| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
gelu1 Alfa Romeo 156 Ostrowies Św | 2007-04-30 10:50:18 Witam.Mam takie pytanie do speców od elektryki samochodowej.
Dzis rano po powrocie z pracy mojej mamuśce buchnoł dym spod maski podczas drogi samochod byl mulasty i nie szedl tak jak powinien.. Po ogledzinach stwierdzilem iż upaliłu sioe kable masowe mianowicie:kabel łączący akumulator z nadwoziem oraz kabel łączący nadwozie z silnikiem.Po upaleniu tych kabli dym zniknoł.Są to takie jedne z ciensdzych kabli okolo 4mm srednicy kable grube idace do rozrusznika i główna masa od akumulatora do silnika nie ruszone..Nie wiem co moglo byc przyczyna ??czy mogło to byc brak styku na tych kablach??wychodzilo by na to iz na nadwoziu sie pojawil + takie moje podejzenie.Inna instalacja n ie ruszona czyli przy kompie i skrzynce bezpieczników(na szczescie) uogulniajac spalily sie wszystkie masy które byly najciensze.Ma ktos jakies pomysly??? |
gelu1 Alfa Romeo 156 Ostrowies Św | 2007-04-30 11:26:25 up ![]() |
WilK Honorowy Członek Klubu Black Magic Prowansja | 2007-04-30 11:39:08 A linka masowa od skrzyni do nadwozia? |
gelu1 Alfa Romeo 156 Ostrowies Św | 2007-04-30 17:43:49
tezsie spaliła
Ale na szczescie juz przyczyna znaleziona i naprawiona mianowicie blaszka ta co jest przy akumulatorze przy plusie co łaczy sie z tymi bezpiecznikami od ladowania byla zagieta do góry delikatnie i maska zetknela ise z plusem i kicha na szczesice tylko dwa kabelki poszly i juz wszystko naprawione ![]() |