MotoNews.pl
7 Jak rozebrać i pokleić głośnik ???? (180780/45) - PT

Jak rozebrać i pokleić głośnik ????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siemka

Mam pytanko jak klei sie głośnik i jak go rozmontować????

Do demontazu musisz uzyc baaardzo ostrego skalpela. Czasami pomaga troche opalarka zeby klej bym bardziej elastyczny.
Generalnie to ja sie na tym nie znam - zapytaj sie tego goscia GG:696596 on prowadzi firme z CA i sie generalnie zna.
Aha tutaj masz kilka linkow do "sekcji zwlok" glosnikow moze Ci to cos pomoze.
KLIK
KLIK
Pozdro
Kamyk

Widziałem kilka razy jak kolega z pracy naprawiał mi głośniki, powiem od razu że rozbierany głośnik nie grał już jak oryginał wiec jeśli nie ma konieczności to lepiej tego nie robić.
Największy problem sprawia przewinięcie cewki oraz ustawienie osiowo cewki w magnesie, jeśli będzie ciut krzywo, będzie ocierać i w efekcie się uszkodzi.

Głośnik klei sie solidnie, a rozbiera delikatnie! Napisz dokładnie czemu chcesz rozbierać głośnik. Bo to trudna zabawa i wymaga sporo precyzji przy ponownym montażu. I jest trudne. a do podklejenia głośnika nie musisz go rozbierać...

Cytat:
2007-04-06 13:10:39, Blazey pisze:
Głośnik klei sie solidnie, a rozbiera delikatnie! a do podklejenia głośnika nie musisz go rozbierać...

Jak przeczytałem to to się usmiałem

...Głośnik klei sie solidnie, a rozbiera delikatnie
a jeże kochaja sie ostroznie... Tak mi sie skojażyło ale dopiero wstałem więc można mi wybaczyć.

Co do tematu to w pełni sie zgadam z Błażejem i mimo to że mam jakieś zdolności manualne
i doswiadczenie w pracach precyzyjnych to za nic nie brał bym się do rozbierania głosnika. Robiłem to dwa razy i nie byłem zadowolony.
Rzecz sie ma pewnie inaczej jak masz gotowa nową membranę ale mimo wszystko.
Widziałem jak koles w bydgoszczy oberwane głosniki(dookoła) zreanimował. Wziął nowy głośnik wysmarował jakims czyms tlustym i zrobił z gipsu matryce-odlew membrany z gumami resorujacymi. Ten odlew wzmocnił i pózniej robił z jakiejs gumy czy silikonu nowe zawiezenie do głośników które zaczęły dzialac ale nie mam pojęcia jak to się miało do dżwięku oryginalnych głosników.

Siemka

tak tylko mi nie chodzi o membrane tylko o takie coś cojest w środku głośnika np: chodzi mi oto tam gdzie jest ten napis infinity to mi sie odkleiło i chciałbym to naprawić link do stronki

http://allegro.pl/item180606938_infinity_ref_1250w_nowe_gratis_wysylka_bonusy.html

Cytat:
2007-04-06 13:34:25, arti31 pisze:
Widziałem jak koles w bydgoszczy oberwane głosniki(dookoła) zreanimował. Wziął nowy głośnik wysmarował jakims czyms tlustym i zrobił z gipsu matryce-odlew membrany z gumami resorujacymi. Ten odlew wzmocnił i pózniej robił z jakiejs gumy czy silikonu nowe zawiezenie do głośników które zaczęły dzialac ale nie mam pojęcia jak to się miało do dżwięku oryginalnych głosników.

nie znam sie na caraudio.. ale na 'domowym' sprzecie audio to i owszem no wiec z regenorowanymi glosnikami sprawa ma sie tak,ze posiadam obecnie 4 oryginalne kolumny Altus 200 (maja co najmniej kilkanascie lat), oddalem je do kompletnej renowacji do goscia na allegro o nicku 'altusserwis' .. renowacja oczywiscie na oryginalnych czesciach mam je podpiete pod Yamahe A-960 mk2 (znawcy zapewne znaja ten sprzet efekt? calosc gra po prostu super.. a niebo lepiej niz jakies tam nowe suby z 40cm Alfredem, Dibeisi itd tandetnymi przetwornikami dzwieku podpietymi pod plastikowe Technicsy z koncowkami na scalakach.. takze polecam regeneracje u tego goscia, robi to naprawde dobrze.. moje kolumny graja jak nowe..

[ wiadomość edytowana przez: maciek701 dnia 2007-04-06 21:16:03 ]

Ale koleś zajmujący sie renowacją ma w tym praktykę, a najprawdopodobniej ma jakąś maszynerię do centrowania głośników. I zrobił to na oryginalnych częściach. Można to zrobić domowym sposobem na kartkę, ale prawdopodobieństwo, że się od razu uda jest małe.
a tobie kolego chodzi o zaślepkę/dekielek/grzybek, czy jak to zwał...
Możesz to spokojnie przykleić. Najlepiej przed przyklejeniem jest całkowicie to odkleić, przeczyścić krawędź, odtłuścić i na butapren. Kleisz według procedury z opakowania kleju. Kropelek nie polecam, bo zostawiają białe plamy i są sztywne i kruche.

ogulnie chodzi mi oto ze głośnik mi stuka dziwnym dzwiękiem a gdy nacisne na ten grzybek czy coś takiego to przestaje i chciałbym to naprawić znajomy powiedział ze trzeba to skleić ale juz niepowiedział jak i właśnie oczekuje jakiejś rady jak to zrobić....

Jeśli to stukanie to pęknięte klejenie, to masz szczęście. Dziwne odgłosy mogą byś spowodowane czym innym. A ty jak naciskasz palcem membranę, to blokujesz jej ruchy i ten niepokojący dźwięk znika. Życzę ci, żeby to był odklejony grzybek, bo to akurat łatwo naprawić (odgłos odklejonego grzybka, to brzęczenie lub kłapanie) ale usterka może także leżeć gdzie indziej.
Do naprawy potrzebujesz jakiś nożyk tapeciarski, by podważyć/podciąć ten dekielek, by móc go ponownie przykleić. Możesz uruchomić głośnik bez niego i posłuchać czy objaw zniknął.

Jeżeli potrzebujecie kogoś kto robi/naprawia głośniki, kolumny co tylko chcecie, to znam takiego czarodzieja w Krakowie. Gościu jest niesamowity, ostatnio widziałem u niego basy robione na neodymach - odjazd. Więcej danych na priv.