Hamulce-bębny-problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co może być powodem dziwnego pykania (pyk; pyk; pyk) w ostatniej fazie hamowania przy niewielkiej prędkości i lekkim hamowaniu ... czyżby okładziny hamulcowe w bębnie kończyły się ... problem tyczy się tylko prawgo koła a hałaś słychać od czasu do czasu; nie za każdym razem jak hamuję...

Witam. Czy słychac to pukanie z przodu czy z tyłu? to ważne....

Cytat:
2007-04-10 18:54:41, stach2005 pisze:
Witam. Czy słychac to pukanie z przodu czy z tyłu? to ważne....

bębny zwykle mamy z tyłu i hałas dochodzi z tamtąd czyli z prawego tylnego koła

Tak , tylko jak masz dobrze podtarte przednie tarcze to też będa podobne objawy... Ja miałem problem z tyłęm... zacinała sie spręzyna i na poczatku stukało... a potem szkoda mówic....
Radzę ci kolego.. rozebrac i zobaczyć... byc może wystarczy tylko przeczyścic sprężyny i bedzie ok... w najgorszym razie wydatek rzędu ok.100zł z robota...

moze łozysko

A jeszcze jedno... sprawdż stan łozyska.....

Ktoś jeszcze się wypowie

IMHO trzasła któraś sprężynka. Warto by zajrzeć do tego bębna. Łożysko raczej nie, bo stożkowe przeważnie wyją.

Cytat:
2007-04-11 06:02:12, WilK pisze:
IMHO trzasła któraś sprężynka. Warto by zajrzeć do tego bębna. Łożysko raczej nie, bo stożkowe przeważnie wyją.

myślę, że gdyby tak było to dziwny dzwięk trwałby cały czas bo okładziny tarłyby w tym wypadku cały czas chociaż ...

Gwoli informacji bo usterka została naprawiona (2 godzinki zabawy)...puścił zacisk sprężynowy szczęki przeciwbieżnej...ford rozwiązał to mocowanie jakimś śmiesznym nitem, który prędzej czy póżniej puszcza; miałem to samo w mk7... pzdr

Cytat:
2007-04-11 18:46:59, tjmdm pisze:
Gwoli informacji bo usterka została naprawiona (2 godzinki zabawy)...puścił zacisk sprężynowy szczęki przeciwbieżnej...ford rozwiązał to mocowanie jakimś śmiesznym nitem, który prędzej czy póżniej puszcza; miałem to samo w mk7... pzdr

Niestety problem nadal istnieje...na forum "snobów" doczytałem się, że inni też mają ten problem ale lokalizują go z przodku...dziwne, bo mi cały czas wydaje się, że to w bębnie...czy ktoś kto ma autko z Abs-em miał podobny problem

[ wiadomość edytowana przez: tjmdm dnia 2007-04-26 06:34:50 ]

miałem podobny proplem w swoim essim zrobiłem całść i dalej to samo a co sie okazało dolałem płynu hamulcowego do fula więcej juz nie chciało wejśc i problem cudownie zniknął

POZDRAWIAM

Cytat:
2007-04-26 07:12:34, rikens82 pisze:
miałem podobny proplem w swoim essim zrobiłem całść i dalej to samo a co sie okazało dolałem płynu hamulcowego do fula więcej juz nie chciało wejśc i problem cudownie zniknął POZDRAWIAM

to tak można

tak trzeba

Cytat:
2007-04-26 07:32:49, rikens82 pisze:
tak trzeba

faktycznie zbiorniczek płynu hamulcowego nie jest pełny...jakieś 2/3...tylko, że ja nie wiem co jest tam wlane...trzeba byłoby wymienić całość

z tym tez nie ma problemu podjedź na jakis CPN i rozglądnij sie z za płynem hamulcowym na którym jest napisane ze można mieszać z innym płynami hamulcowymi jak dobrze pamiętam ja dolewałem DOT-4

Cytat:
2007-04-26 07:51:46, rikens82 pisze:
z tym tez nie ma problemu podjedź na jakis CPN i rozglądnij sie z za płynem hamulcowym na którym jest napisane ze można mieszać z innym płynami hamulcowymi jak dobrze pamiętam ja dolewałem DOT-4

dzięki

Cytat:
2007-04-26 07:51:46, rikens82 pisze:

kupiłem, dolałem i to chyba nadal nie to