Telepie na boki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
tak jak w temacie mam problem. Przy przyspieszaniu powizej 50-60km/h auto delikatnie lata na boki. To samo dzieje sie czasami jak cofam.Zawias seryjny.Luzów sprawdzajac recznie nie czuc.Auto jakos dziwnie,niepewnie sie prowadzi. Co to moze byc?

zbierznosc kiedy miales robiona?
auto nie bylo po wypadku?
jaki stan opon - nie poscinane? na brzegach?
dobrze zalozone oponki?

Zbierznosci nie robilem odkad go kupilem.(conajmniej rok)
Auto nie po wypadku.
Opony przod do wymiany.Ztyrane ale rownomiernie.
Dobrze zalozone bo wczesniej tego nie bylo.

zmienic opony - zobaczyc elementy zawiechy - zrobic zbieznosc - powiedziec jakie efekty

opony ppodlewarowac jak bija to na fajans , a jak sa pirelli to napewno

wrazenie takie jakby auto latalo na boki ale tylko przy przyspieszaniu i nie ruszajac od zera tylko przy jakiejs predkosci.

Cytat:
2007-04-29 22:59:44, Blured pisze:
opony ppodlewarowac jak bija to na fajans , a jak sa pirelli to napewno

O widze kolega uprzedzony jest, miałem Pirelli ale zimówki i byłem bardzo zadowolony z nich.

Co do tematu - muszą być jakieś luzy w zawieszeniu, nie ma cudów. Tuleje na wahaczach, końcówki drązków, maglownica. Fakt mogą też być zjechane oponki ale może też być wyważenie, jeśli drgania pojawiają się przy wyższych prędkościach...

Oj panowie... Hihi wine zwalacie na opony, zbierznosc, zawias...
Nic bardziej mylnego.
Kolego R_O_Y (mały błąd - kolego Przemm - miało byc ) do wymiany masz tylną poduszkę skrzyni biegów.
Miałem to samo w swoim escorcie, nie masz się czego obawiać, przejedziesz na tym jeszcze duzo kilometrów, ale będzie się to nasilać...
Dopóki nie wymienisz tej poduszki (zalecam wymiane na nowa)

[ wiadomość edytowana przez: GrzEE dnia 2007-04-29 23:57:06 ]

Cytat:
2007-04-29 23:19:15, GrzEE pisze:
Oj panowie... Hihi wine zwalacie na opony, zbierznosc, zawias... Nic bardziej mylnego. Kolego R_O_Y do wymiany masz tylną poduszkę skrzyni biegów. Miałem to samo w swoim escorcie, nie masz się czego obawiać, przejedziesz na tym jeszcze duzo kilometrów, ale będzie się to nasilać... Dopóki nie wymienisz tej poduszki (zalecam wymiane na nowa)

Sorki ale nie rozumiem tego dowcipu o tylniej poduszce skrzyni biegów...

A gdzie tu dowcip?
Czego nie rozumiesz to wytłumacze...

Skrzynia biegów ma dwie poduszki, jedna przykrecana do lewej podłużnicy i jedna z tyłu skrzyni przykrecana do sanek.
Tą tylna masz do wymiany i nie jest to bynajmniej żartem.

Ha...
Teraz złapałem o co chodzi... Ten post wyżej miał być do kolegi Przemm a nie R_O_Y (zasugerowałem się ostatnim postem)

[ wiadomość edytowana przez: GrzEE dnia 2007-04-29 23:55:53 ]

Grzee,ale poduszka nie tlumaczy dziwnego zachowania sie auta. Jest ono podczas jazdy nie stabilne. Co da sie wymienic samemu z elementów ktore moga byc zuzyte w przednim zawieszeniu?

No mowie Ci że podczas jazdy telepie sie cała buda.
Masz 3 bieg 50 km/h wciskasz gaz samochod owszem przyspiesza ale telepie Ci sie samochod jakby padaczki dostał. Jak przekroczysz 90 to przestaje sie telepac.

Ja miałem takie objawy, na kazdym innym biegu sa inne przedziały predkosci i predkosci obrotowej do telepania autem....

Przy ruszaniu z jednyki jest taki stuk.Wiec moze i poducha.

Co da sie wymienic samemu z elementów ktore moga byc zuzyte w przednim zawieszeniu?

Chcesz pozbyc sie problemu z telepaniem wymien poduszke.
W zawieszeniu przednim idzie wymienic wszystko, zalezy to tylko od checi i dostepnych narzedzi.

Cytat:
2007-05-02 09:29:14, GrzEE pisze:
...W zawieszeniu przednim idzie wymienic wszystko, zalezy to tylko od checi i dostepnych narzedzi.

W tylnym też z powyższą zależnością.

Chęci sa,prasy brak.