pozdrawiam
Grzesiek

Czy ktoś montował to Valeo i jakie są opinie ?

zakładać valeo ale nie przesadzać z butowaniem,dwumasówka po to jest że oszczędza skrzynie i przegóby(moment obrotowy)

Cytat:
2007-03-01 23:49:01, profesorr pisze:
zakładać valeo ale nie przesadzać z butowaniem,dwumasówka po to jest że oszczędza skrzynie i przegóby(moment obrotowy)

To chyba tylko w modelach 177Km i 150KM bo wersje 120KM to chyba maja te same wały, koła i skrzynie co poprzedniczki wiec chyba nic nie powinno sie dziać.

Podpytałem tu i uwdzie i wg mojego rozeznania Valeo nie oferuje jeszcze zamiennika dwumasówki do ave. Na razie sprzedają do VW i PSA.
Co robić, zostaje tylko oryginał z AISIN ???

Jak szybko decydować się na wymianę ?
Na razie słychać lekkie stuki na biegu jałowym, które nieznacznie wzmagają się prz wziśnięciu sprzęgła. Czy awaria może wystąpić nagle, czy też inne objawy nasilą się z czasem.

pozdrawiam

nie wiem jak chcesz długo czekać ale w moim ave nic nie szumiało to był po prostu zaj... KLEKOT-STUKOT z dnia na dzień się mocniejszy także może u Ciebie nie jest tak źle?

co do Valeo jednomasowego w jednym sklepie powiedzieli że teraz nie ma ale "kiedyś" będą a w drugim to samo co fifo_2005 że jeszcze nie ma-NATOMIAST-3 warsztaty powiedziały nie regenerowane nie jednomasowe tylko normalne bo inaczej nikt naprawdę nie da gwarancji że nie rozwali to skrzyni lub nawet rozrządu